sâmbătă, 2 septembrie 2023

PIERDERILE UMANE ALE RĂZBOIULUI DIN UCRAINA.

 

PIERDERILE UMANE ALE RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

Câți ruși au murit în Ucraina? Două entități media ruse independente, Mediazona și Meduza, au lucrat împreună cu un analist de date de la Universitatea din Tübingen din Germania și, folosindu-se de date oficiale indirecte ale guvernului rus, au reușit să scoată la iveală adevăratul cost uman al invaziei ruse în Ucraina, un secret bine păstrat de Kremlin. Concluzia analizei statistice independente: aproximativ 47.000 de bărbați ruși au murit în războiul din Ucraina, adică de peste nouă ori mai mult decât numărul declarat de autoritățile ruse. Pentru o evaluare cât mai precisă, analiștii s-au bazat pe un concept statistic popularizat în timpul pandemiei de Covid-19, numit exces de mortalitate. Bazându-se pe înregistrările privind mostenirile și pe datele oficiale despre mortalitate, ei au determinat numărul de bărbați sub 50 de ani care au murit între februarie 2022 și mai 2023 față de valorile înregistrate de regulă în perioadele anterioare.

Nici Rusia și nici Ucraina nu oferă numărul real al pierderilor: Nici Moscova, nici Kievul nu oferă date reale despre pierderile militare înregistrate și fiecare se străduiește să amplifice pierderile celeilalte părți. Până acum, Rusia a recunoscut public decesul a puțin peste 6.000 de militari. Informațiile despre pierderile militare sunt cenzurate în mass-media rusă, după cum afirmă activiștii și jurnaliștii independenți. Documentarea morților a devenit un act de sfidare a autorităților, iar cei care fac acest lucru se confruntă cu acțiuni de hărțuire și riscă acuzații penale. În pofida acestor provocări, Mediazona și sucursala BBC din Rusia, lucrând cu o rețea de voluntari, au folosit postări de pe rețelele de socializare și fotografii ale cimitirelor din Rusia pentru a construi o bază de date cu decesele de război confirmate. Până la 7 iulie a.c., aceștia identificaseră 27.423 de militari ruși morți. „Aceștia sunt doar militari cărora le cunoaștem numele, iar decesele lor în fiecare caz sunt verificate din mai multe surse”, a declarat Dmitry Treshchanin, editor la Mediazona, care a ajutat la supravegherea anchetei. „Estimarea pe care am făcut-o cu Meduza ne permite să vedem decesele „ascunse”, decesele pe care guvernul rus încearcă să le ascundă atât de obsesiv și fără succes.” Pentru a obține un număr cât mai apropiat de cel real, jurnaliştii de la Mediazona şi Meduza au obţinut date din dosarele de moştenire depuse de familii la autorităţile ruse. Registrul național de succesiune conține informații despre peste 11 milioane de persoane care au murit între 2014 și mai 2023. Potrivit analizei, în 2022 au fost deschise cu 25.000 de cazuri de moștenire mai multe decât media perioadelor anterioare, pentru bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, iar până pe 27 mai 2023 numărul cazurilor suplimentare a ajuns la 47.000. Această creștere este aproximativ în concordanță cu o evaluare a Casei Albe din luna mai potrivit căreia peste 20.000 de ruși au fost uciși în Ucraina din decembrie, deși numărul este mai mic decât cel rezultat din evaluările serviciilor de informații din SUA și Marea Britanie.

Jumătate de milion de soldați au murit pe câmpul de luptă, în Ucraina: Numărul celor ucişi sau răniţi pe câmpul de luptă din Ucraina se apropie de 500.000 de soldaţi ruşi şi ucrainieni, au declarat oficiali americani pentru New York Times, marcând o creştere semnificativă a numărului de morţi în acest an, după luptele intense din estul ţării, conform The Guardian, preluat de News.ro. Pierderile militare ale Rusiei se apropie de 300.000, susţin oficialii. În noiembrie anul trecut, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al armatei americane, a declarat că 100.000 de soldaţi de fiecare parte au fost ucişi sau răniţi. Dar luptele aprige lângă Bahmut, în estul Ucrainei şi o contraofensivă ucrainiană nereuşită împotriva poziţiilor fortificate ale Rusiei, au dus la pierderi semnificative de ambele părţi, dublând numărul morţilor din noiembrie. S-a spus că Ucraina ar avea aproape 70.000 de morţi şi 100.000-120.000 de răniţi. Armata permanentă a Rusiei este de două până la trei ori mai mare decât cea a Ucrainei, iar ţara are o populaţie mai numeroasă din care să furnizeze militari pentru linia frontului.

Câți soldați are Ucraina și câți are Rusia? Ucraina are aproximativ 500.000 de militari, în timp ce Rusia are peste 1,3 milioane, a estimat The New York Times, inclusiv rezervişti şi paramilitari Wagner. Ambele estimări, despre care oficialii au recunoscut că au fost speculative şi că diferă foarte mult în cadrul guvernului, ar marca un raport ridicat între morţi şi răniţi, cu un ucrainian ucis pentru fiecare alţi doi soldaţi răniţi pe câmpul de luptă. Oficialii au spus că au estimat datele folosind „imagini din satelit, interceptări de comunicaţii, reţelele sociale şi informaţii din partea reporterilor din ţară, precum şi rapoarte oficiale din ambele guverne”.

Rusia își subestimează numărul morților: Publicaţia a transmis că oficialii „au avertizat că cifrele privind victimele au rămas dificil de estimat, deoarece Moscova îşi subestimează în mod curent numărul militarilor morţi şi răniţi în război, iar Kievul nu dezvăluie cifre oficiale”. Oficialii serviciilor de informaţii americane „au petrecut mult mai mult timp concentrându-se pe victimele ruseşti decât pe cele ale Ucrainei, aliatul lor”, a adăugat ziarul The New York Times. Informaţiile despre 120.000 de soldaţi ruşi ucişi sunt considerabil mai mari decât cifrele confirmate de jurnaliştii ruşi care monitorizează conflictul. Folosind date open-source, Meduza şi BBC Russian au confirmat moartea a 30.000 de soldaţi ruşi pe baza postărilor de la rude pe reţelele sociale, rapoartelor din presa locală sau declaraţii ale guvernelor locale. Meduza şi Mediazona au estimat că 47.000 de soldaţi au fost ucişi în timpul războiului, fără a-i lua în considerare pe cei din teritoriile ocupate din estul Ucrainei. Cifrele marchează, de asemenea, o creştere considerabilă faţă de o evaluare publicată de Agenţia de Informaţii pentru Apărare a SUA din aprilie, care spunea că Rusia a suferit până la 223.000 de victime, dar doar 43.000 de morţi pe câmpul de luptă. În mod similar, victimele ucrainiene ar fi putut ajunge la 131.000 de soldaţi, se arată în document, inclusiv un maxim de 17.500 ucişi pe câmpul de luptă. Numărul de decese poate reflecta estimările fluctuante ale numărului de soldaţi care supravieţuiesc rănilor pe câmpul de luptă. Îngrijirea medicală este rudimentară iar soldaţii sunt adesea evacuaţi în condiţii haotice în spitale şi puncte de ajutor. Ruşii recrutaţi din închisoare pentru a lupta în Ucraina au spus că erau adesea trimişi în atacuri frontale împotriva poziţiilor fortificate şi abandonaţi pe câmpul de luptă dacă erau răniţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE.

  DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE  „În numele Sfintei şi nedespărţitei Treimi, noi, Petru, împăratul şi suveranul întregii Rusii, tutur...