duminică, 2 aprilie 2017

VIAȚA ȘI OPERA MARILOR COMPOZITORI: GIUSEPPE VERDI.

VIAȚA ȘI OPERA MARILOR COMPOZITORI: GIUSEPPE VERDI

     S-a născut la Roncole, lângă Busseto, la data de 9 Octombrie (după alte surse 10 Octombrie) 1813. în Ducatul Parma. A fost fiul unui hangiu. Talentul său s-a manifestat de timpuriu. Și-a câștigat existența ca organist la Milano, unde a început să compună și opere. În 1839, „Oberto„ a fost pusă în scenă la La Scala, începând lunga colaborare a lui Verdi cu editura lui Giulio Ricordi. Următoarea sa operă, „Un giorno di regno” (1840), nu a avut succes.
    Când cele două fiice ale lui Verdi și soția au murit, a fost gata să renunțe la tot, dar a fost convins să compună „Nabucco” (1842). Această operă a reprezentat primul său mare succes, fiind urmată tot de o operă foarte cunoscută, „Lombarzii” ( „I Lombardi”), compusă în 1843. Lucrările scrise ulterior au reprezentat numai capodopere.
    Respingând structura dominantă a operei italiene, - un amalgam de scene fără final, înțesat de arii, duete și trio -, a început să caute modalități de creare a continuității discursului, concepând opera ca pe o serie de scene integrate, ce formează apoi acte legate între ele.
    Fiind atras de subiecte în care viețile particulare și publice ale personalităților intrau în conflict, a creat o serie de capodopere, printre care: „Rigoletto”(1851). „La Traviata”(1853), „Don Carlos”(1867) și „Aida”(1871).
    După ce a compus ”Requiem”(1874), s-a decis să se retragă, dar, după ce Giulio Ricordi i-a făcut cunoștiință cu Arrigo Boito, inițial pentru a revizui opera „Simione Boccanegra”, din colaborarea lor s-au născut cele două capodopere de maturitate ale lui Verdi: „Otello”(1886) și „Falstaff”(1890).
   Pentru mulți dintre noi opera este un gen muzical dificil de ascultat și de înțeles, de aceea recomand să audiați din creația lui Verdi următoarele arii: „Va pensiero” (Corul sclavilor evrei) din „Nabucco”; „Libiano ne `lieti calici” (Cântec de pahar” din „La Traviata” și, bineînțeles, „Marșul” din „Aida”.
   Verdi a fost si un mare patriot italian, indentificându-se în mintea multora dintre contemporani cu mișcarea națională italiană.Un moment aparte l-a reprezentat expresia „VIVA V.E.R.D.I.”. Această expresie a devenit lozincă pentru libertatea și unitatea Italiei. Ea putea fi citită pe zidurile clădirilor importante din Roma a doua zi după marele succes al premierei operei „Bal mascat”(17 Februarie 1859). De fapt, multe din ariile celebre ale lui Verdi trimit, subtil, la realitățile Italiei din acele timpuri. De exemplu faimosul cor al sclavilor evrei, - „Va pensiero”-, se referea în realitate la situația italienilor aflați sub ocupația străină austriacă. Propoziția de mai sus are înțelesul „Viva Vittorio Emanuele, Re d`Italia”, adică „Trăiască Victor Emanuel, rege al Italiei”. Victor Emanuel era regele Sardiniei/Piemontului, sub egida căruia s-a realizat, în cele din urmă, regatul Italiei.
    Cum în lupta pentru unitatea Italiei s-a remarcat și societatea masonică „Tânăra Italie” sunt destul de controversate legăturile lui Verdi cu această societate. Este posibil să fi fost chiar membru al acestei societăți masonice, dar dovezi clare lipsesc.
    Compozitorul s-a stins din viață la Milano, în ziua de 27 Ianuarie 1901.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...