duminică, 8 octombrie 2017

EXPANSIUNEA MONGOLILOR.

EXPANSIUNEA MONGOLILOR

      Mongolii sau tătarii au fost ultimii migratori nomazi care au atacat Europa. Rămași legendari prin violența năvălirilor, tătarii au reprezentat un caz aparte în istoria migrațiilor. Pornind din Mongolia actuală, ei au creat un imperiu foarte bine organizat, care beneficia de experiența chineză în conducere și în arta militară.
    Triburile mongole au fost unificate de Temugin, denumit apoi Gingis-Han (Ginghis-Han, în altă variantă de pronunție și scriere). În timpul conducerii sale (1206-1227), mongolii au ocupat o mare parte din China și au cucerit un spațiu imens, de la Pacific până în câmpiile Rusiei. (China va fi integral cucerită în 1279 de hanul Kubilai sau Qubilai). În anul 1223, mongolii zdrobesc oștile rușilor și cumanilor la Kalka (la nord de Marea Azov). Ocuparea efectivă a cnezatelor rusești a mai întârziat însă.
     Dintre cei 4 fii ai lui Gingis-Han, Ogodai (1229-1241) a fost cel care a obținut în final supremația asupra tuturor triburilor mongole. Expansiunea spre vest a continuat în vremea sa. Hanul Batu a ocupat bazinul fluviului Volga și cnezatele rusești într-un șir de campanii în perioada 1236-1240. Statul creat de Batu în stepele rusești se va numi „Hoarda de Aur”.
     În anul 1241, mongolii au declanșat un atac general și extrem de bine organizat asupra Poloniei și Ungariei. Armata ungară a fost complet nimicită în bătălia de pe râul Sajo. Întreaga Europă a perceput această invazie ca pe o catastrofă. Tătarii au devenit, în imaginația colectivă, întruchiparea absolută a răului. De atunci au fost denumiți „tartari” de la termenul grecesc „Tartar” (Infern), adică au fost considerați demoni ieșiți din Infern pentru a-i pedepsi pe creștini pentru păcatele lor, mulți crezând că urma să vină sfârșitul lumii! În limba română, „tartari” se pronunța „tărtari” și, apoi, „tătari”. Așadar, termenul „tătar” nu are legătură, cum greșit se afirmă în unele cărți și manuale de istorie, cu vreun trib mongol care s-ar fi numit așa!
    Atacurile în Europa au fost întrerupte doar pentru că, murind hanul Ogodai, conducătorii mongoli au trebuit să se reunească în capitală (Karakorum, la vremea aceea), pentru a stabili succesiunea.
   Victoriile zdrobitoare ale mongolilor s-au datorat nu numai mărimii armatei, ci și foarte bunei organizări.
    Imperiul Mongol se întindea din Europa Răsăriteană până la Oceanul Pacific. Acest uriaș spațiu ( cel mai mare imperiu din istorie ) era stăpânit și administrat cu o eficiență nemaiîntâlnită în epocă. După ce trecea șocul invaziei, în regiunile controlate de mongoli se instala o ordine severă, bazată pe forța armelor, pe respectarea legilor stabilite de Gingis-Han în codul „Marea Yasa” și pe toleranță. Pacea și ordinea instaurate în Imperiul Mongol au înlesnit contactele comerciale dintre Europa și Asia. Hanii mongoli ocroteau comerțul și îngăduiau propovăduirea creștinismului de către misionarii trimiși de Papalitate. Printre cei mai cunoscuți misionari trimiși de Papalitate să-i creștineze pe mongoli s-a numărat călugărul franciscan Giovanni Pian di Carpine.
   Imperiul Mongol a avut un rol însemnat în istorie, deoarece comerțul desfășurat în timpul său a contribuit la avântul economic al orașelor italiene din secolele XIII-XIV și la lărgirea orizontului geografic al europenilor - călătoria venețianului Marco Polo în China, între 1271-1275, a fost posibilă datorită condițiilor create de mongoli.
   S-a scris mult legat de numărul total al victimelor expansiunii mongole. Unii autori vorbesc de peste 10 milioane de victime ceea ce raportat la populația Europei și a Asiei din acele vremuri reprezintă o catastrofă echivalentă cu cea produsă de cel de-al Doilea Război Mondial!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIVERSE - Partea a noua.

  DIVERSE - Partea a noua 36. Etapele războiului de 30 de ani: 1. Revolta din Boemia şi războiul german (1618-1625):   Această revoltă...