sâmbătă, 27 octombrie 2018

REFLECȚII DESPRE CENTENAR.

REFLECȚII DESPRE CENTENAR

    2018 este un an de sărbătoare pentru întreaga Românie și, bineînțeles, pentru toți cei care simt și gândesc româneste. Anul 2018 marchează împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, probabil cel mai important eveniment din istoria României de astăzi. Însă, trecerea celor 100 de ani de la Marea Unire nu aduc doar bucurie pentru noi! Acest secol a adus cu sine transformări uriașe pentru țara noastră, pe care, fie că vrem sau nu, trebuie să le conștientizăm. Și cu cât o vom face mai rapid, cu atât mai repede vom putea realiza ce avem de făcut în continuare!
    Deși anul centenar ar trebui să fie privit ca o sărbătoare, România se confruntă în aceste zile cu probleme care par fără de sfârșit, – probleme care au reușit să dezbine, poate mai rău ca niciodată, românii din țară și din afara ei. Anul 2018 este poate cel mai bun moment pentru noi toți în care putem reflecta cu privire la prezentul și viitorul țării noastre.


2018 – 100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE: 


    Anul 1918 este anul în care statul național român s-a desăvârșit ca urmare a unirii tuturor provinciilor locuite de români. Desigur, primul pas care a dus la Marea Unire a avut  loc în 1859, atunci cand Țara Moldovei s-a unit cu Țara Româneasca în ceea ce avea să fie cunoscut astăzi drept Mica Unire. Mai apoi a urmat câștigarea independenței față de Imperiul Otoman, în urma războiului din 1877 – 1878.
    Primul eveniment major al anului 1918 s-a înfâptuit în data de 27 martie, atunci când Basarabia s-a unit cu România; 28 noiembrie a marcat unirea Bucovinei cu România, în timp ce, pe 1 decembrie România s-a unit cu TransilvaniaBanatCrișana și Maramureș. Toate aceste evenimente au format împreună Marea Unire și au condus la formarea României Mari.

ROMÂNIA DE ASTĂZI NU MAI ESTE ACEEAȘI:

    Acum, la 100 de ani distanță de 1918, nu putem decât să privim în urmă și să ne dăm seama ceea ce a însemnat la acea vreme România Mare. Și asta pentru că, România de astăzi nu mai arată deloc precum arata România de după Marea Unire. Așa că, oricât de mult am vrea să sărbătorim astăzi trecerea a 100 de ani de la evenimentul care a întregit România, bucuria noastră nu poate fi deplină.
    Uniunea Sovietică nu a recunoscut niciodată Romania Mare, iar în 1940 avea să vină si acel ultimatum care ne-a dezmembrat țara. În urma Pactului Ribbentrop – Molotov, România pierde Basarabia, Bucovina si Ținutul Herței. Au trecut 78 de ani de atunci, iar noi toți încă simțim durerea pierderii acelor teritorii. Sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial face si ca Bulgariei sa îi rămână Cadrilaterul, înca o lovitură grea pentru ceea ce însemna la acea vreme România Mare.
    Oricât de mult am vrea să sărbătorim acum Marea Unire, trebuie să ne aducem aminte că, România de astăzi nu mai este întreagă. Din tot ce a câștigat România în 1918, doar Transilvania si Bucovina de Sud au rămas ale ei.

CENTENARUL MARII UNIRI - MOMENT DE REFLECȚIE PENTRU ROMÂNIA:

    Lăsând la o parte aceste probleme istorice, România de astăzi pare că este într-o derivă generală. Evenimentele politice din ultimii ani au dus la o dezbinare fără precedent a românilor, dezbinare care nu poate avea nimic altceva decât urmări negative. Poate că, acest Centenar al Marii Uniri este un moment perfect pentru ca noi toți să reflectăm la determinarea românilor din urma cu 100 de ani ce a dus la infăptuirea României Mari, la toate greutățile prin care au trecut ei de-a lungul anilor si la ambiția lor de a reuși să unească toți românii într-un singur loc și în jurul unui scop comun.
   Așadar, să încercăm să lăsăm la o parte festivismul, patriotismul de fațadă, festivismul și discursurile sforăitoare despre Centenar! Să privim lucid realitățile cu care se confruntă România la 100 de ani distanță de la Marea Unire! Poate, astfel vom învăța, cu adevărat, ceva din istorie!

2 comentarii:

  1. Ai mare dreptate, e timpul să ne amintim de ce România Mare nu mai este atat de mare.. Din păcate nu știu ce am putea face. Nimic doar să ne bucurăm pentru o aniversare

    RăspundețiȘtergere

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...