sâmbătă, 9 februarie 2019

GÂNDURI DESPRE SERIALUL „STARGATE”!

GÂNDURI DESPRE SERIALUL „STARGATE”!

        Stargate SG-1 este un serial TV științifico-fantastic americano-canadian care face parte din franciza Stargate. Povestea sa începe la un an după filmul științifico-fantastic Stargate din 1994. A fost produs în Vancouver, Columbia Britanică.
          În universul științifico-fantastic din Stargate, o rețea de dispozitive extraterestre antice numite porți stelare se conectează la cele mai îndepărtate galaxii, inclusiv Calea LacteePegas (Pegasus) și galaxiile Orai, deschizând ușa călătoriilor interstelare aproape instantanee. Stargate SG-1 tratează explorările echipei SG-1, echipa principală din cel puțin 25 de echipe care explorează galaxia și apară Pământul de amenințări extraterestre cum ar fi Goa’uldReplicatorii și mai târziu Oraii.
Serialul începe la un an după filmul original și urmărește activitatea SG-1, prima echipă de exploratori ai noului creat Centru de Comanda Stargate (Stargate Command), după ce un atac inamic alertează Aviația Statelor Unite că Ra nu a fost singurul Goa’uld existent (așa cum se credea în film). Serialul expandează filmul, creând o mitologie bogată și o distribuție puternică a personajelor recurente.
Începând cu sezonul 8 SG-1 merge În paralel cu Stargate Atlantis.
    Tema extratereștrilor reptiliformi, insectoizi sau sub alte forme (În cazul de față Goa’uldzii) care pot poseda ființele umane și le iau în control este tot mai des întâlnită în multe filme sf din ultima vreme , dar și în filme din perioada apariției StarGate (vezi The Fifth Wave, serialul Dark Skies, filmul The Host, serialul EXTANT, serialul INVASION, serialul FALLING SKIES, filmul 6 Giorni Sulla Terra, seria SPECIIDreamcatcherThe Fourth Kind, episoade din Star Trek (vezi The Wrath Of Khan, personajul Jadzira Dax din serialul DEEP SPACE NINE, episodul Conspiracy din The Next Generation și multe altele). Nu mai amintim aici filmele cu posesie așa-zis demonică (care poate fi atribuită bineînțeles posesiei extraterestre, sau a unor ființe interdimensionale).
   Poate cea mai interesantă forma de posesie este cea din StarGate, a reptilianului Anubis care nu reușise se se înalțe complet și rămăsese cumva între lumi , fiind astfel o forma de posesie lipsită de … formă (doar un abur negru). Acest gen de posesie este poate cea mai apropiată forma de posesie de ceea ce credem că ar fi posibilă, mai degrabă decât una intermediată de o formă de viață fizică (de ce o ființă așa micuță ca un goa’uld ar putea poseda complet un organism uman cu propria minte și personalitate, este greu de înțeles și nici realizatorii serialului n-au oferit un răspuns!).
Serialul acoperă foarte multe subiecte de la frontiera științei. Se dorește de asemenea și acoperirea zonei spirituale pentru a fi un registru complet, însă aici cumva se observă limitarea în gândire a scenariștilor. Cumva se spune că este posibilă înălțarea în lumină (ceva gen Iisus) însă ființele din planul ascensionat au niște reguli, ierarhii, superputeri, nu întervin în lumea noastră, iar dacă o fac suferă consecințe teribile. În planul înălțat se presupune ca ar fi ajuns stramoșii pământenilor – Anticii, însă chiar și la acel nivel încă mai există înălțați orientați pozitiv (anticii) și înălțați orientați negativ (oraii).
          Se proiectează asupra ființelor înălțate exact aceleași probleme ale omului obișnuit. Aici este o scăpare de logică a scenariștilor, pentru că, totuși, niște ființe care au depășit planul existenței din Universul fizic, trebuie să capete și o iluminare pe măsură! Nu mai pot fi dominate de orgoliile mărunte ale lumii neînălțaților! Cum s-ar spune , omul a inventat un Dumnezeu dupa chipul si asemanarea lui … Da sunt înălțați, dar mai au încă dorințe, atașamente, dorința de a iubi, încă le mai pasă de acest plan fizic (din infinitatea de planuri ale Mutiversului). iar când ne este prezentat planul existenței ascensionaților aceștia, ne sunt arătați stând plictisiți la un bistro, la taclale sau în liniște, deci, trăiesc într-un mod penibil, ca să nu spun jalnic!
           O altă idee care ni se inoculează este faptul că aceste ființe înălțate, înainte de a ajunge la acel nivel, au dezvoltat științele până la nivel de magie, adică la cele mai înalte nivele tehnologice (și civilizația Nox, una dintre cele mai avansate si frumoase civilizații prezentate în serial și, la fel, Asgarzii, Anticii, Oraii, chiar și Replicatorii ), apoi, înainte de înălțare au atins un înalt nivel de cunoaștere a Universului și abia apoi au reușit să se înalțe, după ce, cumva, nu prea mai era nimic de descoperit în Universul fizic.

Dincolo de limitele imaginative ale filmului, remarcăm ideea de bază și anume faptul că niște ființe extraterestre  care posedă diversele tipuri de gazde, au ajuns (în cazul de față prin viclenie, furt tehnologic) să se ipostazieze ca și zei în fața mulțimilor (asta arată în realitate, de fapt cât de mici, penibili și slabi sunt de fapt acești zei).
        Goa’uld-zii par mici copii în comparație cu ORAII, ființe înălțate, însă orientate negativ cu superputeri incredibile  și care se hrănesc cu energia celor care se roagă la ei, a celor care se convertesc la religia lor. Totul trimite către epoca Inchiziției, iar preoții Orailor seamănă izbitor de mult cu preoții catolici care serveau Inchiziția. De asemenea ne amintesc de Archonii aflați în vârful SISTEMULUI DE CONTROL AL MATRICEI( filmul Matrix)
          Micii cenușii – Asgarzii, așa- zișii zei ai mitologiei scandinave – ne sunt prezentați aici ca fiind niște personaje binevoitoare; reptilienii goa’uld au si reprezentanți luminați, cei cunoscuți ca tok’ra (cei care nu intră în simbioză cu altă gazdă decât cu acordul acesteia) ceea ce este un aspect echilibrat deoarece ni se arată că și printre acești prădători extratereștrii pot exista fiinte dornice de evoluție spirituală, orientate benefic.

Bineînțeles că toate formele de magie, toate minunile, toate legendele sunt legate de tehnologii si extratereștrii, ceea ce este fascinant în acest serial. Este senzațional efortul acestor scenariști de a da o notă coerentă și de a lega într-un tot unitar atâtea istorii, legende, povești si mitologii.
         Una peste alta, cred că unul dintre cele mai frumoase aspecte din această sagăeste carcaterul eroic, dus până la sacrificu de sine, al personajelor principale.  Erudiția personajelor, umorul, prietenia, iubirea dintre ei, coeziunea, respectul reciproc, toate ne prezintă ființa umană aflată într-un vârf al dezvoltării sale, oameni așa cum ar fi normal să fie toți oamenii. Este firesc să ajungi să îndrăgești și să te atașezi de astfel de personaje. Sfârșitul acestor seriale ( sunt mai multe seriale Stargate, să nu uităm acest lucru) a însemnat mereu o mică durere, ca atunci când te desparți de niște persoane foarte dragi …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...