duminică, 6 noiembrie 2022

PIAȚA DE CAPITAL.

 

PIAȚA DE CAPITAL

 Când ați auzit prima dată despre noțiunea de piață de capital cel mai probabil ați considerat că este vorba de un concept savant, care se referă la o activitate complexă și, mai ales, complicată. Cu siguranță lucrurile nu stau chiar așa. Să aruncăm o privire asupra acestui subiect pentru a avea o vedere de ansamblu a ceea ce se denumește, în general, piață de capital.

Piață De Capital - Ce este? Ca idee generală, putem să considerăm piața de capital ca fiind piața asociată operațiunilor de vânzare și cumpărare de instrumente financiare. Piața de capital include piețele diverselor instrumente financiare și instituțiile financiare care activează și care sunt implicate în buna funcționare a acestei piețe. Sau altfel spus, piața de capital este un ansamblu de relații economice și mecanisme asociate prin care investitorii - entități care au surplus de capital și doresc să îl fructifice intră în contact cu emitenții de titluri (instrumente financiare), adică cei care au nevoie de investiții. Aceștia fac schimb de fonduri bănești prin intermediul valorilor mobiliare/instrumentelor financiare. Astfel capitalurile disponibile din economie ajung la cei care au nevoie de ele pentru a dezvolta activități economice. Cele mai comune forme ale pieței de capital sunt bursele de valori, piețele de acțiuni și de obligațiuni și piețele valutare. Majoritatea piețelor de capital se regăsesc în centre financiare mari, precum New York, Londra, Frankfurt, Hong Kong, Tokyo, etc..

Ce înseamnă, efectiv, piața de capital? Piața de capital înseamnă în primul rând piața investițiilor pe termen lung, adică acele investiții care blochează capital pentru perioade mai mari de un an. Se consideră că piața de capital este parte a pieței financiare pe care o formează alături de piața asigurărilor și piața monetară. Astfel:

 Piața de capital sau piața valorilor mobiliare - are drept obiect de activitate capitalurile și investițiile pe termen mediu și lung;

 Piața monetară este piața care se ocupă cu capitalurile și investițiile pe termen scurt, pe această piață au loc tranzacțiile cu numerar și banii din conturi curente. Aici se includ tranzacțiile comerciale curente, bonurile de tezaur, certificatele de depozit, biletele de trezorerie. Participanți pe piața monetară sunt băncile comerciale, băncile centrale, trezoreria statului, societățile de asigurări, etc.;

 Piața asigurărilor - care are rol de suport pentru celelalte piețe.

Piața De Capital - Caracteristici: Piața de capital se caracterizează prin: mobilizează sumele economisite pentru a finanța investiții pe termen lung; tranzacțiile cu titluri de valoare sunt publice; facilitează tranzacționarea titlurilor de valoare, care se realizează cu ajutorul intermediarilor și nu în mod direct; minimizează costurile de tranzacționare și informare; încurajează diversitatea proprietății asupra activelor productive; asigură evaluarea rapidă a diverselor instrumente financiare cum sunt acțiunile; facilitează executarea tranzacțiilor în conformitate cu termenii contractuali definiți; oferă posibilități de asigurare împotriva riscurilor de preț sau de piață, prin intermediul tranzacționării produselor derivate; îmbunătățește eficiența alocării capitalului, cu ajutorul unui mecanism de preț competitiv, în baza raportului cerere - ofertă; investițiile se realizează în primul rând pe termen mediu și lung.

Rolul Pieței de Capital: Piața de capital este barometrul care arată starea de sănătate a unei economii și joacă un rol important în dezvoltarea economică deoarece: atrage resurse financiare din economie și asigură plasarea lor în vederea creșterii rentabilității capitalurilor; asigură variante de finanțare directă pentru companii publice sau private, prin emisiuni de titluri de valoare, acțiuni sau obligațiuni; pune la dispoziție informații exacte referitoare la activitatea și starea financiară a companiilor care se tranzacționează pe piața de capital.

Cum funcționează Piața De Capital? Companiile utilizează piața de capital ca să atragă fonduri și să-și finanțeze activitatea economică. Inițial, ele se lansează la bursă, și ulterior, pot vinde noi acțiuni sau emit obligațiuni. Investitorii care doresc să primească dividende sau dobânzi pentru investițiile lor vor cumpăra acțiunile sau obligațiunile emise de companiile care au nevoie de investiții. De exemplu, compania XYZ SA dorește să atragă noi investiții de pe piața de capital și emite 1.000 de acțiuni noi la prețul de 1.000 de euro per acțiune. Listează la bursă aceste acțiuni și un investitor va cumpăra toate acțiunile pentru suma de 1 milion de euro. Astfel, compania obține acești bani cu care își finanțează activitatea, iar investitorul obține acțiuni care îi oferă statutul de proprietar al companiei proporțional cu numărul de acțiuni pe care îl deține. Dacă la un moment dat investitorul nu mai dorește să dețină acțiunile, le poate vinde către un terț investitor prin intermediul bursei de valori, la prețul curent al pieței. În situația în care compania are excedent de lichiditate și dorește să își răscumpere acțiunile, poate, de asemenea, să facă același lucru.

De ce este importantă Piața De Capital: Pentru că servește la atingerea a două scopuri majore: în primul rând pune în contact deținătorii de capital cu companiile care au nevoie de finanțare prin intermediul titlurilor de valoare și împrumuturilor obligatare; în al doilea rând furnizează o piață secundară, unde deținătorii acestor titluri de valoare pot să le vândă și să le cumpere între ei la prețul pieței din acel moment. Fără lichiditatea generată de piața secundară cel mai probabil investitorii ar fi mai puțin înclinați să cumpere titluri de valoare, întrucât s-ar teme că nu ar putea să le mai vândă în viitor.

Ce se tranzacționează pe Piața De Capital? Pe piața de capital se tranzactionează: valorile mobiliare cu venit fix: titluri de trezorerie (obligațiuni, bonuri de tezaur), obligațiuni municipale, obligațiuni corporative, titluri emise de alte organisme guvernamentale, valorile mobiliare cu venit variabil: acțiuni, produse derivate (opțiuni, contracte forward, futures), produse sintetice - contracte având drept suport indicii bursieri. Atunci când ia decizia de investire pe piața de capital, orice investitor urmărește să obțină: profit direct - dividende sau dobânzi pentru sumele de bani investite; profit indirect - generat de creșterea prețului față de momentul la care a achiziționat titlul de valoare respective.

Riscurile pe Piața De Capital: Investitorii pe piața de capital și piața financiară în general își asumă riscuri atunci când își plasează banii în instrumente financiare. Acestea pot fi: risc legislativ - riscuri legate de reglementările juridice în vigoare și de reglementările fiscale sau de modificarea inopinată a acestora; risc de piață - riscuri referitoare la modificările condițiilor din piețe care pot afecta investițiile; risc contractual - riscuri referitoare la nerespectarea obligațiilor contractual; risc de lichiditate - riscuri referitoare la tranzacționarea titlurilor deținute în anumite conjuncturi de piață, când acestea nu pot fi convertite în numerar conform așteptărilor sau devin foarte costisitoare; riscul decizional - riscuri implicate de decizia de a investi într-un anumit instrument sau active.

Notă: articolul poate fi folosit ca bază de informare pentru predarea disciplinei Educație financiară și antreprenorială - clasa a VIII-a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE.

  DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE  „În numele Sfintei şi nedespărţitei Treimi, noi, Petru, împăratul şi suveranul întregii Rusii, tutur...