marți, 2 iunie 2020

MARCEL VELA ȘI NOUA LEGE A „MANIFESTĂRILOR PUBLICE”!


MARCEL VELA ȘI NOUA LEGE A „MANIFESTĂRILOR PUBLICE”!

   Săptămâna trecută, Jandarmeria Română a finalizat proiectul de Lege a manifestărilor publice, care se coace de ceva vreme prin birourile de la Interne și care este menit să înlocuiască Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice. Inițiativa de a actualiza o lege veche în baza neajunsurilor sale întâlnite în practică nu este o idee rea, însă demersul poate foarte ușor să ia o altă cale dacă își bagă coada politicienii și generalii care vor cât mai multă liniște, concretizată prin amenzi mari și proteste cât mai greu de organizat. Chiar și-n perioada aceasta, de exemplu, avem liber la spectacole în aer liber la care să participe 500 de persoane, dar acțiunile de protest rămân în continuare interzise, iar acesta este un semnal suficient ca să fim cu ochii pe democrație ca pe butelie. Iar acum vă propun să ne trecem ochii peste cele 11 pagini + 4 formulare ca anexe ale proiectului Legii privind manifestările publice.

Mi-au sărit în ochi următoarele prevederi:

§  I. art. 4 - Manifestările publice trebuie să se desfăşoare astfel încât să nu afecteze starea de normalitate în societate, să nu aducă atingere mediului ambiant şi să nu pună în pericol ordinea şi liniştea publică, siguranţa persoanelor, integritatea corporală, viaţa sau bunurile acestora ori ale domeniului public sau privat.

  Cine decide care este starea de normalitate și eventual cum se manifestă afectarea ei? Dacă iau o portavoce și îmi exprim părerea în fața unei primării față de nu știu ce decizie/politică publică în mod cert probabil va veni un agent care să îmi spună că am afectat starea de normalitate. Primarul poate oricând să nu autorizeze un marș, oricare ar fi motivul organizatorilor.  Prevederea este periculos de susceptibilă la subiectivitate din partea primarilor avizatori pe de o parte și a celor de ordine publică pe de altă parte.
§  II. art. 5 - (1) Sunt interzise manifestările publice prin care: c) se urmărește defăimarea ţării şi a naţiunii, afectarea caracterului național, suveran și independent, unitar și indivizibil al statului român, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

  Accent pe defăimarea țării și a națiunii și pe bune moravuri, da? Dacă se trezește vreun ministru să spună că un anumit protest, intrând în presa internațională, ar pune România într-o lumină proastă pe un anumit subiect, dacă îi vine ideea că asta este defăimare și că protestul trebuie interzis? De ce trebuie să vină autoritatea să îmi spună ce am voie să afirm și ce nu despre țara mea? Că poate de asta ies să protestez, să o critic cu privire la o stare de fapt, că mă scoate din sărite faptul că simțul comunității este aproape zero printre noi. Asta este defăimarea națiunii? Iarăși, ce sunt alea „bune moravuri”? Manifestările Pride ar fi foarte ușor de catalogat în acest fel de conservatori, iar aceștia imediat ar pune mâna pe telefon și nu m-aș mira ca anumite organe să aplice sancțiuni în multe dintre județele țării.
§  III. art. 5 (1) Sunt interzise manifestările publice prin care: d) se perturbă activitatea normală a instituțiilor publice sau private precum și ceremoniile/activitățile oficiale organizate la nivelul statului sau al autorităților publice centrale sau locale.

 Eu de aici înțeleg că este cam gata cu toate grevele de orice fel. Greva în sine poate însemna, temporar, perturbarea activității normale a unei instituții sau a unei entități private.
§  IV. art. 6 - Pe timpul desfăşurării manifestărilor publice, sunt interzise: h) ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea. Wow!!

  Este iarnă, sunt -10 grade afară și niște guvernanți dau o ordonanță de urgență pentru care vreau să ies în stradă. Ce fac, nu-mi acopăr fața de frig? Vin cu bicicleta și am cagulă specială pentru vânt, să înțeleg că trebuie să o dau jos. Este o aberație! De asemenea, ce vor face artiștii care desfășoară manifestări cultural-artistice, așa cum sunt indicați la art. 3 al proiectului?
§  V. art. 10 - vor să extindă termenul de depunere a declarației prealabile de la 3 la 5 zile, deci încă un pas înapoi prin acest proiect.
§  VI. art. 13 - participarea organizatorului sau reprezentantului legal nu era obligatorie la ședința de analiză a declarării prealabile, acum vor să instituie această obligație.
§  VII. art 18 - Organizatorul este obligat: b) să nu desfășoare o manifestare publică pentru care a fost emisă o decizie de avizare nefavorabilă.

 Așadar, dacă primarul interpretează de la sine putere că acțiunea respectivă „afectează starea de normalitate”, ești obligat să te supui, să înghiți în sec și să anulezi manifestarea/protestul/marșul și așa mai departe. Dacă se prezintă vreunul, ai pus-o, că art. 27 al proiectului prevede că agentul constatator îți poate interzice să mai organizezi vreo altă manifestare publică pentru o perioadă de la 6 la 12 luni. Și, uite așa, un drept constituțional este pus în paranteze. În forma propusă, acest proiect este un mare regres față de legea din 1991 (FSN, ca să ne înțelegem) și poate deveni o piatră de temelie pentru înăbușirea oricăror acțiuni de protest deranjante pentru autorități, indiferent că este vorba de cele locale sau de cele naționale. Iar lui Marcel Vela ar trebui să îi fie rușine că un astfel de proiect pleacă de la ministerul pe care îl conduce, mai ales în contextul în care voia să ne arate că este opusul lui Carmen Dan. Dar ce să ceri de la un … pedelist, pardon, penelist?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CE NE SPUN PSALMII? - Cartea a cincea. Prima parte.

  CE NE SPUN PSALMII? - Cartea a cincea. Prima parte Cartea a cincea - psalmii 107-150! Prima parte: Psalmul 107: Versetele 1-9: Cu ac...