miercuri, 16 august 2017

ISTORIA CRAVATEI.

ISTORIA CRAVATEI

      Deseori, în timp ce își pun cravata la gât, mulți bărbați se întreabă oarecum supărați: Cui i-o mai fi venit și ideea asta? Chiar așa, cum s-a născut cravata?
    Steenkerke, un orășel din Belgia, își arogă onoarea de a fi inventat cravata. În 1862, trupele engleze au atacat prin surprindere trupele franceze staționate aici. Ziarul german "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" arată că "ofițerii francezi nu au avut timp să se îmbrace corespunzător. Însă, fără să stea pe gânduri, ei și-au legat panglicile de la uniformă în jurul gâtului, făcându-le un nod lejer și introducând capetele în butonierele jachetei. Voila, prima cravată, în forma ei originală".
    Totuși, această " noutate" a modei soldățești nu era fără precedent. Cunoscătorii istoriei cravatei susțin că, mai înainte cu câteva secole, ca să-și arate rangul, războinicii împăratului chinez Cheng /Qin (Shi Huang Ti) purtau în jurul gâtului ceva ce asemăna cu o eșarfă.
     Probabil însă că cele mai faimoase au fost eșarfele purtate de croații care au luptat pentru regele Ludovic al XIV-lea al Franței. La Paris, în timpul unei parade a victoriei, francezii au fost atât de încântați de eșarfele pe care le purtau croații, încât le-au numit „cravates" de la „cravate", adică " croat", și au început să le poarte și ei. De atunci, cravatele au luat noi și noi forme, cu toate că soldații din Steenkerke au fost primii care au transformat eșarfa într-o cravată cu nod.
     În timpul Revoluției Franceze ( 1789-1799), un bărbat își arăta apartenența politică prin culoarea „croatului" sau a eșarfei pe care o purta în jurul gâtului. În secolul XIX, eleganta societate europeană a descoperit această nouă podoabă. Începând de atunci, cravata a părăsit arena militară și politică și a pătruns în garderobele bărbaților de petutindeni. Azi, cravata nu numai că este acceptată în multe locuri din lumea întreagă, dar, în anumite situații, purtarea ei este chiar obligatorie.
  
Notă: termenul „cravates” provine din termenul sârbo-croat „hrvatska”, pronunțat de către francezi „cravat”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...