vineri, 10 ianuarie 2020

CINE A DESCOPERIT AMERICA?


CINE A DESCOPERIT AMERICA?

    Cu toții am auzit de Cristofor Columb, drept omul care a descoperit America, însă descoperirile arheologice ale istoricilor spun că, de fapt, alți europeni au atins țărmurile Americii chiar cu 500 de ani înaintea lui Columb!  Oficial, Cristofor Columb a fost cel care a descoperit America, însă, conform spuselor multor istorici, există dovezi potrivit cărora normanzii au fost cei care au descoperit primii teritoriul american. Ei sunt cei care au ajuns pe aceste meleaguri - au descoperit Groenlanda și au ajuns chiar pe teritorii din actuala Canadă, la sfârșitul secolului X, cu 5 secole înaintea lui Cristofor Columb.
     Pe 12 octombrie 1492 Cristofor Columb atingea țărmurile Lumii Noi, mai exact țărmul de Est care astăzi este Bahamas. Cristofor a fost convins, ba chiar a murit cu convingerea, că a descoperit drumul către India, rută ce era extrem de râvnită de curțile regale europene din acea vreme. Nici cele patru călătorii făcute între anii 1492 și 1502, în care Cristofor descoperea o mare parte a Americii Centrale împreună cu insulele din estul celor două Americi, nu l-au făcut pe acesta să își schimbe părerea. După moartea sa, în 1507, cartografii germani Martin Waldseemuller și Matthias Ringmann au numit continentul nou descoperit America. Acest nume era, de fapt, un elogiu adus unui alt italian, Amerigo Vespucci, cel care a demonstrat faptul că lumea pe care o descoperise Columb era mult mai mare decât acesta crezuse că este și că, în realitate, acesta descoperise două continente total necunoscute până în acel moment.
      Mai târziu, atenția s-a concentrat asupra unui alt explorator italian, venețianul Marco Polo. În anul 1271, acesta a străbătut Drumul Mătăsii și a adus primele informații în Europa despre Curtea Imperială a Chinei, imperiu care era condus pe atunci de mongolul Kubilai Han, nepotul lui Gingis Han. Conform unui hărți ale venețianului, hartă ce era prezentă în Biblioteca Congresului din Washington, Marco Polo a navigat de-a lungul coastei estice a Asiei până în dreptul strâmtorii Bering. Astfel, Marco Polo a fost primul european care a cartografiat strâmtoarea ce leagă cele două continente. Chiar dacă a fost contestată, în ciuda testelor repetate la care a fost supusă, harta nu a putut fi dovedită ca fals medieval. Pe patul de moarte, Marco Polo mărturisea: „Nu am schițat nici măcar jumătate din ceea ce am văzut !”, iar această mărturie avea să adâncească misterul legat de marele descoperitor al Americilor. Însă, paternitatea identificării celor două continente i-a fost acordată lui Cristofor Columb.
     Amiralul chinez Zeng He este un alt posibil descoperitor al Americilor! Conform surselor din timpul dinastiei Ming, el a explorat zonele de coastă ale Oceanului Indian, până a ajuns pe țărmul estic al Africii. El și-a dorit să realizeze legături comerciale cu populațiile  necunoscute din teritoriile vecine  Chinei, dar și de a impune controlul imperial asupra comerțului și în alte zone ce nu fuseseră încă descoperite. Peste 300 de corăbii făceau parte din flota chineză, iar numărul membrilor expedițiilor depășea 28.000 de soldați. Zeng He pretindea că a parcurs 50.000 de km pe mare Conform cronicilor de la Curtea Imperială a Chinei.  Cel mai îndepărtat punct al expedițiilor sale, a fost coasta Keniei. Acolo, acesta a ridicat și un altar în cinstea lui Budha, lui Allah și zeului Vishnu, dar și a zeiței locale. Discuțiile au apărut odată cu mai multe păreri din partea istoricilor chinezi care susțineau că amiralul a atins coastele estice ale celor două Americi în anul 1421. Chiar dacă nu există dovezi clare care pot susține această ipoteză, jurnalul de bord al lui Zeng He a lăsat loc de interpretări deoarece acestea pretindea că a parcurs mai mult de 100.000 de li (50.000 de km) pe mare!
     Cine a descoperit, așadar, America? În mod evident nu Columb a descoperit-o primul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE.

  DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE  „În numele Sfintei şi nedespărţitei Treimi, noi, Petru, împăratul şi suveranul întregii Rusii, tutur...