sâmbătă, 17 decembrie 2016

VIAȚA ȘI OPERA MARILOR COMPOZITORI:ANTONIO VIVALDI.

VIAȚA ȘI OPERA MARILOR COMPOZITORI: ANTONIO VIVALDI

     S-a născut la 4 martie 1678,la Veneția,și,a murit la 28 iulie 1741, la Viena.Este un mare compozitor italian care și-a pus amprenta asupra muzicii instrumentale de la sfârșitul perioadei baroce.Stilului baroc îi sunt caracteristice exuberanța,dorința de a impresiona,teatralitatea,dramatismul etc..
         Principalul profesor al lui Vivaldi a fost tatăl său-Giovanni Battista,care,în 1685, a fost admis ca violonist în orchestra Bisericii San Marco din Veneția.
         Inițial,Antonio Vivaldi se pregătise pentru preoție,-chiar a fost hirotonit în 1703;datorită părului său roșcat,care-l scotea în evidență,a fost supranumit „preotul roșu”. 
      Antonio a devenit destul de repede un violonist excelent și-n 1703 a fost numit profesor de vioară la orfelinatul Spitalului Compasiunii - Ospedale della Pieta;de altfel, Vivaldi va colabora cu acest spital o lungă perioadă a carierei sale.
       La scurtă vreme după hirotonirea ca preot,Vivaldi a renunțat să mai oficieze slujbe din cauza unei boli cronice, probabil astm bronșic.În ciuda acestor probleme era foarte riguros în materie de credință,făcându-și o reputație de habotnic!
      Vivaldi și-a făcut debutul de compozitor de muzică vocală sacră în 1713,când profesorul corului de la Pieta și-a părăsit postul,iar instituția a trebuit să apeleze la Vivaldi și la alți compozitori pentru compoziții noi.Tot în 1713,prima sa operă a fost reprezentată la Vicența - Ottone in villa.
     Între 1718-1720 a lucrat la Mantova ca director de muzică laică.În Mantova,Vivaldi va compune,cu deosebire,opere.
     Anii 1720 au reprezentat apogeul carierei.El s-a stabilit în această perioadă,mai cuseamă, la Veneția.Pe parcursul acestui deceniu a scris numeroase opere și a fost impresar în Veneția dar și-n alte orașe ale Italiei.
        Prin 1739 cariera lui Vivaldi a intrat în declin, multe dintre compozițiile din această perioadă nu mai aveau deloc succes.A murit la Viena, în 28 iulie 1741.Funeraliile sale au fost foarte simple,ceea ce denotă sărăcia în care ajunsese să trăiască.
      În ceea ce privește creația pe care a lăsat-o moștenire omenirii,aceasta este impresionantă.De exemplu,peste 500 de concerte au ajuns până la noi.De altfel,multe dintre concertele sale au fost luate drept model de numeroși compozitori din perioada târzie a barocului.Exemplul cel mai cunoscut este Johann Sebastian Bach.Acesta, de pildă, a prelucrat unele concerte ale lui Vivaldi pentru instrumente cu claviatură.
    Cea mai cunoscută compoziție a lui Vivaldi rămâne, fără îndoială, „Anotimpurile”.Altă compoziție cunoscută este opera „Orlando furioso”. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...