sâmbătă, 8 iulie 2017

PIONIERI AI ZBORULUI.

PIONIERI AI ZBORULUI

    Joseph-Michel și Jacques-Etienne Montgolfier, fiii unui bogat fabricant de hârtie din Annonay (Franța), au construit și au lansat primul balon cu aer cald, numele lor rămânând neșterse în paginile istoriei. Când au făcut primele experimente, la începutul anilor 80 ai secolului XVIII-lea, ei au folosit baloane de hârtie, despre care credeau că se puteau ridica datorită fumului rezultat în urma arderii de paie și lână. În scurtă vreme însă, și-au dat seama că balonul se putea înălța cu ajutorul aerului încălzit.
      Ulterior, când au început să confecționeze balone de pânză, au observat că, lansând baloane din ce în ce mai mari, puteau atinge altitudini mai mari și, totodată, puteau ridica o încărcătură utilă mai mare. În iunie 1783, ei au lansat din piața publică a orașului Annonay cel mai mare balon pe care îl construiseră până la acea dată. El a plutit în înaltul cerului circa zece minute, după care a aterizat.
     Cu această realizare, ei au tras concluzia că puteau lansa un balon care să transporte persoane. Însă, mai întâi, în septembrie 1783, mii de spectatori s-au strâns la  Versailles pentru a vedea lansarea unui balon în nacela căruia fuseseră puși un cocoș, o rață și o oaie. Toate trei animalele au supraviețuit celor opt ore de zbor, fără să fi fost afectate în vreun fel. La puțin timp după aceea, la 21 noiembrie 1783, s-a încercat primul zbor cu oameni. Ludovic al XVI-lea a fost convins să le acorde această onoare la doi oameni de viță nobilă. Balonul a fost lansat de pe castelul Muette și a plutit deasupra Parisului circa 8 kilometri. După aproximativ 25 de minute, ei au aterizat forțat, fiindcă balonul a luat foc.
     Cam în aceeași perioadă, Academia de Științe din Paris a manifestat și ea interes față de această invenție. Profesorul Jacques Charles, unul dintre cei mai de seamă fizicieni ai acelor timpuri, în colaborare cu doi mecanici iscusiți, pe nume Charles și M.N. Robert, a construit primul balon cu hidrogen, care a fost testat la 27 august 1783. Acesta a plutit 45 de minute pe o distanță de circa 24 de kilometri, devenind cunoscut sub numele de charliere. Acest tip de balon se folosește și în zilele noastre, păstrând - și aproape în totalitate forma originară.
     Astăzi suntem impresionați de tot felul de aparate de zbor cu performanțe deosebite, suntem chiar impresionați și de frumusețea baloanelor folosite pentru zbor, dar să nu uităm cine au fost primii pionieri ai zborului - frații Montgolfier!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE INTUIȚIE.

  DESPRE INTUIȚIE   Într-o seară din anul 1893, în Detroit, Michigan, un funcţionar care lucra pentru o companie de cărbune a văzut trecân...