marți, 8 ianuarie 2019

COROANA ȘI CRĂCIUNUL!

           COROANA ȘI CRĂCIUNUL

           În istoria creștinismului timpuriu, papa Liberius este cel creditat cu introducerea datei de 25 decembrie drept dată a Nașterii Domnului. Până atunci, în Roma păgână se celebra la acea data zeul Mithra „neînvinsul” sau zeul persan al luminii. În consecință, primul Craciun a fost cel din anul 354. Pontificatul lui Liberius a durat din 352 până în 366.
           Iată câteva evenimente remarcabile ale monarhiilor europene care s-au petrecut la data de 25 decembrie:
– Primul rege al francilor, Clovis I, a fost botezat la 25 decembrie anul 496 (zi, în care împlinea 30 de ani). El a fost primul rege creștin din Europa, care a preluat puterea de la tatăl său în 481, la 15 ani. Adeziunea la religia lui Hristos s-a făcut sub influența soției sale, Clothilde. El a avut meritul de a uni sub dinastia Merovingienilor toată Galia.


 Carol cel Mare, fondatorul Imperiului Carolingian, a fost întronat religios la 25 decembrie, anul 800, în cadrul unei ceremonii conduse de papa Leon al III-lea. Acest foarte important rege al începuturilor Evului Mediu a avut mai multe titluri: din 768 a fost rege al francilor, din 774 a fost și rege al lombarzilor, apoi a domnit peste Imperiul Carolingian care cuprindea teritorii vaste din centrul si vestul Europei. Grație reformelor revoluționare pe care le-a introdus în mai toate domeniile vieții sociale si politice (așa-numita Renaștere carolingiană), Carol cel Mare a fost numit si „Părintele Europei”.

– Carol cel Pleșuv (823-877) a fost încoronat rege al Sfântului Imperiu Roman la 25 decembrie, anul 875. El era fiul lui Ludovic cel Pios si nepotul lui Carol cel Mare. A domnit până în 877. Porecla sa este bizară, pentru căă, acest rege nu era deloc chel, ci dimpotrivă. „Pleșuvul” se referea, probabil, la regii care nu aveau încă un teritoriu de administrat.

– Regele William I Cuceritorul (1028-1087) a fost încoronat suveran al Angliei la 25 decembrie, anul 1066, dupa celebra bătălie de la Hastings și marșul triumfal spre Londra. Descendent din vikingi si duce al NormandieiWilliam I mai avea porecla de „Bastardul”. Domnia sa a durat până în 1087.

– Baldwin I, rege al Ierusalimului, a fost încoronat la 25 decembrie, anul 1100. A fost primul suveran cu acest titlu, dar el nu a fost întronat la Ierusalim, căci patriarhul Dagobert din Pisa a dispus ca acea ceremonie să se desfășoare la Betleem. El a domnit pana in 1118, fiind îngropat la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Trebuie menționat că Baldwin I a fost unul dintre liderii primei Cruciade (1096-1099), care s-a finalizat cu ocuparea Ierusalimului.
– Împăratul Hirohito al Japoniei a fost încoronat la 25 decembrie anul 1929 si a domnit până la moarte, la 7 ianuarie 1989. El a fost obligat să capituleze, după bombardamentele atomice americane și , apoi, a condus Japonia spre un reviriment economic excepțional, țara devenind a doua putere economică a lumii. Generalul american Douglas McArthur a fost cel care a insistat ca Hirohito să-și continue domnia și după război.

2 comentarii:

DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE.

  DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE  „În numele Sfintei şi nedespărţitei Treimi, noi, Petru, împăratul şi suveranul întregii Rusii, tutur...