sâmbătă, 28 aprilie 2018

PAPA FRANCISC ȘI BIBLIA.


 PAPA FRANCISC ȘI BIBLIA
      Recent am asistat la o nouă campanie de „informare” pe Internet. S-a dat alarma cum că Papa Francisc a decis că Biblia trebuie schimbată fundamental, cum că ar fi zis că Biblia este depășită etc., etc.! Extraordinar! Cum să-și permită nenorocitul așa ceva! Ce mai, se confirma, încă o dată, dacă mai era nevoie, că Papalitatea, în speță Papa Francisc este Antihristul! Și a plouat cu un val de indignări ale celor „drept credincioși” care și-au revărsat încă o dată ura viscerală pentru alți creștini, din alte Biserici, în cazul acesta, față de romano-catolici: „papistașii nenorociți”!

      În realitatea, afirmațiile Papei Francisc au fost scoase din context într-un mod pe care nu ezit să-l cataloghez ca fiind absolut mârșav! Papa Francisc a făcut referire la faptul că Biblia catolică trebuie revizuită drastic! Biblia catolică deci! Această Biblie are la bază textul Vulgatei. Chiar dacă Vulgata a fost tradusă și în limbi naționale, s-a constatat că este ... inexactă și primejdios de îndepărtată de Textul Masoretic, ba chiar față de Septuaginta! Ca să nu mai amintesc îndepărtarea aproape totală față de Biblia Peshita! Dau un exemplu: celebrul verset din 1 Ioan: „Căci Trei sunt care mărturisec în Cer - Tatăl, Fiul și Sfântul Duh -, și aceștiaTrei Una sunt”! Este un verset adăugat! Nu a existat în originalul grecesc!
     Apoi există chestiunea foarte serioasă a canonului Vechiului Testament! Textul Masoretic recunoaște 39 de cărți ca fiind canonice, în timp ce catolicii au acceptat faptul că acest canon trebuie extins, în așa fel încât să cuprindă toate cărțile din Septuaginta! Ba au mai inclus în canonul catolic cărți ce nici în Septuaginta n-au fost acceptate - ex: 3 Ezdra, 4 Macabei!
    Apoi există problema limbajului arhaic! Aici e aici! „Drept credincioșii” mai credincioși decât toți drept-credincioșii adevărați și sinceri din orice confesiune creștină s-au simțiț clar deranjați! Este evident pentru orice cititor al Bibliei că, Biblia Ortodoxă românească, de pildă, are un limbaj greoi, plin de arhaisme, total inadecvat cititorului de azi! Și se mai miră respectivii de ce este preferată Biblia Cornilescu! Cineva din Biserica Ortodoxă Română nu vrea să revizuiască Biblia Ortodoxă în așa fel încât să reflecte limba română de azi! Oare de ce? Nu cumva atunci mulți oameni ar începe să se-ntrebe de ce trebuie ținute anumite tradiții? Unde se scrie în Biblie despre ele!?
     Așadar, manipularea de pe Internet legată de pretinsele afirmații ale Papei Francisc n-are legătură cu realitatea! Poate are legătură cu altceva! Știu eu!? Poate frica unora că lumina Bibliei ar readuce în discuție multe „tradiții sfinte, moștenite de la strămoși”!

2 comentarii:

  1. Biblia trebuie adusă, din punct de vedere lingvistic în actualitate, nimic în plus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este corect. Rămâne de văzut ce va face, până la urmă, Vaticanul.

    RăspundețiȘtergere

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...