sâmbătă, 19 octombrie 2019

CEI ȘAPTE ÎNȚELEPȚI AI GRECIEI ANTICE.


CEI ȘAPTE ÎNȚELEPȚI AI GRECIEI ANTICE 

    În Antica Eladă, în secolul al VI-lea î.H., au luat naștere filozofia și știința - cele mai mari daruri pe care Grecia le-a dat întregii lumi. Orașul cel mai înfloritor din lumea elenă, din perioada Antichității, era orașul Milet, unul din cele 12 orașe ale Ioniei, un mare centru comercial și cultural grecesc. Datorită călătoriilor lungi pe care le-au făcut în ținuturi îndepărtate, locuitorii din Milet aveau mințile luminate și multe cunoștințe despre civilizația Feniciei, Babilonului, Egiptului și Lidiei. Mulți dintre grecii din Milet își puneau întrebări, căutau să găsească soluții practice la problemele care îi frământau, încercau să afle răspunsuri bazate pe logică și rațiune la orice fenomen.

    Una din trăsăturile grecilor era dorința de a gândi. Grecii sunt cei care au pus bazele filozofiei. Comerțul și industria ajunseseră la apogeu, așa încât în Milet, odată cu dezvoltarea negoțului, s-au pus bazele filozofiei, matematicii, și odată cu acestea s-au dezvoltat: astronomia, geografia, navigația, comerțul exterior și literatura. Miletul a cunoscut această înflorire pentru că aici s-a întâlnit gândirea negustorilor greci cu înțelepciunea egiptenilor, perșilor și indienilor.
   În acea perioadă s-au remarcat unele persoane care au fost renumite prin talentul și caracterul lor, prin modul cum au reușit să iasă din situațiile critice și prin ajutorul și sfaturile pe care le-au dat orașelor lor. Aceste persoane celebre au fost numite înțelepți și cuvintele lor au devenit perle de înțelepciune. 
  Perioada 620 - 550 î.H. a fost perioada celor „Șapte Înțelepți” – personalități pe care grecii le-au respectat foarte mult. Grecii au întocmit o listă cu „Cei Șapte Înțelepți”, cu toate că înțelepții Greciei, din perioada antică, erau în număr de 17. S-au întocmit mai multe liste cu înțelepți, liste care nu coincideau întotdeauna. Cele șapte mari personalități din acea vreme, care apar pe lista lui Platon (una din cele mai vechi liste), apar și pe alte liste care au fost întocmite de diferite persoane, în diferite perioade de timp. Numărul 7 a fost ales pentru că popoarele din Antichitate atribuiau acestei cifre o forță mistică.
  „Cei Șapte Înțelepți” din Grecia Antică erau filozofi, legislatori, politicieni, oameni de stat, care prin realizarile lor au influențat întreaga Grecie, regiunile din jur si civilizația noastră contemporană. În mod tradițional, fiecare dintre cei șapte înțelepți reprezintă câte un aspect al înțelepciunii lumești, care este concentrat într-un aforism, considerat deviza înțeleptului respectiv.
   Lista celor „Șapte Înțelepți” ai Greciei Antice cuprinde următoarele personalități: Thales din Milet, Solon din Atena, Bias din Priene, Cleobulus din Lindos, Chilon din Sparta, Pittacos din Mytilene si Periandru din Corint.

Un comentariu:

  1. Cred. Totuși mie îmi place Seneca. Parcă e mai accesibil. Parcă nu mă înnebunește cu paradoxurile ca Platon. Sigur e bine să gândești, dar nu cred că e o însușire doar a grecilor.

    RăspundețiȘtergere

CE NE SPUN PSALMII? - Cartea a cincea. Prima parte.

  CE NE SPUN PSALMII? - Cartea a cincea. Prima parte Cartea a cincea - psalmii 107-150! Prima parte: Psalmul 107: Versetele 1-9: Cu ac...