joi, 23 august 2018

COLOSEUMUL - CENTRUL „CULTURAL” AL ROMEI ANTICE.

COLOSEUMUL - CENTRUL „CULTURAL” AL ROMEI ANTICE

           Coloseumul reprezintă unul dintre cele mai faimoase monumente ale Romei Antice, un simbol al fostei sale puteri şi glorii şi o mărturie a unei mari atrocităţi.
       Probabil aţi dori să ştiţi mai multe lucruri despre Coloseum - când a fost construit şi ce spectacole s-au ţinut acolo? A mers vreunul dintre primii creştini acolo? Au fost ei omorâți acolo, rupţi în bucăţi de fiarele sălbatice, aşa cum cred unii? 
         Coloseumul a fost numit iniţial Amfiteatrul Flavian deoarece a fost construit în colectiv de către împăraţii din familia Flavia: Vespasian, Titus şi Domiţian. Vespasian a început construcţia între anii 72 şi 75 d.H., fiul său, Titus, a continuat lucrarea şi a inaugurat edificiul în anul 80 d.H., iar mai târziu, fratele său, Domiţian, l-a terminat.

 De ce este numit Coloseum?

          Aceasta este o întrebare interesantă, însă răspunsul nu se cunoaşte cu precizie. Se pare că abia în secolul al optulea această arenă a ajuns să fie numită Coloseum. Unii sunt de părere că numele derivă din dimensiunile sale uriaşe. Alţii spun că din cauza colosului lui Nero din apropiere, o enormă statuie de aproximativ 33,5 m înălţime, care îl reprezenta pe Nero în calitate de zeu-soare.
         Simpla afirmaţie că el era cel mai mare dintre amfiteatrele romane nu înseamnă mare lucru dacă nu menţionăm unele detalii. De exemplu, el a fost construit în forma unei elipse, cu axa mai mare de 188 m şi cu cea mai mică de 156 m. Are un perimetru de 527 m şi o înălţime de 57 m. Lucrarea a pretins zeci de mii de tone de travertin, un fel de marmoră care se găseşte în împrejurimile oraşului Tivoli şi 300 de tone de fier pentru sudarea blocurilor de marmoră. Constructorii au utilizat totodată o mulţime de materiale pe care astăzi le-am numi prefabricate. Blocuri masive de beton şi coloane de piatră au fost fabricate în altă parte şi apoi transportate în locul construcţiei. Aşa se explică rapiditatea cu care a fost construit Coloseumul. Într-adevăr, au fost suficienţi între cinci şi opt ani pentru a ridica această construcţie masivă.
       Este posibil să fi fost folosiţi prizonieri de război pentru munca grea, dar, rapiditatea cu care construcţia a fost dusă la bun sfârşit şi varietatea materialelor utilizate demonstrează că au fost folosiţi profesionişti şi maeştri.

Câţi spectatori încăpeau în el?

        Majoritatea lucrărilor de referinţă indică aproximativ 45.000 de locuri de şezut şi 5.000 de locuri în picioare. Unele surse pretind că el ar fi putut cuprinde peste 70.000 de spectatori. În orice caz, avea o capacitate considerabilă. Auditoriul era protejat de o enormă tendă sau velarium, care acoperea suprafaţa arenei în care erau aşezate scaunele.
     Amfiteatrul a fost construit pe o platformă de beton de 13 m grosime care a contribuit la stabilitatea sa de-a lungul secolelor. Ceea ce vedem în zilele noastre acum a rezistat mai multor incendii şi cutremure de pământ care au avut loc de-a lungul istoriei. Cei mai mari duşmani ai Coloseumului au fost, însă, făuritorii epocii Renaşterii şi ai Barocului care l-au folosit drept o sursă necostisitoare şi la îndemână de travertin şi marmoră. Câteva dintre cele mai importante clădiri din Roma au fost construite sau restaurate cu materiale luate de aici. 
     Intrarea în Coloseum era gratuită. Aceasta făcea parte din politica împăraţilor care ofereau reprezentaţii gratuite pentru a ţine poporul sub control. În realitate, aceste spectacole erau ca un drog care corupea conştiinţa poporului. Poetul roman Juvenal utiliza faimoasa expresie „panem et circenses”, deplângând comportamentul poporului roman care trăia în special pentru a mânca şi pentru a se distra.
       Societatea romană era divizată în clase aşa după cum reiese din repartizarea locurilor în arenă. Locurile din faţă erau rezervate senatorilor. În spatele acestora erau locurile nobililor şi restul, mai sus, erau locurile pentru femei şi sclavi.

Aici se luptau gladiatorii?

     Da. Existau două tipuri principale de spectacole, munera, sau lupta dintre doi gladiatori şi venationes, vânătoarea de animale sălbatice. De asemenea, aici erau omorâţi şi criminalii, fiind predaţi neînarmaţi gladiatorilor sau aruncaţi la animalele sălbatice. Moartea lor oferea un spectacol oribil pentru distracţia publicului.“
     Când gladiatorii intrau în arenă, îl salutau pe împărat cu cuvintele, „Ave, Caesar, morituri te salutant”, ceea ce înseamnă, „Slavă ţie, cezar, cei ce merg la moarte te salută.”

 Am murit unii creştini ca martiri în Coloseum?

       Indiscutabil, unii creştini au murit în arenele romane, sfâşiaţi de animalele sălbatice. Unele surse istorice dovedesc acest lucru. Este posibil ca la 1 Corinteni 15:32, apostolul Pavel să se fi referit la faptul că el a fost expus periculoaselor fiare sălbatice în arenă la Efes.
    În mod sigur, într-un anumit loc din Roma, creştinii au suferit o moarte de martir, dar este imposibil de precizat dacă ei au fost sau nu martirizaţi în Coloseum. Enciclopedia Universale, volumul 4, spune: „Nu a fost dovedit din punct de vedere istoric că, Coloseumul a fost un loc de tortură pentru creştini. Însă, unii autori catolici pretind că a fost. Evident, ei îşi bazează opiniile pe legende care au luat naştere în perioadele următoare şi care au fost acceptate de către ierarhia catolică”.

2 comentarii:

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...