sâmbătă, 26 noiembrie 2016

VIAȚA ȘI ACTIVITATEA MARILOR COMPOZITORI - LUDWIG VAN BEETHOVEN

VIAȚA ȘI ACTIVITATEA MARILOR COMPOZITORI:
LUDWIG VAN BEETHOVEN

     Este considerat cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor.Arta sa o continuă pe ce a lui Joseph Haydn și a lui Mozart,dar reflectă și noul spirit al naționalismului din operele lui Goethe și Schiller;de asemenea,în compozițiile sale,Beethoven încearcă să reflecte și imperativele morale și de justiție socială definite de Revoluția Franceză.El a fost,de altfel,o perioadă îndelungată,un admirator înfocat al lui Napoleon Bonaparte,de care,însă,se va îndepărta treptat.
     Beethoven a fost cel mai mare dintre copiii lui Johann și Maria Magdalena van Beethoven.Deși, la început,a fost destul de bogată,familia Beethoven a sărăcit treptat,mai ales după moartea bunicului;ulterior,tatăl compozitorului a căzut în patima băuturii.Ca urmare, la vârsta de 11 ani,Beethoven s-a văzut nevoit să abandoneze școala,iar la 18 ani era deja susținătorul financiar al familiei.
     Treptat,mai ales din adolescență,Beethoven a început să se ocupe de muzică.De exemplu, în 1783, a făcut parte din grupul de bas continuu de la opera din Bonn.Până în 1787 a făcut progrese uluitoare,astfel încât,Maximilia Franz,-un important arhiepiscop al timpului-, l-a trimis la Viena pentru a studia alături de Mozart.Potrivit unor surse, Mozart a fost foarte impresionat de puterea de improvizație a lui Beethoven și le-ar fi spus unor prieteni că „tânărul își va face un  nume mare în lume.”
   În 1790,Beethoven intră în atenția unei alte mari personalități a muzicii timpului - Johannes Brahms;tot în același an, Haydn a fost extrem de impresionat de o partitură compusă de Beethoven.
     Beethoven se va remarca și ca pianist,emoționând,până la lacrimi,publicul vremii. 
   Faptul că era deja un maiestru al muzicii,va determina să fie acceptat de aristocrația vieneză ca membru de drept al ei,știindu-se faptul că această aristocrație era mare iubitoare de muzică; de fapt, nicăieri Beethoven n-a fost mai admirat și iubit,în timpul vieții sale,ca la Viena.
    Viața lui s-a schimbat profund când și-a dat seama că începe să-și piardă auzul.Primele simptome au apărut chiar înainte de 1800,dar timp de câțiva ani și-a continuat nestingherit viața.A cântat în casele nobilimii,în rivalitate cu alți pianiști și a dat reprezentații numeroase în public,parcă pentru a se convinge pe sine însuși că nu suferă de pierderea treptată a auzului-este vorba de perioada negării din viața sa;dar, pe la 1802 nu mai putea ignora faptul că maladia de care suferea era foarte gravă;există surse ce pretind chiar că Beethoven ar fi fost tentat de sinucidere! Și totuși,în momentele cumplite prin care trecea,avea puterea să spună: „Îmi era de neimaginat să părăsesc lumea pentru totdeauna înainte de a crea tot ce simțeam că trebuie să creez.”Unui prieten apropiat îi declara: „Voi înfrunta soarta.”În altă situație îi declara: „Dacă aș putea doar să scap de mâhnire,aș îmbrățișa întreaga lume.”Din momentul în care a surzit total a renunțat la pianistică,dedicându-se,aproape în totalitate,componisticii.
  În ciuda gravului său handicap,Beethoven ajunge,treptat,treptat,la apogeul carierei sale componistice.Contemporanii rămân,pur și simplu, șocați că, în ciuda surzeniei,Beethoven putea compune asemenea partituri.Presa,care o bună bucată de vreme,îi fusese ostilă,îi devine acum aliată și-l laudă necontenit.La Viena îi se pun în scenă, de o manieră absolut grandioasă,nemaiîntâlnită,operele și partiturile.Însă,și accesul la spectacolele sale devine tot mai costisitor,biletele costând foarte mult.Acest fapt va duce la o creștere a nemulțumirii publicului față de compozitor,acesta fiind acuzat „că s-a ajuns!”
     Începând cu anul 1810 primește recunoașterea internațională unanimă.Acest fapt este datorat unor studii publicate în diverse ziare de cultură de către critici de muzică,-Hoffmann,de exemplu-,critici,de altfel,recunoscuți ca fiind foarte duri,dar care,acum, nu mai pridideau cu laudele.
   Treptat,începând de prin 1815,Beethoven cunoaște un regres evident.Partiturile compuse între 1815-1825 sunt slabe,cu mici excepții.Această situație îi provoacă și o scădere drastică a veniturilor.Un moment ceva mai luminos este reprezentat de colaborarea cu Societatea Filarmonică din Londra;acestă colaborare îl readuce pe linia de plutire și-i produce și o redresare financiară.Această societate îl sprijină pe Beethoven să compună Simfonia a-IX-a.
 Printre marile sale creații se numără:Flautul fermecat,Simfonia a-III-a (Eroica),Appassionata,Fidelio,Odă bucuriei etc..
     În 1827 are un concert la moșia fratelui său Nikolaus Johann,dar,pe drumul de întoarcere la Viena se îmbolnăvește de pneumonie.Din pneumonie va da ,apoi, în ciroză și va muri la Viena, la 26 martie 1827.De notat că la înmormântarea sa au participat peste 20000 de oameni,ceea ce era o mulțime imensă de oameni pentru acea vreme.
     Creațiile lui Beethoven au fost sursă de inspirație și pentru alți compozitori ,exemple: Hector Berlioz,Brahms,Ceaikovski etc..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...