vineri, 17 ianuarie 2020

ROLUL UNOR STATE ÎN SISTEMUL GEOPOLITIC ACTUAL - BRAZILIA! - partea a treia!


ROLUL UNOR STATE ÎN SISTEMUL GEOPOLITIC ACTUAL -BRAZILIA - partea a treia!
  Brazilia este una dintre puținele state ale Americii de Sud care și-au obținut independența fără un război civil. 
  Secolul XIX găsește Brazilia cu o suprafață extrem de mică - o fâșie litorală la Oceanul Atlantic (în momentul de față, Brazilia este o cincea țară ca suprafață și număr de locuitori din lume), dar care controla destul de multe regiuni nepopulate. Această țară a avut permanent două obiective principale și anume extinderea teritoriul său concomitent cu împiedicarea statelor sud-americane de a forma grupări regionale. Una dintre principalele sale rivale a fost Argentina, cu care a luptat permanent pentru teritoriu.  Între anii 1850-1910, Brazilia își anexează prin negocieri sau războaie, în dezvantajul vecinilor săi aproximativ 940.000 km2. Primul Război Mondial prinde Brazilia de partea aliaților; perioada interbelică se caracterizează printr-un antiamericanism puternic și printr-o anglofobie accentuată, dar asta nu împiedică guvernul brazilian să se alăture americanilor și să intre în război împotriva Axei. Sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial surprinde o Brazilie în asccensiune din punct de vedere politic, economic și geopolitic, întărindu-și în acest fel rolul de superputere a Americii Latine. Fidelitatea sa față de Statele Unite ia amploare, ceea ce conduce la lansarea acestui stat într-o politică de putere mondială: nucleară, balistică, aeronautică etc.. În anii 1980 Brazilia are grijă să-și asigure securitatea în sudul Atlanticului, în acest scop întreținând relații extrem de strânse cu Africa de Sud. Anii 1990 sunt marcați de două evenimente extrem de importante prin care Brazilia își întărește poziția în regiune și anume depășirea antagonismului cu Argentina și crearea unei zone economice importante - MERCOSUR (Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay); de asemenea se apropie de Peru pentru a se putea deschide economic spre Japonia. 
  Secolul XXI aduce în plan geopolitic o Brazilie pacifistă (renunțarea, cel puțin oficial, la armamentul nuclear), dar cu o puternică influență în America Latină.  Cu o populație de peste 220 milioane de locuitori, Brazilia este astăzi un lider politic și economic al Americii Latine, deși această calitate este parțial contestată de Argentina dar mai ales de Mexic, care se opun intenției Braziliei de a obține un loc permanent în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite; problemele sociale și economice actuale împiedică Brazilia să  profite  efectiv de puterea sa regională.
   Dispune de un relief variat ceea ce conduce la diversitatea resurselor, dar și de un potențial uriaș, Brazilia fiind una dintre cele mai importante state de pe continentul America de Sud exportatoare de energie electrică obținută prin hidrocentrale. De asemenea, deține unul dintre cele mai mari megalopolisuri din America Latină: Megalopolisul format din Sao Paolo - Belo Horizonte și Rio de Janeiro.
  Brazilia este cea mai mare putere economică a Americii Latine, ocupând locul opt în lume după produsul intern brut bazat pe paritatea puterii de cumpărare; este una dintre cele mai mari exportatoare de cafea de pe glob, portul Santos de la Oceanul Atlantic fiind unul dintre cele mai mari și mai importante porturi specializate pe exportul de cafea. Exporturile braziliene sunt într-o creștere vertiginoasă și probabil vor rămâne pentru mult timp așa. Venituri substanțiale rezultă și din turism (carnavalul de la Rio sau plajele litoralului Atlantic). Este singurul stat vorbitor de limba portugheză din America Latină și peste 65% din populația țării este de religie catolică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE.

  DIN TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE  „În numele Sfintei şi nedespărţitei Treimi, noi, Petru, împăratul şi suveranul întregii Rusii, tutur...