duminică, 13 noiembrie 2022

PRODUSUL INTERN BRUT.

 

PRODUSUL INTERN BRUT

 Cei mai importanți indicatori economici pe care traderii ar trebui să-i ia în considerare atunci când elaborează o analiză fundamentală sunt ratele dobânzilor, inflația și Produsul Intern Brut (PIB).

Produsul Intern Brut - reflectă activitatea economică internă a unei țări, iar schimbarea dintr-o perioadă în alta se presupune că va măsura rata de creștere economică a acesteia.

 Deși, adesea criticat pentru abordarea prea „cantitativă” a măsurării activității economice și a bogăției unei țări, pe lângă neincluderea unor elemente importante care sunt dificil de cuantificat, PIB-ul și creșterea PIB rămâne cea mai populară măsură pentru stabilirea sănătății unei economii la un moment dat. Rețineți că, spre deosebire de majoritatea indicatorilor economici, PIB este calculat trimestrial și nu lunar. Publicarea PIB-ului pentru un trimestru dat se face de mai multe ori, la sfârșitul fiecărei luni din trimestrul următor, cu o estimare preliminară, o estimare intermediară și o estimare finală. Valoarea finala a PIB este, prin urmare, rafinată, dat fiind faptul că informațiile și datele revin agențiilor de calcul. Estimarea PIB-ului în termeni de valoare nu contează prea mult pentru activitatea de tranzacționare pe burse și piețe, traderii își vor concentra în principal atenția asupra ritmului de creștere a PIB trimestrial (creșterea pe parcursul ultimului trimestru) și de la an la an (creșterea în același trimestru în anul precedent). O rată de creștere de peste 0% înseamnă o creștere a producției, în timp ce creșterea negativă indică o scădere a producției globale. Economiștii interpretează în special o recesiune ca două trimestre consecutive de creștere negativă. Ca o mică particularitate a PIB-ului menționat mai sus, cifrele sunt publicate în mai multe estimări și, prin urmare, sunt supuse reevaluării. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că prima estimare preliminară este cel mai adesea cea mai influentă pe piețe. Apoi, pe măsură ce vom merge mai departe în timp vom primi noi estimări, dar influența acestor noi date PIB este mai mică asupra pieței. PIB este indicatorul global al activității economice urmărit de piețele financiare, astfel că are un impact mai mare sau mai mic aproape pe toate categoriile de produse financiarePIB-ul este cel mai important indicator economic al unei țări, fiind foarte important pentru evaluarea fundamentală a unei monede. Cu toate acestea, este un indicator întârziat care este publicat la câteva luni după perioada în cauză, iar la acel moment avem deja o idee destul de precisă asupra performanței economiei. PIB-ul este, prin urmare, foarte util pentru evaluarea stării de sănătate a unei economii, însă natura sa întârziată și previzibilă face mai puțin probabil ca aceasta să creeze volatilitate pe piețe.

Notă: articolul poate fi folosit ca sursă de documentare pentru disciplina Educație Economică și Financiară, clasa a VIII-a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE.

  DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE  „În numele Sfintei şi nedespărţitei Treimi, noi, Petru, împăratul şi suveranul întregii Rusii, tutur...