marți, 10 ianuarie 2017

ÎNCOTRO SE-NDREAPTĂ PARTIDELE DE DREAPTA DIN ROMÂNIA?

ÎNCOTRO SE-NDREAPTĂ PARTIDELE DE DREAPTA DIN ROMÂNIA?


       Alegerile recente s-au încheiat cu victoria categorică a PSD. Nu știu cât a contat programul electoral al PSD-ului la această victorie. Și nu acest lucru mă interesează aici. În această analiză încerc să înțeleg câteva din motivele profunde care au determinat prăbușirea Dreptei din România.
         Un prim motiv este absolut evident - forțele de Dreapta promovează până la saturație un discurs de diabolizare a PSD-ului. practic, singura lor ofertă serioasă pare a fi antipesedismul, pe principiul: „Votați-ne pe noi pentru că suntem anti-PSD și, deci, suntem băieți buni. Am mai făcut noi niște greșeli, dar suntem buni!”Se merge pe ideea că este de ajuns să fi anti-PSD pentru a crede lumea că ești bun, moral, că nu ești, nu-i așa, ca pesediștii etc..
       Al doilea motiv - forțele de Dreapta, atunci când au guvernat țara, nu au adus schimbări și reforme fundamentale. Ba dimpotrivă! Să ne amintim guvernarea CDR, absolut de tristă amintire! Această CDR a promis schimbări majore, depolitizare, debirocratizare etc., dar, în realitate, a procedat exact ca PDSR (PSD-ul de astăzi)! Vă amintiți „celebrele” consilii de coordonare ale coaliției, care au aplicat „celebrul” algoritm politic de împărțire a funcțiilor în stat? Și ce să mai spunem despre „celebrele” concedieri colective și acordări de salarii compensatorii care au prăbușit economia României? Știm ce-a urmat în 2000 -victoria categorică a PSD-ului și prăbușirea totală a PNȚCD-ului! Altă guvernare de Dreapta a fost cea a Alianței D.A.- PNL-PD. Și aceasta a avut o nouă șansă istorică de a reforma România, dar a eșuat lamentabil în certuri permanente între cele două partide, între Tăriceanu și Băsescu, iar din 2007, PNL a guvernat sprijinit de caătre PSD! Altă guvernare de Dreapta a fost cea a PDL, de fapt guvernarea Băsescu-Boc, probabil cea mai controversată guvernare postdecembristă! PDL, care promisese moralitate, depolitizare, impunerea meritocrației etc., s-a comportat ca un partid stat, exact ca PSD-ul din timpul lui Năstase! A pedelizat absolut tot! A impus, în timpul crizei economice, austeritatea pentru popor, în timp ce „elita” pedelistă s-a lăfăit, la propriu și la figurat, în saci de bani!
        Cu alte cuvinte,se observă că, deși au promis permanent moralitate, depolitizare, debirocratizare, impunerea meritocrației, mari reforme, partidele de dreapta s-au comportat la guvernare la fel ca cei pe care i-au criticat mereu, ba chiar mai rău, deoarece au înșelat amarnic entuziasmul popular existent la momentul victoriei CDR din 1996, la momentul victoriei lui Traian Băsescu din 2004. Recent, după victoria lui Johannis din 2014, Dreapta românească, reprezentată de PNL, care criticase PSD-ul că dorește toată puterea, a dorit acest lucru ostentativ -altfel spus: „vrem toată puterea pentru noi, nu pentru PSD!” Am asistat, apoi, în perioada 2014-2015, la împingerea la limite aberante a discursului anti-PSD! Eu personal nu mai pot! Și ca mine sunt mulți! După ce-am avut parte și de „spectaculoasa” guvernare tehnocrată, să vii în campania electorală tot cu un astfel de discurs? Mi se făcea greață! Personal am întrebat niște tineri peneliști ce propune PNL-ul, cu ce  poate lăuda PNL guvernarea tehnocrată? Răspusurile au fost, pentru mine, bulversante: „ Noi suntem cea mai puternică forță politică anti-PSD (sic!) iar guvernul Cioloș a realizat”, țineți-vă bine!, „ proiecte pentru România!” „Proiecte?”- am întrebat mirat eu. „Măi băieți, România are proiecte pe hârtie până-n 2116 ( am zis, glumind amar eu); nu de proiecte duce lipsă România, ci de voința de a le aplica! Personal cred că nu vor fi aplicate niciodată!”-am concluzionat eu. Ce să mai? Tinerii aștia erau fără speranță! Cred că și Dreapta din România este la fel, în mare măsură dacă nu se va schimba RADICAL!! 
          Este clar -Dreapta a pierdut pe mâna ei! Nu poate veni acum să susțină, într-un mod abject, că PSD-ul a fost votat de „bătrânii în cârje” -așa cum l-am auzit spunând pe un „finuț”intelectual de Dreapta! Doamne câtă ură! „Dacă veneau la vot restul de 60% alta era situația.” Poate că așa este! Dar a cui este vina că cei 60% n-au venit la vot? Nu cumva vina este a Dreptei?
        Cred cu toată convingerea că, până nu renunță  la apucăturile talibanice, la discursul pedelist orientat împotriva unor categorii sociale (pensionari, medici, profesori -apropo, vă amintiți discursul ministrului tehnocrat care-i făcea pe profesori și pe medici cerșetori?), până nu se desparte de unii „sofisticați” ca Turcan, Ialomițeanu, Anastase, Băsescu etc., Dreapta românească (mai ales PNL-ul ) nu are cum să se refacă! În plus n-ar fi rău dacă Dreapta și-ar cere iertare poporului român pentru speranțele înșelate amarnic!
        Suntem acum din nou în situația în care un partid domină țara! Acest fapt, în opinia mea, este foarte rău. S-a dovedit că României îi merge ceva mai bine atunci când este echilibru politic. Când România a fost condusă de un partid, care controla autoritar puterea, lucrurile au degenerat rău. Exemple: Guvernarea Năstase, guvernarea Băsescu- Boc. Cred că la fel va fi și acum! N-am nicio îndoială! Dar este vina Dreptei românești că s-a ajuns aici! Sper să tragă învățămintele ce se cuvin altfel, va fi foarte rău, putând ajunge ca țară în situația în care opoziția de Dreapta să fie total necredibilă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...