joi, 19 decembrie 2019

DIN „ROMÂNIA NORMALĂ” A LUI KLAUS!


DIN „ROMÂNIA NORMALĂ” A LUI KLAUS!

1. Despre proiectul de buget!  

   Proiectul de buget al guvernului Orban confirmă cele mai rele profeții din ultimii doi ani: nu PNL a câștigat alegerile, ci instituțiile de forță! În vreme ce politicienii se întrec în a incita lumea pe cazul Colectiv, unde subfinanțarea sistemului nostru de sănătate a fost dramatic expusă, proiectul noului buget pe anul 2020 a fost elaborate de Ministerul de Finanțe. El propune tăieri drastice la Sănătate și la dezvoltare, cu creșteri masive la armată, interne și servicii secrete. Mare câștigător este SRI, o instituție care din anul 2015, de când a câștigat Klaus Iohannis alegerile nu și-a mai publicat niciodată raportul pe care prin lege trebuie să îl prezinte Parlamentului, preferând să îl secretizeze, deși menirea acestui raport este controlul democratic al instituțiilor de forță. În plus, diverse categorii de pensionari își vor vedea drepturi câștigate deja afectate pentru ca să se poată asigura aceste sume pentru instituțiile de forță care par să fi câștigat alegerile, mai ales în detrimentul persoanelor și regiunilor defavorizate. Sutele de mii de oameni care au votat în diaspora pentru o schimbare de regim nu sunt afectați direct de acest buget, pentru că ei nu trăiesc în România. Dar dacă într-adevăr au conștiință civică ar face bine să îl citească și să își pună întrebările următoare:

1. Este normal ca într-o democrație să dai bani la STS, SRI și SPP și să reduci la dezvoltare rurală (suntem țara cu cele mai sărace regiuni rurale din Europa- banii sunt indispensabili pentru cofinanțarea de proiecte europene) și la sănătate? O tăiere cu un sfert din bugetul Sănătății este echivalentă cu ajustarea structurală din Grecia în timpul crizei, pentru care au ieșit milioane de oameni în stradă și s-a deteriorat speranța de viață.
2. Este normal ca într-o democrație să adopți bugetul între Crăciun și Anul Nou prin asumarea răspunderii, astfel încât nimeni, nu doar opoziția, dar nici partenerii sociali, să nu mai poată aduce nici un fel de corecturi?
3. Nu credeți că până la ruși, care au plecat din inițiativa lor din România în 1964 (din Europa centrală s-au retras de abia în 1989), sunt șanse mai mari să ne omoare infecțiile intraspitalicești, inclusiv pe voi, care, deși plecați, folosiți în toate vacanțele sistemul sanitar din România, pentru că este ieftin, cu alte cuvinte, dă mai mult decît primește?
    Câștigătorii bugetului sunt: Ministerul Apărării are alocat un buget mai mare cu aproape 18%, respectiv 21,1 miliarde lei. Ministerul Afacerilor Interne va primi cu aproape 13,1% mai mult, respectiv 19,4 miliarde lei. Serviciul de Protecție și Pază va avea cu 19,5% mai mult, respectiv 272,7 milioane lei. Serviciul de Telecomunicații Speciale va primi cu 6% în plus, la 630,3 milioane lei. Serviciul Român de Informații va primi cu 10,8% în plus, respectiv 2,67 miliarde lei.
   Pierzătorii, conform Hotnews, sunt Ministerul Sănătății care va primi cu 23% mai puțin decât în 2019, respectiv 11,4 miliarde lei; Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice cu 45,5% mai puțin (se scade PNDL), ajungând la 5,5 miliarde lei ; Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu un buget mai mic cu 14,3%, respectiv de 18,3 miliarde lei. Ministerul Finanțelor va avea, de asemenea, un buget diminuat cu aproape 19%. Orice ministru civil al Sănătății ar fi demisionat la ora asta în semn de protest.
    Bugetul merită trântit. Iar România are nevoie de alte partide centru dreapta, pe astea nu le mai controlează civilii, pentru că niciun fel de civili, nici cei mai oportuniști și lipsiți de caracter nu s-ar duce în fața celor care i-au votat cu astfel de cifre. Numai cine crede că are controlul pe alte căi decât cele electorale își permite asemenea aberații!

2. „Vaiurile” lui Orban!

    Ludovic Orban a declarat că România se află într-o situație critică după trei ani de guvernare „iresponsabilă” a PSD și că Guvernul este hotărât să își asume răspunderea pentru corectarea tuturor dezechilibrelor economice. „Ne aflăm într-o situație critică. După trei ani de harababură legislativă, fiscală, după trei ani de zile în care au fost făcute praf toate sistemele publice, după trei ani de zile în care bugetul a ajuns într-un dezechilibru grav, trebuie să dăm acest semnal către societatea românească, către toți partenerii externi, către mediul de afaceri, către potențialii investitori, că Guvernul nostru este un Guvern hotărât să își asume răspunderea pentru corectarea tuturor dezechilibrelor economice provocate de politicile iresponsabile ale vechii guvernări și că are capacitatea să pună în practică acest obiectiv”, a spus Ludovic Orban, la începutul unei ședinței de Guvern.
    Ludovic Orban s-a mai plans că în ultimele săptămâni PSD a venit cu „o sarabandă de proiecte de lege fără fundamentare economic”, proiecte care reduc veniturile publice. Premierul a afirmat că Guvernul nu acceptă populismele PSD. „După cum ați urmărit ieri și în ultimele săptămâni, s-a pornit o sarabandă de proiecte de lege fără niciun fel de fundamentare economică, care creează cheltuieli suplimentare și care reduc veniturile publice. Ieri s-au adoptat în Comisia de muncă două proiecte de lege: proiectul de lege de dublarea alocațiilor și proiectul de reducerea TVA, care au un impact bugetar negativ, calculat de peste 18 miliarde, ceea ce ar însemna că dacă ele ar intra în vigoare ar duce deficitul bugetar de la 3,6% la 5,7% (…) Vă spun limpede, nu știu ce se va întâmpla în plenul Camerei Deputaților, dar eu nu renunț la angajamentul nostru de a readuce România pe direcția corectă”, a spus Ludovic Orban Premierul a adăugat că Guvernul nu va accepta populismele PSD. „Guvernul nu acceptă populismele PSD și nu va accepta să facă praf bugetul României numai pentru intenția de răzbunare a unor politicieni care și-au bătut joc de România în ultimii 3 ani”, a subliniat Orban.
   Este interesant de observant un fapt: P.N.L. a dorit cu ardoare PUTEREA, nu GUVERNAREA!! Se tot vaietă într-una de situația dezastruoasă lăsată de P.S.D.. Întrebarea legitimă este: Cine va obligat să veniți la putere când situația țării este așa de grea? De ce nu ați lăsat P.S.D.-ul să-și ducă mandatul până la capăt? Să nu veniți cu placa: „Noi suntem responsabili și datoria față de țară ne-a determinat să preluăm puterea!” Nu cumva vi se „lungiseră” ochii după dulceața puterii?

3. PNL și-a rupt dinții în guvernare!

    Este al doilea guvern născocit de imaginația săracă a lui Iohannis, dar pus în scenă de aventurierul politic Orban. Primul, cel al lui Cioloș, zis și „Guvernul zero”, a reușit ca în numai un an să ne tragă înapoi cât în zece. Atâta doar că lui Cioloș i-a luat cam jumătate de an să facă dovada incompetenței, timp în care lui Orban nu i-au trebuit decât două luni pentru a-și demonstra inutilitatea în treburile țării. În felul acesta, are toate șansele ca după încă două să-și rupă gâtul cu propria mână, fie că face parte sau nu din planul prin care să se ajungă la alegeri anticipate. Până atunci, însă, Orban trebuie să probeze și să convingă că guvernarea anterioară a fost dezastruoasă și trebuia înlocuită.  Cine a avut timp și nervi să urmărească evoluția lucrurilor, a constatat că Guvernul Orban a ajuns la putere fără să aibă o minimă pregătire, fără să dispună de oameni cu experiență și fără să aibă un plan concret de guvernare. Cel de care liberalii fac atâta tam-tam este doar o înșiruire de generalități, probabil copiate pe sărite din vreo carte de bucate cu rețete neomologate.
 Guvernarea PSD este nocivă, spunea Iohannis. Guvernul Vioricăi Dăncilă trebuie să plece acasă, completa Orban. Orice zi cu Viorica Dăncilă la putere este o pierdere pentru România, strigau la unison cei doi liberali. Unul de conjunctură, iar celălalt din greșeală. Ei bine, social-democrații s-au retras. Orban , Câțu și alți câțiva pricepuți au început să țipe că în urma acestora au rămas găuri incredibile în finanțele țării. Că nu au reușit să demonstreze asta este altă poveste. Au fost doar vocalizele unei guvernări care îi depășește, nimic altceva. Doar pe Marte colț cu Poarta Raiului nu s-au dus să se văicărească. Acum, însă, nu mai au cui să se plângă că sunt săraci în idei, lași și cârcotași. Au ajuns să se contrazică între ei, să-și renege spusele și să-și spargă dinții mușcând din guvernare. Ceea ce inițial au crezut că este un cașcaval moale, se dovedește a fi un bolovan care le împrăștie dantura politică pe caldarâmul prostiei.
 Scandalul momentului a pornit de la dublarea alocațiilor pentru copii. Nu era mai mult decât ceea ce solicitaseră ei pe vremea când erau în opoziție!! Atunci, social-democrații au rezolvat-o, dar acum le-au cerut lor același lucru. Și brusc Orban a sărit de guvernare în sus, pretinzând că efortul financiar ar fi mult prea mare. S-ar duce la 18 miliarde de lei, adăugând reducerea TVA  de la 19 la 16 la sută și a TVA pentru produse alimentare de la 9 la 5 la sută. Cine depusese proiectul de lege în Parlament, cred că prin februarie anul acesta, pentru reducerea TVA? Liberalii, evident!!  Atunci nu mai era efort financiar? Inițiativa pe care o băgaseră ca pe-o suliță în coasta guvernării anterioare acum nu mai este bună? Când ajungi să votezi împotriva propriului proiect nu mai este vorba de înțelegerea greșită a acestuia, ci de prostie fără margini, de mârlănie politică și de transformarea guvernării într-o mahala fără precedent. Or asta demonstrează din plin puținătatea ideilor și imposibilitatea de a pătrunde în propriul rol. O fi și rea voință din partea lor, nu zic nu, dar așa arată un guvern care este condus telefonic de un președinte la fel de izbutit!
4. Fanfaronada lui Iohannis: 
În dorința de poza în atoateștiutor și ocrotitor al națiunii, peședintele merge din gafă în gafă. Totul se transformă într-un specatcol de un prost gust înfiorător, în care Iohannis ori se fâstâcește inexplicabil când trebuie să vorbească românește ori, pur și simplu, nu conștientizează ce spune. Trec peste clișeele patriotarde de la ședința solemnă a Parlamentului, la împlinirea a 30 de ani de la evenimentele din decembrie ’89. Este drept că nu a mai confundat comemorarea cu sărbătorirea, dar tot în stereotipii cu statul de drept și valorile europene a eșuat, de parcă românii ieșiseră atunci în stradă pentru a le aclama, nu pentru a răsturna regimul Ceaușescu. Trec și peste ieșirea din cadrele realității, când a afirmat cu toată tăria că, în urmă cu 30 de ani, în România a avut loc o revoluție anticomunistă. Istorici, ziariști cu greutate, juriști, cercetători și surse serioase din serviciile secrete au probat, de-a lungul timpului, că a fost o lovitură de stat. Numai că Iohannis o ține pe-a lui, cu revoluția, sfidând logica și bunul simț în gândire.
Acceptând teoria lui halucinantă, ne confruntăm cu o situație teribil de complicată. Am avut, deci, o revoluție cu doi autori. Singurii vinovați, de altfel. În cazul acesta, dincolo de interpretările sarcastice, ar trebui să ne mândrim cu doi oameni care au avut o gândire genială. În doi, căci juriștii n-au reușit să descopere că ar fi fost mai mulți. Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu au izbutit să răstoarne regimul comunist și să dea peste cap o întreagă țară. Apoi, dacă ținem cont de discursurile sforăitoare ale președintelui, cu oameni care se gândeau la integrarea europeană și euroatlantică în timp ce erau vânați ca iepurii de către armată și trupele Securitate, cei doi n-au făcut rău țării. Au dat jos comunismul, l-au eliminat pe Ceaușescu și ne-au deschis drumul spre „o Românie prosperă și modernă, spre calea europeană”. Citatul este  luat la întâmplare, din discursurile standard ale președintelui. Ei bine, și atunci de ce au fost trimiși în judecată? „România prosperă și modern” și „calea europeană” sunt și astea infracțiuni? Pe de altă parte, lui Klaus Iohannis nu-i convine varianta loviturii de stat. În primul rând pentru că, în asemenea situație, comunismul poate că ar trebui un pic reconsiderat. Apoi, revizuirea unor poziții și atitudini față de Nicolae Ceaușecu ar fi de natură să-l scoată din minți. Asta îi trebuie lui, acum, când vrea să se afirme și ca luptător anticomunist, deși a profitat, pe ici pe colo, de regimul pe care îl condamnă? Gestul lui, de a nu recunoaște lovitura de stat, este de natură a zgâria orgoliile sensibile ale partenerilor strategici, care știu bine cât s-au chinuit până au perfectat-o și i-au dat chipul unei revolte generate de nemulțumirea populară. Dacă ar citi puțină istorie, pe care s-o și țină minte, Klaus Iohannis ar înțelege și ciclurile acesteia, ciudate la prima vedere, dar și de ce, în urmă cu 20 de ani, o figură populară a afirmat că peste 30-40 de ani Ceaușescu va avea o statuie la fiecare colț de stradă! Și, ca să umple atmosfera cu aplauze ca la congresele comuniste, Iohannis declară că respinge cu fermitate orice altă opinie contrară lui, privind evenimentele din decembrie ’89. Sincer? Nu m-au impresionat vorbele astea. M-a umflat doar râsul de zbaterea lui de a-și impune punctul de vedere, mai ales când cerea tuturor să gândim la fel ca el!
 Nu sunt singurele momente, din ultimele două zile, când Iohannis s-a dat în spectacol. Declarația făcută după primirea noului ambasador american în România a întregit tabloul suferințelor prezidențiale. Acela de a se crede mai mult decât este. „Suntem hotărâți să continuăm Parteneriatul Strategic. Am reiterat împreună aspectele cele mai importante, întâlnirile cu Trump, faptul că România în NATO este un partener serios, credibil care își alocă resursele promise. Economie - am hotărât să continuăm atragerea investitorilor americani”. Așa a hotărât. Foarte bine, dar i-a spus Zuckerman că americanii n-ar mai vrea să continue? Și-a amintit de vizitele în SUA, dar fără a preciza care a fost cel mai important moment: cel cu șapca sau cel de muțenie absolută la conferința de presă, când ziariștii nu i-au adresat nicio întrebare.
5. Despre Educație …

   Impresia pe care noua șefă a Învățământului ne-o lasă, cu toate că provine din sistem, este că nu are habar decât în teorie de problemele reale ale Educației. Acest lucru se datorează, evident, și echipei ce o consiliază pe Monica Anisie. Noul ministru pare bine intenționat, dar se bâlbâie serios la întrebările jurnaliștilor. Acest lucru denotă lipsă de siguranță, dată de lipsa informațiior. Consilierul pe probleme de comunicare al ministrului Anisie este fostul șef al Serviciului Român de Informații, Claudiu Săftoiu. Rezultatele consilierii lui Săftoiu sunt, din nefericire, evidente. Într-adevăr, SRI și-a băgat de foarte mulți ani coada în Ministerul Educației, mult mai mult decât era nevoie. Dar probabil că Elvis Claudiu Săftoiu cântă bine la Educație și alături de directorul Editurii Didactice și Pedagogice (editura Ministerului Educației), Maria Nistor, un alt „manager” școlit de SRI, care și-a demonstrat incompetența, cel mai evident în momentul când a trebuit ca instituția pe care o conduce să editeze toate manualele școlare. Maria Nistor a fost adusă la Editura Didactică și Pedagogică și i s-a oferit monopol pe manualele școlare de către fostul ministru Liviu Marian Pop, cel care achiziționa, în primul său mandat la Educație, un sistem de bruiaj. Nistor venea de la Universitatea „Babeș - Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a fost eleva altor profesori SRI și unde s-a retras și Florin Coldea. În 2015, Maria Nistor a obținut titlul de doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene la Universitatea „Babeș Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, cu teza „(De)Constructing the Migration-(In)Security Nexus. Case Studies: Canada and Germany”. Coordonator al lucrării i-a fost Adrian Liviu Ivan (pe atunci profesor la UBB Cluj), numit rector al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI, funcţie ocupată în urma unui concurs la care a fost unic candidat. Actuala directoare a EDP a contribuit, potrivit CV-ului său, la peste 20 de publicaţii, două dintre ele editate de către Toma Rus şi Liviu Adrian Ivan („Informaţii clasificate în balanţă” şi „Securitate umană - o abordare diferită”, în 2012, la Editura CA Publishing). Toma Rus (fost chestor de poliţie, fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, fost secretar de stat, profesor la UBB, director de securitate al clubului de fotbal CFR Cluj) a avut dosar penal pentru vătămare corporală și a fost urmărit penal pentru trafic de influenţă şi alte infracţiuni conexe de procurorii DNA Cluj pe vremea când era şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj.
    Revenind la prestația de până acum a ministrului consiliat de Claudiu Săftoiu, fost șef la televiziunea publică, despre care ne întrebăm ce legătură are cu Educația, Monica Anisie promite schimbări și vine cu câteva inițiative interesante, cum ar fi introducerea mesei calde în școli și regândirea examenului de Bacalaureat pentru învățământul vocațional. Totuși, ministrul Anisie a dat dovadă de mari lacune de informații legate de sitemul educațional, mai ales la conferința de presă de după publicarea rezultatelor la testele PISA. Șefa de la Educație a vorbit destul de mult în fața jurnaliștilor, doar promovând ideea că nu este panică, este bine, ca să nu fie rău. În final, nu am putut înțelege dacă pentru domnia sa rezultatele acestor teste sunt relevante sau nu. Mai grav, lăsând deoparte aceste plimbări cu barca în discursul despre viitorul apropiat al sistemului educațional din România, este că ministrul Monica Anisie nu a trecut urgent la rezolvarea problemelor arzătoare pentru școală. Nu s-a rezolvat și sunt șanse din ce în ce mai mari să nu se rezolve problema transportului elevilor. De asemenea, cei din clasa a VII-a tot nu au încă manuale la materii foarte importante. Acestea erau problemele pe care Monica Anisie trebuia să le rezolve urgent, după ce Învățământul a stat o bună perioadă sat fără câini, grație orgoliului electoral al președintelui Klaus Iohannis, care a amânat inexplicabil de mult numirea unui minmistru la Educație.
    PISA (Programme for International Student Assessment) este un studiu comparativ internaţional iniţiat de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), cu scopul de a măsura dezvoltarea competenţelor de bază ale elevilor cu vârste între 15 și 16 ani, în domeniile citire/lectură, matematică şi ştiinţe. Intervalul de vârstă 15-16 ani este reprezentativ pentru finalizarea sau apropierea de finalizarea învăţământului obligatoriu. Evaluarea PISA pune accent pe competențele necesare pentru viaţa personală, socială sau pentru integrarea pe piaţa muncii - cu alte cuvinte accentul nu cade neapărat pe ceea ce știu elevii, ci pe aplicarea cunoștințelor în situații concrete de viață. Concluzia testelor a fost că 44% dintre elevii români sunt analfabeți funcționali. Și ce dacă, noi suntem foarte buni la noi acasă, de acest lucru ne-a dat asigurări și ministrul Educației!

6. PNL, noul PD-L + PSD!

    Cabinetul Ludovic Orban, Guvernul președintelui Klaus Iohannis, după cum menționa chiar șeful statului, s-a instalat bine deja în toate ministerele. Acest lucru ar însemna, după declarațiile triumfătoare ale liberalilor, că avem parte de o schimbare față de politica dusă de PSD. Realitatea ne arată însă o cu totul altă situație. Constatăm o schimbare de nume, dar în niciun caz de mentalitate și, în unele cazuri, nici măcar de partid. Premierul Ludovic Orban spunea că vrea să obosească semnând demisii ale celor din PSD, pe care vrea cu îndârjire să-i îndepărteze din ministere. Dar se pare că a omis să menționeze că vrea să aducă tot PSD-iști, transformați, „noaptea, ca hoții”, în liberali. Cel mai bun exemplu în acest sens este numirea apropiatei Elenei Udrea, fostă social-democrată, în Ministerul Fondurilor Europene. Cu alte cuvinte, nu s-a renunțat la posturile pe unde, nu cu mult timp în urmă, Orlando Eugen Teodorovici își plasa amantele. Carmen Moraru, fost director în Ministerul Turismului, în mandatul Elenei Udrea, şi om de încredere al acesteia în organizarea Galei Bute, recuperată apoi de PSD, a fost numită secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, la cererea ministrului Marcel Boloş. Decizia a fost aprobată de premierul Ludovic Orban şi publicată în Monitorul Oficial din 7 noiembrie. Carmen Moraru a fost martor în dosarul Direcției Naționale Anticorupție privind Gala Bute şi a colaborat cu anchetatorii, furnizându-le informaţii despre circuitul banilor. Un raport OLAF citat de Gazeta Sporturilor, în 2013, arăta că Moraru a participat la încercarea nereuşită de a deconta ilegal 1,5 milioane de euro din bani europeni pentru Gala Bute. În 2013, Carmen Moraru a fost angajată de Ramona Mănescu, ministru al Transporturilor, ca director peste Direcția de verificare a corectitudinii folosirii banilor europeni în minister. În 2018, ministrul PSD al Transporturilor, Lucian Şova, a promovat-o pe Carmen Moraru, desemnând-o vicepreşedinte al grupului de lucru Working Party on Transport-Intermodal Questions and Networks, un format de lucru al Uniunii Europene. Fostul om de încredere al Elenei Udrea a ocupat postul pe perioada în care România a deţinut preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Această numire la Ministerul Fondurilor, prezentată în detaliu de mass-media, se bate cap în cap cu declarațiile premierului Ludovic Orban, secundul lui Klaus Iohannis, de la prima ședință susținută de Guvernul PNL la Palatul Victoria. „Toată clientela PSD va părăsi guvernarea liberală, pentru că noi nu acceptăm să lucrăm cu cei care şi-au bătut joc de România trei ani de zile”, spunea premierul Orban. Într-adevăr, se pare că PSD-iștii care și-au bătut joc de țară timp de trei ani nu au suficientă experiență pentru noul cabinet. Și, în fond, orice PSD-ist poate deveni un bun liberal, trebuie doar să dea cu pixul cum trebuie, când ocupă o funcție cheie într-un minister.
    După cum era de așteptat, Guvernarea PNL a dat iama, de exemlu, în inspectoratele școlare. Misiunea a fost clară: să plece inspectorii PSD și să vină cei ai PNL, evident, fără a-i deranja pe cei ai UDMR (este nevoie de susținere, doar urmează alegerile locale și cele parlamentare). Mai există câte un inspector rebel, care nu vrea nici sub PSD și nici sub PNL să plece din funcție, mergând prin instanțe și având câștig de cauză pentru că a câștigat un concurs de manager școlar. Ceva este în neregulă cu acești oameni. Ei chiar cred că Orban sau Dăncilă pun preț pe competențele de manager ale unui inspector școlar? O să vadă ei materialele didactice... Bugetul tot de la centru, de la Ministerul Educației, vine.
   Și dacă tot vorbim despre Ministerul Educației, acum, din nou, și al Cercetării, să menționăm că, și aici, secretarul de stat al UDMR nu a fost deranjat Irina Elisabeta Kovács rămâne în funcție, așa că școlile conduse de directori partizani UDMR vor avea în continuare mai mulți bani decât alte unități de învățământ mari din țară. Iar elevii se vor putea bucura în continuare de mai multe concursuri și olimpiade școlare în limba maghiară decât de Limba română, finanțate de Ministerul Educației. Devine evident că președintele Klaus Iohannis a avut dreptate și că Guvernul Orban va face treabă pentru români! Ce-i drept, nici șeful statului și nici cel al Executivului nu au menționat pentru care români! Dar efortul Cabinetului Orban de a aduna ce a fost „mai bun” în PD-L și PSD, cu puțin suport de la UDMR, se poate observa cu ușurință. Ce să mai spun, în context, de „strălucitul” Săpunaru!! Într-adevăr, ca să citez pe Radu Banciu, P.N.L. este un P.S.D. mai prost!

7. Raluca Turcan, imaginea reală a „GuWernerului” Orban!

   Prezenţa Ralucăi Turcan în Guvernul Orban ca viceprim-ministru arată, din mai multe puncte de vedere, care este nivelul real al „GuWenerului” Orban!

În primul rând, Raluca Turcan a fost şi rămâne un demn reprezentant al PDL-ului lui Traian Băsescu, partid spulberat de opinia publică după dezastruoasa guvernare Boc. Linguşitoare profesionistă, Raluca Turcan rămâne în istoria acestui domeniu ca susţinătoare penibilă a Elenei Udrea, pe care o compara cu Kill Bill, personajul din filmul cu acelaşi titlu al lui Quentin Tarantino: Mă bucur să fiu astăzi alături de colegii mei, dar în special de Elena, care și-a asumat o misiune grea, însă o misiune pe care sunt convinsă că o va duce la bun sfârșit pentru că are toate calitățile. Are forță, are energie, are curaj și, uitându-mă la ea, nu mă pot abține, trebuie să spun că poate fi un veritabil Kill Bill al politicii românești, pentru că, cu cât mai mulți adversari politici va avea, cu cât mai grele vor fi luptele electorale, cu atât cresc șansele ca Elena Udrea să ofere o victorie spectaculoasă”. Acest exerciţiu de pupincurism clasic era făcut la o şedinţă a PDL, alăturându-se lui Gabriel Oprea, Ioan Oltean, Cristian Boureanu şi Theodor Baconski, care au fost surclasaţi de „discursul” Ralucăi Turcan.

În al doilea rând, imaginea Ralucăi Turcan nu are nevoie de adjective, căci ele au fost epuizate chiar de colegii săi din vechiul şi actual partid, respectiv PDL şi PNL. Astfel, Theodor Baconski o caracteriza astfel în 2013:Raluca Turcan, egeria lui Stolojan, soţia fostului purtător de cuvânt de la Cotroceni şi, mai nou, adulatoarea umedă a lui Vasile Blaga, declara că, în acest moment, PDL nu are ca obiectiv excluderea Elenei Băsescu”. Şi actualul său şef, Ludovic Orban bătea cam în aceeaşi direcţie: „Vă recomand să nu urmaţi stilul de carieră politică al Ralucăi Turcan, Mioarei Mantale, Elenei Udrea. Nu trebuie să treceţi prin patul niciunui şef dacă vreţi să ajungeţi în funcţii publice importante”. Anii au trecut şi, iată, acum cei doi sunt braţ la braţ în Guvernul României! Dar, dacă vreţi să vedeţi, pe scurt, istoria acestui conflict drăgălaş, circulă pe Net o antologie a replicilor celor doi.

În al treilea rând, în gura Ralucăi Turcan, limba română s-a îngrozit şi a părăsit terenul logicii. După antologicele gafe ale Vioricăi Dăncilă, de care credeam că am scăpat, vine acum Raluca Turcan şi dă cu nuca-n gard mai ceva decât predecesoarea sa. Iată câteva adevărate perle de agramatism şi limbă ilogică:

- „Agenți poștali fac politica PSD în teritoriu, că amenință cu neplata pensiilor sau PROPAGHEAZĂ știrea falsă”.

- „Adică nu se poate ca în materie de siguranţă publică să nu existe controale ale instituţiilor statului, astfel încât omul să aibă garanţia că nu se culcă sănătos şi se trezeşte, ferească Dumnezeu, mort, aşa cum s-a întâmplat în Timişoara”.
- A rămas celebră şi indignarea Ralucăi Turcan în Comisia de cultură, când s-a revoltat că statul alocă un miliard de RON pentru postul local „TVR Hunedoara”, deşi era vorba despre TVR Hight Definition, prescurtat „TVR HD”! Există chiar o foto-caricatură care face furori pe Net cu acest subiect!

În al patrulea rând, o privire aruncată pe CV-ul său ne arată că Raluca Turcan a studiat la Institutul Puşkin din Moscova între 1996-1999. Foarte bine, numai că, din acelaşi CV aflăm că în 1999 absolvise şi ASE, dar era şi masterand la SNSPA! Să fim în faţa unei ubicuităţi sau în faţa unor banale aranjamente? Că a absolvit şi cursurile de Securitate la Colegiul Naţional de Apărare, acea fabrică de doctorate, nici nu mai merită atenţie. Cert este că Raluca Turcan demonstrează că prea multe şcoli şi cursuri, de la Moscova la Washington, dăunează grav limbii române!

În al cincelea rând, Raluca Turcan este parlamentar de Sibiu. De unde este şi Klaus Iohannis. Probabil că de aici începe argumentaţia pentru răspunsul la întrebarea: Cum a ajuns Raluca Turcan viceprim-ministru, ştiindu-se că soţul său, Valeriu Turcan, a fost doar purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu?
    Este bine să ţinem minte aceste lucruri, astfel încât să nu ne surprindă realitatea, atunci când va decide să ne dea una peste nas de o să ne ia … Gaia, ca să nu zic altceva! Pentru că avem şi noi o vină că un astfel de personaj este al doilea om din Guvern. Ce să mai amintesc de celebra, daja, conferință de presă unde a scăldat-o rău de tot, încât îmi vine, și mie, să strig: „Aaaaaaaaaaa!” :))

Notă: reamintesc că, în ceea ce privește articolele politice de pe bloguri (celălalt blog este pe Wordpress), mă voi plasa în opoziție cu actuala putere, exact așa cum am fost și față de regimul PSD-Dragnea! Nu-l consider pe Iohannis un președinte bun pentru România! Este adevărat că, nu a existat alternativă viabilă la el, dar, asta nu înseamnă că trebuie să-i cântăm în strună lui și „GuWernerului” Orban!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...