joi, 14 noiembrie 2019

CRIMA ORGANIZATĂ - O ISTORIE SÂNGEROASĂ A OMENIRII!


CRIMA ORGANIZATĂ - O ISTORIE SÂNGEROASĂ A OMENIRII!

   Un adevăr de necontestat este acela că nu există în istorie un dosar mai voluminos și mai acuzator decât cel al violenței și al corupției. În fapt, criminalitatea organizată reprezintă un fenomen atât de vechi încât poate fi urmărit până la închegarea primelor societăți umane și până la apariția primelor civilizații. Este, practic, istoria unei lumi tenebroase care s-a dezvoltat în mijlocul oamenilor, în secret, și ale carei urme nu pot fi depistate decât prin miile de cadavre și de lovituri sângeroase lăsate de-a lungul istoriei. Termenul de „caracatiță”, dat de investigatorii italieni, i se potrivește de minune.

Începuturile crimei organizate:

  Nu există mențiuni scrise ale unor manifestări de crimă organizată în Sumerul de acum 6 milenii, prima civilizație cunoscută a lumii, deși, cu siguranță, ele au existat încă din acele zile. Codul lui Hammurabi, primul cod de legi editat vreodată, lasă, însă, să se înțeleagă faptul că, astfel de infracțiuni erau cât se poate de reale în Babilonul de acum 4000 de ani. Iar ca să fim meticuloși în cercetarea noastră, trebuie să spunem că primele forme ale crimei organizate despre care s-a scris vreodată sunt cele din Egiptul Antic.
  Atunci când mormântul faraonului adolescent Tutankhamon a fost scos intact la lumină, mai precis în anul 1922, lumea a fost uimită de tezaurul ascuns în cripta regală. Lui Howard Carter i-au fost necesari ani întregi pentru a inventaria și a cataloga tot ceea ce descoperise. Dar Tutankhamon nu a fost decât un faraon mărunt, decedat misterios la vârsta de numai 18 ani, acesta fiind, probabil, și motivul pentru care locul său de veci a trecut neobservat de către jefuitorii de morminte. În schimb, niciun alt mormânt regal nu a fost descoperit intact, ceea ce nu poate decât să aprindă imaginația celor care încearcă să înțeleagă valoarea uriașă a comorilor depuse alături de puternicii faraoni de-a lungul timpului. Profanarea mormintelor nu se încadrează în tiparul crimei organizate, ați putea spune. Evident! Interesantă este, însă, o relatare venită din perioada faraonului Ramses al IX-lea (1129 - 1111 î.H.).Documentul poartă numele de Papirusul Abbot și cuprinde relatarea marelui vizir Khaemuaset și a celor doi administratori aflați în subordinea sa, Paser și Paur, cu privire la capturarea unui grup de jefuitori de morminte. În acea perioadă, nu mai puțin de 10 morminte regale din dinastiile a XI-a, a XII-a, a XVII-a si a XVIII-a fuseseră golite de tezaurele faraonilor defuncți. Acțiunea părea ruptă dintr-un film polițist, atâta vreme cât autoritățile vremii urmăresc în secret mișcările unei veritabile bande de jefuitori, reușind să captureze opt dintre aceștia. Și mai interesantă este mărturia unuia dintre acuzați, mărturie redată în două alte documente antice (Papirusul Amherst și Papirusul Leopold II). Aici, învinuitul mărturisește, probabil sub tortură, că întreaga grupare fusese organizată și îndrumată de un edil local, un personaj care, cu siguranță, avea informații exacte cu privire la cantitatea artefactelor depuse în morminte.
   O altă filieră, poate și mai bine organizată, este cea a preoților care oficiau înmormântările regale. Sub pretextul mutării comorilor faraonilor în locuri mai sigure, ei au făcut să fie „pierdute” o mare parte dintre acestea. Cum era de așteptat, grupuri bine îndrumate în prealabil au făcut toată treaba, lăsând preoții în afara oricăror suspiciuni. Unii cercetători cred că, un anume Herihor ar putea face lumină în cazul acestui mister. Herihor a fost un înalt oficial în timpul domniei lui Ramses XI. La moartea faraonului, Herihor i-a uzurpat tronul, împărțindu-și regatul cu ginerele său Piankh. Herihor s-a autodesemnat responsabil cu procedurile de „reînmormântare” în Valea Regilor, având astfel posibilitatea să prăduiască la nivel înalt majoritatea mormintelor regale. Mormântul lui Herihor nu a fost identificat niciodată, dar specialiștii în domeniu sunt de părere că atunci când acest eveniment se va întâmpla, multe dintre comorile pierdute ale Egiptului (sau măcar indicii despre ceea ce s-a întâmplat cu ele) vor vedea lumina zilei.
   În Grecia și Roma Antică fenomenul devine deja unul de notorietate. Nu de puține ori s-a întâmplat ca traficul și contrabanda de grâne, de sclavi sau de bunuri de lux să arunce cele două puteri aproape de colapsul economic. Înca de atunci, criminalitatea organizată tindea să cuprindă cele mai înalte sfere ale puterii iar fenomenul în sine putea fi regăsit deja la orice nivel social.

Crima organizata - scurt istoric al unui fenomen global;
1.Sicilia:

  Nu degeaba crima organizată și, în special, mafia ca formă de manifestare a ei, a fost întotdeauna asociată cu sudul Italiei. Prima mențiune a unei organizații criminale, în sensul clasic al termenului, este facută în secolul al IX-lea, în Sicilia, în timpul dominației arabe asupra acestei insule. Alte izvoare istorice plasează acest fenomen 200 de ani mai târziu, în același loc, în timpul ocupației normande. În fapt, Sicilia a fost o colonie exploatată rând pe rând de greci, cartaginezi, romani, arabi, normanzi, germani, francezi, aragonezi, spanioli, bourboni și, mai ales, de Inchizitie. Sicilia a devenit astfel terenul propice dezvoltării fenomenului de banditism ca luptă împotiva asupritorilor. Vendetta - răzbunarea și mafia erau puținele arme la îndemâna celor fără apărare într-o lume în care justiția era la bunul plac al seniorului feudal. De cele mai multe ori, singura soluție a celor oprimați era fuga în munți și înrolarea în bandele înarmate care au existat dintotdeauna în Sicilia.  
   Termenul de „mafie”, caracteristic organizațiilor din Sicilia, este la fel de controversat ca și începutul fenomenului în sine. Unii cercetători afirmă că, originea acestui cuvânt se află în expresia arabă  „maha’fat” - protecție, imunitate, privilegiu; sau în cuvântul „mahias”, provenit din aceeași limbă, care însemna semeție, orgoliu, aroganță. Alți istorici sunt de părere că „mafia” ar fi prescurtarea formulei „Morte ai francesi Italia anela!” - „Moarte francezilor strigă Italia!” -  motto-ul mișcării clandestine apărute la Palermo în anul 1282, ca reacție la opresiunea dominației normande.
   Privită ca „mafia bună”, care vine în ajutorul celor oprimați, organizația, sau organizațiile de tip mafiot din Sicilia, se schimbă radical începând cu secolul al XVIII-lea. Atunci apar structuri embrionare ale așa numitei „mafii negre” sau „întunecate”. Totul începe cu recrutarea de către baronii locali a gărzilor și supraveghetorilor înarmați prin intermediul cărora se încerca impiedicarea deteriorării drepturilor feudale. Aparatul mafiot, constituit din „gabellotti”- intermediari între țărani și nobili, ajunge rapid să trateze de pe poziții de forță și cu unii și cu ceilalți.  Iar dacă Mafia a reușit să se perpetueze de-a lungul atâtor generații, dacă azi este încă puternică, aceasta se datorează celebrei legi a tăcerii - Omerta. Dictonul „Chi tace campa!” – „Cine tace, trăiește!”, este o normă atât de generală încât a devenit tipică pentru orice grup mafiot din orice colț al lumii.

2. Asia:

  Tot în Evul Mediu, și tot din cauze asemănătoare, criminalitatea organizată cunoaște o puternică recrudescență și în Asia. În Japonia, temuta organizație Yakuza își are originile în sistemul feudal nipon, acolo unde samuraii se transformau în bandiți (ronini) venind în ajutorul săracilor sau încercând să obțină profit de pe urma acestora. De altfel, chiar și în structura actuală, Yakuza păstrează multe aspecte ale feudalismului japonez, atât prin normele de comportament, prin ritualuri, cât și prin simbolistică.
  În China, asociațiile criminale actuale își găsesc originile în urmă cu aproximativ trei secole, sub forma unor grupări revoluționar-naționaliste create cu scopul de a înlătura dinastia Ch’ing, originară din Manciuria, și reafirmarea la conducerea Imperiului Chinez a dinastiei Ming. Termenul de „Triade”, prin care sunt identificate astăzi grupările criminale chinezești, a fost utilizat pentru prima dată de englezi pentru a individualiza cele trei forțe fundamentale ale Universului recunoscute de membrii acestor grupări: paradisul, pământul și omul.
   Rusia este ultima intrată în rândul negrei elite a crimei organizate și, totuși, specialiștii în criminologie susțin că mafia rusească a dobândit, în mai puțin de 20 de ani, supremația mondială. Rupte din fostele structuri ale KGB-ului și ale autorităților sovietice, sau născute în lagărele siberiene, organizațiile mafiote ruse au ajuns în scurt timp să detroneze Triadele chinezești și Yakuza japoneză chiar în zonele de influență ale acestora. Cu o violență extremă, mafioții ruși au ocupat cea mai mare parte a pieței negre asiatice (trafic de droguri, de armament, de persoane etc.) avansând treptat către cele două Americi, Africa, Australia și Europa.

3. Statele Unite ale Americii:

  Pământ al făgăduinței pentru cei mai mulți dintre emigranții secolului al XIX-lea și începutului de secol XX, Statele Unite ale Americii s-au dovedit, așa cum era de așteptat, un teren ideal pentru gangsterii refugiați din Lumea Veche. De exemplu, în anul 1890, ia naștere „Mano Nera” - „Mâna Neagră”, prima formă de manifestare a Mafiei siciliene în America. Astăzi „donii” italieni sunt binecunoscuți în această țară!

4. America Centrala si de Sud:

   Dacă în Italia se năștea termenul de „familie mafiotă”, America Centrală și cea de Sud au dat lumii o altă denumire cu o tristă reputație -  cartelul. Specializate în producerea și comercializarea drogurilor puternice (în special cocaină), cartelurile mexicane, columbiene, braziliene sau cele din Venezuela, dețin un trist loc 1 pe plan mondial în ceea ce privește traficul de stupefiante. 

  * În încheiere, notăm că, grupări mafiote se manifestă, tot mai intens, în țările Europei de Est, în Africa, în Australia. În România, unele partide sunt considerate partide-mafiote! Chiar unle guvernări au fost etichetate pe drept-cuvânt ca fiind mafiotice: guvernarea Năstase când a apărut celebra sintagmă de „baroni locali”, regimul Băsescu-Udrea-Boc și guvernarea pesedistă din timpul lui Liviu Dragnea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE.

  DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE  „În numele Sfintei şi nedespărţitei Treimi, noi, Petru, împăratul şi suveranul întregii Rusii, tutur...