duminică, 19 ianuarie 2020

STAR TREK: RASE EXTRATERESTRE - RELIGIE ȘI MITOLOGIE.


STAR TREK: RASE EXTRATERESTRE - RELIGIE SI MITOLOGIE
   
   Să ne aventurăm, zic, iarași, unde niciun om nu a pus piciorul vreodată. Sau nava spațială, mai degrabă. Da, ei bine, este vorba chiar de uluitorul, magnificul Star Trek. Nu știu de câtă popularitate se bucura Star Trek în România sau câți dintre părinții noștri au fost trekkie declarați. Îmi aduc aminte doar de emisiunile lui Hobana pe TVR1 în anii ’90 și de un serial care era unic la acea vreme. Efectele speciale „de studio” și machiajele lăsau de dorit, însă lecțiile de astrofizică, mecanică cuantică și altele păreau interesante. Ca să nu mai vorbim de uniformele Flotei Spatiale, de invenții geniale precum teleportarea, raza de tractare, viteza warp, motorul cu dilitiu +antimaterie și altele. Astăzi, Star Trek Discovery ne dă posibilitatea să retrăim acele momente. Și, pe deasupra, multe altele. Am descoperit chiar influențe din Star Wars, Andromeda, Avatar și altele SF-uri geniale. Ca idei si concept! Așadar, chiar dacă v-a plăcut seria originală sau nu din anii ’60, sau poate filmele, cu siguranță acest nou serial SF este, pentru toți iubitorii de S.F, bine venit!
  Star Trek Discovery ne uimește cu primul razboi măreț la scară spațială între klingonieni și Federație. Casele klingoniene vor fi unite prin credință, apoi prin forță. Iar Flota Stelară  descoperă o noua cale uimitoare de a călaăori în timp și spațiu. Ce mă interesează mai mult, în articolul de față, este religia și mitologia inventată pentru o serie de rase extraterestre. Spre exemplu, cine sunt zeii klingonienilor? În ce cred romulanii? Cine a inventat limba klingoniană? Care sunt religia si mitologia acestor rase?

1.IMPERIUL KLINGONIAN:

  Această rasă extraterestră a fost introdusă în anii ’60 și s-a bucurat de mare apreciere și popularitate. Frunțile înalte și zimțate au devenit în scurt timp un simbol și au transformat serialul într-un cult. Istoria klingonienilor seamănă întrucâtva cu cea a naziștilor sau a Uniunii Sovietice, însa creatorii nu și-au dorit implicații politice. Primii klingonieni, Kotar și perechea sa, au distrus zeii care îi creaseră. Kahless Neuitatul a fondat Imperiul Klingonian ca un mare erou. A fost zeificat și l-a învins pe tiranul Molor. Înainte de toate, societatea klingoniană este una extrem de razboinică ce prețuiește onoarea înainte de orice altceva. Etosul militar și casta războinicilor sunt pe primul plan. Războaiele cu romulanii, setea de răzbunare pe avanposturile umane fac din rasa klingonienilor etalonul perfect, dușmanul public numărul 1, pentru Universul Star Trek.
ORGANIZARE SOCIALĂ: Klingonienii sunt organizați ca o societate feudală în jurul a 24 Mari Case cu descendența nobilă. Populația datora acestor case loialitate. Marile Case erau reprezentate în Consiliul Klingonian Suprem. Acesta era condus de un Cancelar. La un moment dat, cultura klingoniană a intrat în declin până la punctul în care au renunțat la arme. După un atac biologic, un nou regim autoritar a preluat controlul. Bărbații dominau viața publică, asumându-și rolul principal în politică și în domeniul militar. O excepție notabilă vine de la Azetbur, singura cancelar-femeie. Femeile se ocupau de gospodărie și de afacerile familiei. Femeile erau tratate ca egale, cu excepția politicii și moștenirii. Ele nu puteau prelua controlul unei Case. Deasemenea, se aștepta ca femeile să aibă aceleași calitați fizice și sete de sânge ca bărbații. Sistemul klingonian funcționa pe reputația familiei și pe onoare. Tradiția era o parte integrantă a vieții lor. O ofensă aducea adesea rușine numelui și casei pentru generații. S-au început războaie de la mult mai puțin. Cea mai rușinoasă acțiune era ca însuși Consiliul să îți ia onoarea personală sau pe cea a familiei. Relațiile de familie și cele de sânge erau luate foarte în serios. Legăturile se extindeau mult dincolo de familii. Imperiul militar încerca mereu să cucerească noi teritorii. Disciplina era foarte importantă și impusă. Era atât de feroce încât îi permitea subordonatului să își ucidă superiorul mai slab și să îi ia locul. Nu se accepta eșecul sau lașitatea. Existau și multe tradiții și ritualuri ce marcau diverse evenimente în viața unui klingonian și a Imperiului. Un ritual notabil era legat de Ritul Succesiunii, când un viitor lider al Imperiului trebuia să fie numit.

RELIGIA SI MITOLOGIA IMPERIULUI KLINGONIAN: Klingonienii nu credeau în soartă, iar zeii lor fusesera uciși de războinicii măreți din vechime. Klingonienii trăiau după un cod numit Calea Războinicului. Își înmormântau morții în sarcofage. La moarte, sufletul părăsea corpul, iar în ritual, cei rămași în urmă urlau ca un avertisment că un războinic klingonian se îndreapta spre viața de apoi. Dacă un războinic devenea invalid avea obligația tradițională a hegh’bat, ritualul de sinucidere klingoniană. Tradiția dicta ca fiul cel mai mare sau un pieten apropiat să asiste. Ritualul implica scoaterea inimii. Viața de apoi era împărțită. Cei dezonorați erau duși în Gre’thor (un fel de iad) pe Nava Morților, un vas condus de Kortarprimul klingonian. El ucisese zeii. Aici erau supravegheați de Fek’lhr, un fel de monstru. Dacă loveai un alt klingonian cu dosul palmei asta înseamna provocarea pe viață și pe moarte. Luatul prizonierilor era privit ca act de lașitate. Când mergeau în luptă, războinicii klingonieni cântau un imn, o invocație către Kahless și o rugăciune să aibă parte de o moarte bună în luptă. Războinicii ce mureau cu onoare ajungeau în Sto-Vo-Kor, unde luptau și petreceau (în multe feluri se aseamănă cu mitologia vikingilor). Aici ajunge Flota Neagră condusă de liderul spiritual, Kahless.

LIMBA KLINGONIENILOR: A fost inventată de Marc Okrand. Deși majoritatea limbilor inventate imită limbaje reale, Okrand a ocolit subiectul. A ales cea mai rară formă de construire a unei propoziții, ceva inversat ca și cum ar vorbi Yoda. Un limbaj orientat spre acțiuni și verbe, ca și mongolii. Adjectivele nu prea există, nu există cuvânt pentru „lăcomie”, nu există verbul „a fi”. În anii ’90 s-a ajuns la un vocabular de aproape 3.000 cuvinte.
 Credințele klingoniene erau înregistrate într-o serie de pergamente numite paq’batlhCărțile Onoarei. O profeție vorbea despre Kuvah’magh, un Mesia ce ar fi trebuit să apară la un moment dat.

2. RASA FERENGHI, COMERCIANȚII PRINTRE STELE:
  În viitorul zugrăvit în serial rasa umană nu mai folosește bani. Problemele resurselor limitate au fost rezolvate. Peste tot există aparate care pot recreea orice: haine, mâncare etc.. Dorința de profit a umanității a fost înlocuită cu dorința pentru uniune și dezoltare multiculturală. Însă există și rase născute pentru comerț, orientate spre profit - ex. ferengii. Ei erau o rasă ce nu respecta vreun cod moral cunoscut, ci „Legile Achiziției“. Ferengii văd urmărirea profitului ca unicul scop al vieții.  Legile respective cuprindeau 285 reguli ce reprezeantau fundația sacră a culturii lor. Însă chiar și aceste reguli sunt simple sugestii, astfel că orice fereng respectabil își exploata muncitorii cât de mult puteau.
3. CARDASSIENI - RAUFACATORII UNIVERSULUI STAR TREK:

  Ocupațiile lor violente și luarea în robie a planetei Bajor îi transformă în naziștii Universului Star Trek. Însă, la început a fost o rasă pașnică, artistică și spirituală asemanatoare bajoranilor. Cultura cardassiană a fost distrusă de lipsa resurselor naturale de pe planeta lor mamă. Asta a cauzat foamete ce a dus la o dictatură militară. Serviciul Secret al cardassienilor, Ordinul de Obsidian, este printre cele mai brutale și eficiente din Galaxie. Acest ordin urmărește toți cetățenii pentru a verifica dacă sunt loiali statului. Cine greșește, dispare fără urmă. Societatea cardassiană este bazată pe un stat polițienesc ce recompensează realizarile militare. Oricine ajungea în sistemul judiciar este declarat vinovat, condamnat fie la moarte, fie la muncă silnică. Un „conservator”, un fel de avocat, îi făcea pe aceștia să se declara vinovați într-un spectacol televizat. Cardassienii sunt principalii antagoniști în Deep Space Nine, principalii răufăcători.
4. VULCANIENII, O RASA A LOGICII SI INTELIGENȚEI:

   Vulcanienii erau o rasă extraterestră extrem de inteligentă și logică. O rasă ce domnina o lume a păcii și progresului. Reci, logici, analitici și geniali. Vulcanienii sunt prima rasă care va intra în contact cu oamenii. Suprimarea totală a emoțiilor este una dintre caracteristile principale ale acestei lumi. Vulcanienii sunt capabili de emoții extreme, însă au ales să ducă un stil de viață rațional, alungând emoțiile. Filozofia lor a fost întemeiată de Surak. Acesta a trăit în timpul marilor războaie civile ce au distrus planeta. Ideea lui a dus la Timpul Trezirii. Vulcanienii au abilități telepatice și simt evenimentele înainte să se întâmple. Aceste abilități duc la procesul de „topire”  a minții sau contopirea a doua persoane în ceea ce privește gândurile, experiențele și amintirile.

*Mă opresc aici cu această prezentare. Sper că v-am trezit sau retrezit interesul pentru acest faimos serial/fenomen Star Trek!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE.

  DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE  „În numele Sfintei şi nedespărţitei Treimi, noi, Petru, împăratul şi suveranul întregii Rusii, tutur...