sâmbătă, 28 august 2021

MANIPULAREA OAMENILOR PRIN ... HARTA GEOGRAFICĂ A LUMII!


MANIPULAREA OAMENILOR PRIN … HARTA GEOGRAFICĂ A LUMII!

 Faimoasa proiecție a lui Mercator realizată în secolul al XVI-lea este utilizată și astăzi, însă multe voci susțin că aceasta ar fi profund greșită. Dacă privim harta lumii vom observa că America de Nord este mai mare ca Africa, Groenlanda mai mare decât China, iar exemplele pot continua. Harta lui Mecator a fost desenată pentru orientarea navigatorilor. Aceasta redă în detaliu forma coastelor însă nu și dimensiunile continentelor. Cât de mare este Africa, în comparație cu Statele Unite ale Americii, sau Europa? Puțini au măcar o idee despre amploarea diferenței. Orientându-se după proiecţia Gall-Peters, hartă pe care UNESCO încearcă de mai mulți ani să o promoveze ca fiind harta reală a continentelor, graficianul de origine germană Kai Krause, a realizat o comparație computerizată a continentelor în raport cu cel african. Hărțile Gall-Peters sunt utilizate pe scară largă doar în școlile din Marea Britanie. „Africa este atât de mare încât depășește ca și suprafață Statele Unite Ale Americii, China, India, Japonia și Europa, la un loc!!! Unii au susținut că oamenii asociază dimensiunea cu importanța, valoarea, ceea ce a condus ca națiunile puternice și bogate ale lumii să nu țină seama de cei ce trăiesc la tropice”, a declarat Krause. Jerry Brotton, specialist în istoria cartografiei şi autor al cărţii A History of the World in Twelve Maps, a declarat: „Nu există o hartă care să reprezinte perfect lumea în care trăim. Fiecare hartă reprezintă o negociere continuă între cei ce au întocmit-o şi cei ce o folosesc, în funcţie de interese și modul în care văd lumea dezvoltatorii acesteia”.

Dimensiunea reală a țărilor și a continentelor:

 Care este dimensiunea reală a țărilor și a continentelor? De mult timp doream să abordez acest subiect, de când am aflat prima oară că, de fapt, harta actuală a lumii nu reflectă dimensiunea reală a unor locuri. Avem o imagine total eronată: cu cât destinațiile sunt mai îndepărtate de ecuator cu atât sunt mai distorsionate. Așa se explică faptul că unele locuri care apar destul de mici pe hartă sunt uriașe la sol și în primul rând mă gândesc la insula Java, din Indonezia, care nu se mai termină. Și pe hartă nu pare atât de întinsă. Așadar, harta Mercator 2D existentă nu este reală. De curând un nou infografic, realizat de Expedia, arată dimensiunea exactă a locurilor. SUA și Africa arată destul de apropiate ca dimensiune: în realitate, SUA este de aproape trei ori mai mică decât Africa, conform datelor furnizate de Expedia. Rusia, deși are 11 fusuri orare și este cea mai mare țară din lume, nu este atât de mare precum apare pe hartă - este de „numai” 1,8 ori mai mare decât SUA. În majoritatea hărților, Marea Britanie apare cu mult mai mare decât este în realitate. Deși apare egală cu o țară precum Columbia, în realitate este de 4,3 ori mai mică decât țara sud americană. Totodată, deși conform hărții 2D Marea Britanie pare să fie mai mare decât Madagascar, în realitate superba insulă este de 2,4 ori mai mare decât Marea Britanie. Indonezia este de 4,9 ori mai mare decât Japonia! Germania și Tanzania apar egale, când de fapt Tanzania este de 2,5 ori mai mare. Continental african este de fapt de trei ori mai mare decât China! Groenlanda, care pare o țară destul de întinsă, aproape la fel de mare ca America de Sud, este, de fapt, o mică parte din acest continent, care este de 8,2 ori mai mare decât Groenlanda! Nu ai spune pe hartă!

Harta Peters, mai bună, dar nu exactă:

 Doctorul Arno Peters, istoric şi cartograf de origine germană, a introdus în 1974 harta ce-i poartă numele. Desigur, aceasta nu a fost primită cu braţele deschise, deoarece arată clar faptul că Africa este al doilea cel mai mare continent de pe faţa Pământului. Au luat naştere diferite tensiuni politice şi dispute, ca în cele din urmă să se folosească tot harta din 1569 pentru a preda geografia copiiilor din toată lumea. Din fericire, în ultimele două decenii s-au făcut mari eforturi de a interzice dezinformarea populaţiei prin harta Mercator. Culmea este că s-a dovedit că nici harta lui Peters nu este destul de precisă încât să fie numită drept cea mai bună hartă a lumii. Adevărul este că absolut toată hărţile distorsionează în oarecare măsură suprafaţa reprezentată pentru că este imposibil să transformi o sferă în suprafaţă plană.

Adevărata dimensiune a „continentului negru”:

 Cel mai mare continent de pe suprafaţa Pământului este Asia, cu o suprafaţă de aproximativ 44,4 milioane de kilometri pătraţi. Pe locul doi se află Africa având o suprafaţă de 30,2 milioane de kilometri pătraţi, în timp ce Europa ocupă doar 10,3 milioane de kilometri pătraţi. Pentru a înţelege mai uşor ce reprezintă aceste dimensiuni, un specialist în grafică computerizată, Kai Krause, a lansat recent o campanie împotriva lipsei de cunoaştere în domeniul geografiei, prin care vrea să atragă atenţia lumii că ceea ce s-a învăţat în şcoală este eronat. Cel mai relevant aspect al acestei campanii este reprezentarea continentului Africa, prin care se arată dimensiunea adevărată a acestuia. Continentul este atât de mare încât îl el încap următoarele state: SUA, China, India, Germania, Italia, Franţa, Spania, Portugalia, Japonia, Marea Britanie şi toată Europa de Est!! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE.

  DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE  „În numele Sfintei şi nedespărţitei Treimi, noi, Petru, împăratul şi suveranul întregii Rusii, tutur...