sâmbătă, 10 septembrie 2022

EVOLUȚII ÎN RĂZBOIUL RUSO-UCRAINIAN.

 

EVOLUȚII ÎN RĂZBOIUL RUSO-UCRAINIAN

1. Rușii iau o bătaie epică în nordul Ucrainei - nu pot opri ofensiva ucraineană, au pierdut Balakliia și pare că un general a fost luat prizonier. Site-ul rusesc Meduza, interzis în Federația Rusă, scrie că, ucrainienii ar putea prinde în încercuire 10.000 de soladți ruși, în zona Harkov: „Armata ucraineană a recucerit Balakleya de la forțele ruse. Acum, peste 10 mii de militari ruși sunt sub amenințarea încercuirii”. „Forțele Armate ale Ucrainei (AFU), care au lansat o ofensivă de amploare pe 5 septembrie, au eliberat un oraș relativ mare, Balakliya, din sudul regiunii Harkov, pentru prima dată din primăvară. Dar pierderea orașului este departe de a fi cel mai rău lucru care s-a întâmplat armatei ruse în aceste trei zile. Ofensiva ucraineană a dus la o criză generală severă a Forțelor Armate Ruse (Forțele Armate RF). Întreaga grupare de trupe care ocupă teritoriul de la Kupiansk până la periferia Slavianskului din regiunea Donețk (peste 10.000 de militari) riscă să fie înconjurată. Situația Forțelor Armate ale Federației Ruse este agravată de viteza de înaintare a unităților ucrainene: în trei zile au trecut pe un front larg de la Chuguev la Balakleya de la 20 la 50 de kilometri. Pe 5 septembrie, trupele ucrainene au spart apărarea rusă, compusă în principal din mobilizați din „republicile” Donețk și rezerviști din Rusia însăși. Acest lucru a fost făcut de forțe mari, al căror armament pentru prima dată în timpul războiului a fost dominat de vehicule blindate furnizate din Vest și din Europa de Est”, mai arată Meduza. Regimul Zelenski dorește ca, prin acest succes, să convingă Vestul că poate câștiga războiul. „Viabilitatea contraofensivei este o dovadă a voinței înfricoșătoare de a lupta a ucrainienilor. Datorită acestui avantaj, - singurul avantaj necalificat pe care îl are față de Rusia în acest război -, Ucraina pare să aibă rezerve mai profunde decât atacatorul său. Ea este capabilă să mobilizeze luptători însuflețiți, în timp ce Putin încă refuză să recurgă la mobilizare; iar moralul oricărei forţe pe care ar putea-o aduna este pus în discuţie. În acest sens, timpul este de partea Ucrainei, deoarece mai mulți dintre recruții săi recenti primesc experiență de antrenament și luptă”, se arată într-un comentariu Bloomberg.

2. Surpriză: surse ucrainiene susțin că un locotenent-colonel rus capturat în regiunea Harkov acum două zile este, de fapt, general. El încercase să scape, schimbând uniforma Ar fi vorba de generalul-locotenent Andrei Sichevoi, comandantul districtului militar Vest. Pe de altă parte, pe rețelele sociale este contestată identificarea celui capturat cu generalul Sichevoi. Nu există nicio confirmare oficială până acum a acestei capturi. Sichevoi ar fi comandantul rus de cel mai înalt rang capturat după al doilea război mondial. Numele lui Sichevoi a devenit public în iulie 2022, când ministrul Apărării, Sergehi Shoigu, a vizitat grupul Vest.

3. Forțele ucrainiene au recucerit 30 de localități din regiunea Harkov, până aproape de granița cu Rusia. Dar trupele Moscovei dețin încă tot sud-estul Ucrainei. Urmează zile critice. Preşedintele ucrainian, Volodimir Zelenski, a anunţat că forţele Kievului au recucerit 30 de localităţi de la trupele ruse în nord-estul ţării, unde Moscova a trimis întăriri pentru a face faţă acestei ofensive, notează AFP. „Până în prezent, forţele armate ucrainiene au eliberat şi preluat controlul a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov”, la frontiera cu Rusia, a spus Volodimir Zelenski în discursul său video de seară difuzat pe reţelele de socializare. În pofida câştigurilor teritoriale ale forţelor ucrainiene, guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, i-a îndemnat pe locuitorii plecaţi să nu se întoarcă, din cauza lipsei curentului electric şi gazelor în satele recucerite de la ruşi.

Rușii, comunicate triumfaliste: la rândul lor, surse media ruse au raportat desfăşurarea de întăriri în această direcţie, difuzând videoclipuri în care vehicule blindate, obuziere şi camioane circulă în număr mare pe drumuri negeolocalizate.  Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la această desfăşurare, mulţumindu-se să enumere, ca în fiecare zi, pierderile grele pe care armata rusă le-ar fi provocat ucrainienilor. Semn al înaintării ucrainiene, autorităţile pro-ruse din teritoriile ocupate în regiune au anunţat că evacuează locuitorii în alte zone aflate sub controlul Moscovei sau în Rusia!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE.

  DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE  „În numele Sfintei şi nedespărţitei Treimi, noi, Petru, împăratul şi suveranul întregii Rusii, tutur...