luni, 3 februarie 2020

STARLINK - CONSTELAȚIA INTERNET!?

STARLINK - CONSTELAȚIA INTERNET!?
  În vara anului trecut s-a petrecut o premieră în domeniul comunicațiilor, și anume lansarea de către SpaceX, compania multimiliardarului Elon Musk pe o orbită circumterestră, a primilor 60 de sateliți din cadrul unui proiect intitulat Starlink (Legatura stelară). Cu acea ocazie cotidianul The New York Times consemna o afirmație a lui Mark Juncosa, vicepreședintele SpaceX pentru ingineria vehiculelor, conform căreia „prin alte 12 lansări viitoare se dorește acoperirea teritoriului Statelor Unite, urmatoarele 24 lansări vor asigura acoperirea principalelor zone locuite din lume, în fine, alte 30 de lansări vor asigura acoperirea întregii planete”. Finalizarea unui asemenea proiect ar duce la realizarea unei constelații de mii de sateliți „care să furnizeze internet la viteze de bandă largă pentru întreaga planetă”. Elon Musk are în vedere câștiguri importante din implementarea sistemului Starlink și implicarea în piața de Internet, deoarece unii analiști estimeaza că afacerea „ar putea aduce companiei SpaceX venituri de 30 de miliarde de dolari anual, mult mai mult decât cele 3 miliarde produse actual de transportul spatial cu rol de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (SSI)”. Starlink va trebui să facă, însă, față concurenței, deoarece și alte companii, precum OneWeb, au lansat sateliți de acest gen: în februarie OneWeb a lansat primii săi sateliți Telesat, iar Blue Origin, deținută de administratirul de la Amazon, Jeff Bezos, a lansat și ea primul set de sateliți.

Noi lansari Starlink:

  În 2020, SpaceX intenționează să lanseze 60 de sateliți Starlink la fiecare două săptămâni, în total 1.400 de sateliți, în mod evident pentru a crea un serviciu funcțional de internet global de ultra mare viteză până la sfârșitul anului. Dar scara este mult mai largă: Elon Musk declară că, în următorul deceniu, SpaceX va plasa pe orbită între 12.000 și 42.000 de asemenea mini-sateliți. Deocamdată, SpaceX este în grafic, asta deoarece pe 7 ianuarie au fost lansați de la Cape Canaveral alți 60 de mini-sateliți reproiectați care s-au alăturat constelației de 120 de mini-sateliți lansați în cursul anului trecut. Desigur, există și nemulțumiți. Cei mai supărați sunt „observatorii cerului”, astronomii care scrutează spațiul sideral, fie ei profesioniști sau amatori. Ei acuză faptul că strălucirea miilor de mini-sateliți pe cer împiedică observațiile directe. La aceste nemulțumiri, Elon Musk a declarat că pentru noua serie de sateliți, specialiștii lui au modificat gradul lor de strălucire, iar dacă prima serie lansată anul trecut a fost plasată la o altitudine de 290 de kilometri, mini-sateliții din acest an au fost (și vor fi) plasați la o altitudine ridicată, de 550 kilometri, fapt ce îi face mai greu de distins de către astronomi. În plus, SpaceX a declarat că furnizează grupurilor de astronomi coordonatele sateliților în avans pentru ca aceștia să poată evita strălucirea care le-ar obstrucționa observațiile. Oricum ar fi, asigură Elon Musk, proiectul merge înainte, dincolo de nemuțumiri, și asta deoarece în cursa mini-sateliților destinați reșelei spațiale de  internet s-au înscris și Amazon și OneWeb, companii care au prevăzute lansări pentru alte câteva mii de mini-sateliți destinați rețelei spațiale de internet. Dar cum vor lucra utilizatorii de internet cu rețeaua de ultra mare viteză asigurată de Starlink? Deocamdată nu avem decât descrierile, oarecum vagi ale lui Elon Musk. Conform acestuia, „clienții s-ar conecta la Starlink folosind un dispozitiv care arată ca „o pizza subțire și care trebuie doar să fie conectat și orientat spre cer”.
  La inceputul anului, Musk a venit cu o nouă descriere sugestivă a noului terminal care se conectează la Starlink: „Arată ca un OZN subțire, plat, rotund. Terminalul Starlink are motoare pentru a autoregla unghiul optim pentru a vedea cerul. Instrucțiunile sunt simple: se conectează și se alege un punct pe cer. Nu este necesară instruirea”. Musk nu a încărcat pe internet nicio poză cu un asemenea terminal Starlink, deși a dat un tweet folosind un prototip care se află la domiciliul său din Los Angeles, după cum scrie Space News. Ceea ce nu a dezvăluit Musk deocamdată, este cum, mai exact, primii utilizatori ai terminalului vor trimite și primi date - indiferent dacă este vorba despre informații despre piețele financiare sau videoclipuri - folosind sateliți care se deplasează deasupra Pământului cu 25.000 km/h și într-o varietate amețitoare de planuri orbitale.
   Când totul va fi pus la punct, internetul nu va mai arata niciodată ca azi. Și asta deoarece, internetul pe cablu optic, considerat azi „de mare viteză” va fi înlocuit de internetul „pe laser”, de super mare viteză. Este opinia avizată a lui Mark Handley, profesor de informatică la Colegiul Universitar din Londra, care pe 20 decembrie a postat un videoclip pe YouTube încercând să descrie rețeaua Starlink. Handley a spus că a folosit documentele recente ale Comisiei Federale de Comunicații (FCC) și declarații ale lui Musk și Gwynne Shotwell, președintele SpaceX, pentru a ajunge la concluziile sale. În predicțiile sale, Handley este de părere că „fiecare din terminalele „OZN” ale lui Musk pe care utilizatorii le plătesc pentru a gestiona propriile date ar putea fi o arma secretă care ajută Starlink să obțina date pentru nenumarați alți abonați către și de la destinația sa - făcând acest lucru la viteze care bat cu ușurință cablurile cu fibră optică. „Aceasta este cea mai interesantă rețea pe care am văzut-o de mult timp”, a mai spus Handley pentru Business Insider, adăugând că proiectul „ar putea afecta viața „practic a tuturor”.
   Mini-sateliții Starlink sunt proiectați pentru a face legatura cu alți patru sateliți folosind raze laser. Niciun alt satelit care furnizează internet nu face acest lucru. Ei pot transmite date pe suprafața Pământului la o viteză apropiată de viteza luminii, ocolind limitările fibrei optice, turnurilor celulare și altor tehnologii ISP. Deocamdată, conform aceluiași specialist, „această tehnologie promovată de Starlink, laser-satelit-satelit nu poate fi implementată până la sfârșitul anului, cel mai devreme. Handley crede însă că, mai degraba, SpaceX va folosi terminalele „OZN” ca stații la sol - o schemă care ar putea fi aproape la fel de rapidă ca legăturile cu laser și chiar mai rapide decât laserele singure atunci când sunt utilizate în combinație. „Acest lucru sugerează că abonații Starlink ar putea deveni părți critice ale unei rețele globale, de mare viteză și rezistente, în locul utilizatorilor finali”.

Cifre:

 - Musk a declarat că preluarea a doar 1-3% din piața globală de telecomunicații prin Starlink ar putea aduce încasări SpaceX de zeci de miliarde, mult mai mult decât ar putea face vreodată rachetele sale.
 - La începutul anului 2019, Musk a spus că va fi nevoie de aproximativ 400 de sateliți pentru a stabili o acoperire de internet „minoră” și 800 de sateliți pentru o acoperire „moderată” sau „semnificativ operațională”. Scopul principal imediat este de a plasa pe orbită circa 1.500 de sateliți la o înălțime de aproximativ 550 km.
 - Până atunci, Musk spune că, compania le va lega prin intermediul stațiilor de la sol. Pentru a „vorbi” cu sateliții, vor fi folosite antene care pot urmări sateliții.
 - Handley și alții presupuneau anterior că SpaceX ar folosi doar lasere, deoarece au luat calea cea mai directă (și cea mai rapidă) prin spațiu. Dar noua analiză a lui Handley a rețelei Starlink sugerează că transformarea clienților în relee ar face rețeaua și mai rapidă și mai rezistentă.

Câteva opinii strict personale:

   Se poate pune, în mod legitim,întrebarea - de ce ar avea nevoie cineva de această rețea Satrlink? Eu cred, personal, că se dorește controlul total al oamenilor!! Sub înfățișarea unui internet foarte rapid și comod ni se pot induce diverse informații, gânduri și mai știu eu ce!! Interesant este faptul că am ascultat predicile unor pastori neoprotestanți care consideră această rețea drept cel mai „bun” mijloc prin care Anticristul să preia controlul asupra oamenilor și a minții lor! Am putea să-i considerăm nebuni pe respectivii pastori, dar rămâne întrebarea: De ce ar avea nevoie cineva de această rețea!?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...