marți, 31 ianuarie 2017

ERATOSTENE - OMUL CARE A MĂSURAT PĂMÂNTUL CU UN ... BĂȚ.

ERATOSTENE - OMUL CARE A MĂSURAT PĂMÂNTUL CU UN ... BĂȚ

    Trăim, fără îndoială, într-o epocă de mari progrese științifice. Progresele sunt atât de mari încât, uneori, uităm că au mai fost epoci de mari descoperiri științifice și-n trecut. Suntem atât de impresionați de marii savanți din vremea noastră încât cu greu mai putem crede că au existat savanți remarcabili și-n trecutul îndepărtat. De exemplu Eratostene. Acesta este unul dintre cei mai mari savanți care au trăit vreodată. El a măsurat circumferința Pământului cu mult înainte ca astronomii zilelor noatre s-o facă. Dar ce este și mai remarcabil este faptul că acest Eratostene a trăit în ... Antichitate și cu toate că nu dispunea de instrumentele de cercetare din zilele noastre a realizat incredibila performanță de a măsura circumferința Pământului!
     S-a născut în jurul anului 275 Î.H.. Și-a trăit cea mai mare parte din viață în Alexandria, în Egipt (pe vremea aceea Egiptul era un regat elenistic). A fost preocupat de diverse ramuri ale cercetării, inclusiv de istorie. A fost foarte pasionat de trigonometrie și ... utilizând trigonometria a măsurat circumferința Pământului. Astfel, pe la anul 200 î. H. s-a hotărât să măsoare Pământul folosind un simplu ... băț! Cum așa? Eratostene a observat că în orașul Syena (acum Assuan), în prima zi de vară, la ora prânzului, când fundul fântânilor era luminat de Soare, nu se vedea umbra. El a tras concluzia că Soarele se afla exact deasupra capului. Însă tot la ora prânzului și tot în prima zi de vară, dar în orașul Alexandria, aflat la 5000 de stadii ( un stadiu corespunde cu o valoare cuprinsă între 160 și 185 de metri) nord de Syena, umbra era vizibilă. Atunci lui Eratostene i-a venit o idee. El s-a gândit să folosească un gnomon, o vergea verticală - de fapt. Când, în Alexandria, la amiază, Soarele era deasupra capului, Eratostene a măsurat unghiul dintre băț și razele Soarelui. Unghiul era de 7,2 grade. Eratostene credea, de asemenea, că Pământul este sferic și știa că un cerc are 360 grade. Prin urmare, el a împărțit 360 la 7,2. Rezultatul? Unghiul său era a cincizecea parte dintr-un cerc. Astfel a tras concluzia  că distanța dintre Syena și Alexandria, de 5000 de stadii, era egală cu a cinzecea parte din circumferința Pământului. Înmulțind 50 cu 5000, a reieșit că circumferința pământului este de 250 000 de stadii! În zilele noastre, cele 250 000 de stadii echivalează cu o valoare cuprinsă între 40 000 și 46 000 de kilometri. Cu ajutorul navelor spațiale care au orbitat în jurul Pământului, astronomii au măsurat  circumferința planetei  ca fiind de 40 092! Așadar, calculele făcute de Eratostene cu mult înainte de epoca noastră sunt foarte apropiate de valoarea reală! Și este cu atât mai extraordinar cu cât el nu a avut la dispoziție nave spațiale, computere și altele de genul ăsta ci doar un ... băț și, bine-înțeles, propria minte, genială, putem spune! Ce-am mai putea adăuga? Rămâi, de-a dreptul, fără cuvinte!

2 comentarii:

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...