vineri, 15 iunie 2018

„ȘI VA FI NUMIT NAZARINEAN”.




„ȘI VA FI NUMIT NAZARINEAN”


    „Pilat a intrat din nou în palat şi i-a zis lui IIsus: «De unde eşti?» Dar Iisus nu i-a dat niciun răspuns.“ (Ioan 19; 9). Guvernatorul  roman Ponţiu Pilat a pus această întrebare în timpul procesului care avea să ducă la moartea lui Iisus. Pilat ştia din ce regiune a Israelului provenea Iisus (Luca 23: vs. 6, 7). El ştia şi că Iisus nu era un om obişnuit. Voia oare Pilat să afle dacă Iisus avusese o existenţă preumană? Era dispus acest conducător păgân să accepte adevărul şi să acţioneze în consecinţă? Nu ştim, cert este însă că Iisus a refuzat să răspundă, iar Pilat a dovedit, în scurt timp, că era mai interesat de propria carieră decât de adevăr sau de justiţie (Matei 27; vs. 11 - 26). Din fericire, cei care doresc sincer să cunoască originea lui Iisus, pot afla cu uşurinţă acest lucru din Biblie. Să analizăm următoarele dovezi biblice.

Unde s-a născut?

     Conform calculelor moderne, Iisus s-a născut undeva între anii 6 - 2 î.H. (!), la începutul toamnei, într-un loc modest din orăşelul Betleem, aflat în Iudeea. Când Maria, mama lui Iisus, „se pregătea să nască“, a fost nevoită să plece împreună cu logodnicul ei, Iosif, la Betleem, oraşul lui natal, întrucât Cezar August decretase efectuarea unui recensământ. Fiindcă Betleemul era aglomerat, ei nu au găsit niciun loc de cazare şi au fost obligaţi să stea într-un staul. Aici Maria l-a născut pe Iisus şi l-a pus într-o iesle.
    Cu secole înainte, o profeţie biblică anunţase locul naşterii lui Iisus: „Tu, Betleeme Efrata, care eşti prea mic ca să fii printre miile lui Iuda, din tine îmi va ieşi cel ce va fi conducător în Israel“ (Mica 5: vs.2). Se pare că Betleemul era prea mic pentru a fi menţionat printre oraşele din Iuda. Însă acest orăşel urma să aibă parte de o onoare unică: Promisul Mesia, sau Hristos, avea să se nască în Betleem..

Unde a crescut?

     După o scurtă şedere în Egipt, familia lui Iisus s-a mutat în Nazaret, un oraş din provincia Galileii, situat la aproximativ 100 de kilometri nord de Ierusalim. Pe atunci Iisus avea în jur de trei ani. În această regiune pitorească, ai cărei locuitori se îndeletniceau cu agricultura, creşterea oilor şi pescuitul, a crescut Iisus.
    Cu secole în urmă, Biblia profeţise că Mesia avea să fie „Nazarinean“. Evanghelistul Matei a spus că familia lui Iisus a ajuns să locuiască în „Nazaret, ca să se împlinească ce se spusese prin profeţi: «El va fi numit Nazarinean»“ (Matei 2: vs.19 - 23). Se pare că numele „Nazarinean“ provine din cuvântul ebraic „vlăstar“. Matei se referea la profeţia lui Isaia în care Mesia este numit „un vlăstar“ al lui Iese, ceea ce înseamnă că Mesia urma să fie un descendent al lui Iese, tatăl regelui David (Isaia 11: vs.1). Iisus chiar a fost un descendent al lui Iese prin David.

Care este adevărata sa origine?

   Biblia spune că existenţa lui Iisus a început cu mult înainte de naşterea lui ca om în Betleem. Profeţia din Mica, citată anterior, spune că „originea Lui este din vremuri străvechi, din zilele veacului (cu sensul de timp foarte lung! - n.n. - B.M.)”.  Chiar Iisus a declarat: „Am coborât din Cer“ (Ioan 6: vs.38; 8: vs. 23). 

*Notă: Dicționarul teologic Oxford scrie:  „O Ramură va ieşi din tulpina lui Isai şi un Vlăstar din rădăcinile lui va purta roade“ (Isaia 11: vs.1). Atât cuvântul „Ramură“, cât şi cuvântul „Vlăstar“ arată că Mesia va fi descendentul lui Isai, prin David, fiul acestuia, care a fost uns cu ulei rege al Israelului (1 Samuel 16:13; Ieremia 23:5; Revelaţia 22:16). La sosirea sa, adevăratul Mesia, acest „Vlăstar“ din casa lui David, va produce roade bune.
 Promisul Mesia este Iisus. Matei, scriitorul uneia dintre Evanghelii, a făcut referire la cuvintele din Isaia 11:1 când a spus că, fiind numit „Nazarinean“, Iisus a împlinit cuvintele profeţilor. Deoarece a crescut în oraşul Nazaret, Iisus a fost numit Nazarinean, un nume care, după cât se pare, este înrudit cu cuvântul ebraic redat în Isaia 11:1 prin „Vlăstar“. - Matei 2:23. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CE NE SPUN PSALMII? - Cartea a cincea. Prima parte.

  CE NE SPUN PSALMII? - Cartea a cincea. Prima parte Cartea a cincea - psalmii 107-150! Prima parte: Psalmul 107: Versetele 1-9: Cu ac...