duminică, 29 martie 2020

LÂNA - O MINUNĂȚIE!


LÂNA - O MINUNĂȚIE!
   Oferind o căldură plăcută iarna, ea este în schimb surprinzător de răcoroasă vara. Este mai groasă decât bumbacul, totuşi se fac din ea ţesături uşoare. Îi protejează pe schiori, dar îi face totodată să viseze pe creatorii de modă. Poate fi întinsă aproape cu o treime din lungimea ei şi apoi să revină la dimensiunea iniţială. Despre ce anume este vorba? Despre lână, o fibră rezistentă şi cu multiple întrebuinţări. Da, blana uimitoare a oii docile îi oferă omului un produs cu cele mai diverse utilizări.
Utilizată de secole:

  Când primii exploratori au sosit în America de Sud, ei au întâlnit mulţi indigeni, în special peruvieni incași, îmbrăcaţi în minunatele veşminte din lână de alpaca. Încă şi mai înainte, în timpurile biblice, oamenii creşteau turme mari de oi şi îşi confecţionau veşminte din lână prelucrată şi vopsită. Istoria modernă aduce în centrul atenţiei oile merinos, o rasă spaniolă remarcabilă nu numai pentru cantitatea şi calitatea superioară a lânii sale, ci şi pentru robusteţea şi capacitatea sa de a se adapta unor condiţii climaterice aspre. Viguroasele oi merinos erau ideale pentru clima uscată din Australia, continentul insular. Spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, fondatorii acestei colonii noi erau în căutare nu numai de hrană. Ei aveau nevoie de un produs valoros la export pentru a pune bazele unei economii. Ei au ales lâna deoarece aceasta creşte pur şi simplu singură pe spatele animalului. Oile puteau fi lăsate să pască practic nesupravegheate perioade lungi de timp, iar pentru producerea unor cantităţi mari de lână nu era nevoie de prea multă muncă. Aceasta putea fi uşor ambalată şi putea fi păstrată în depozite fără să se învechească. Rezistenţa ei la umezeală îi permitea să suporte călătoria lungă de şase luni spre Anglia, pe veliere. Un alt mare avantaj era faptul că lâna era rezistentă la foc. Şi astfel, timp de un secol şi jumătate după sosirea aici a primelor oi merinos, în 1797, Australia a supravieţuit pe plan economic în special datorită exportului de lână. Însă, după Primul Război mondial, odată cu dezvoltarea treptată a industriilor secundare şi cu intensificarea utilizării materialelor sintetice în locul lânii, expresia potrivit căreia Australia trăia, din punct de vedere financiar, „pe spinarea oilor” a început să-şi piardă valabilitatea. Această situaţie a durat până în a doua jumătate a anilor ’80 ai secolului trecut când comerţul australian cu lână a intrat într-o perioadă de prosperitate fără precedent. Şeptelul australian era atunci de aproximativ 166 de milioane de oi - adică mai mult de 10 oi pe cap de locuitor, iar producţia anuală de lână depăşea 950.000 de tone. Însă din anul 2000 tendinţa s-a schimbat. Cererea de lână a scăzut, iar cei 70.000 de crescători de oi australieni au rămas cu prea multe oi -  circa 20 de milioane în plus, relata Sunday Correspondent din Londra.

De ce este atât de minunată?
  Multiplele întrebuinţări ale lânii şi utilitatea ei suscită desigur interesul, aşa cum reiese dintr-o scurtă trecere în revistă a calităţilor ei. Lâna creşte la fel ca părul uman, iar multe rase de oi au păr lung amestecat cu lâna lor. Acesta a fost eliminat de la rasa merinos, lăsând să crească doar blana lânoasă care este foarte solicitată. Deşi lâna este mai groasă decât bumbacul sau inul, densitatea ei scăzută permite fabricarea unor ţesături uşoare. Excelenta afinitate la coloranţi îi amplifică şi mai mult multipla utilizare. Dacă vedeţi o tânără cu un fular de un roşu aprins fluturând în adierea vântului, acesta ar putea fi din lână pură. Dar aţi încercat vreodată să rupeţi cu degetele un fir de lână? Este rezistent, nu-i aşa? Da, o singură fibră de lână poate rezista la rupere sub acţiunea unei greutăţi de 15 până la 30 g - astfel vă va trebui o foarfecă pentru a tăia o ţesătură de lână. Fibra de lână are totodată o buclă, sau ondulaţie, care o face să fie foarte elastică, iar atunci când este întinsă cu 30% din lungimea ei, ea va reveni la lungimea iniţială. Graţie acestei proprietăţi, ţesătura de lână nu se şifonează atunci când se usucă. În plus, aerul aflat între fibrele de lână îi conferă acesteia o calitate izolatoare, făcând-o să menţină căldura iarna şi să fie răcoroasă vara. Suprafaţa ei este, de asemenea, rezistentă la apă, aşadar, nu vă veţi simţi înfrigurat în cardiganul de lână umed deşi, spre deosebire de alte ţesături, acesta nu se usucă foarte repede. La urma urmelor, oaia este îmbrăcată cu lână tot timpul, indiferent de starea vremii, şi nu suferă de frig. Ştiaţi că pâsla - care are sute de întrebuinţări, de la carpete până la mingile de tenis - este de fapt lână presată la căldură? Iar ţesătura pieptănată de lână, utilizată pentru costume de femei şi de bărbaţi şi pentru unele haine elegante, este fabricată din lână toarsă într-un mod special.
Tunsul:
  În ţările mari producătoare de lână, staulul pentru tunsul oilor constituie o parte integrantă a peisajului rural. De obicei, oile sunt tunse o dată pe an, dar în zonele cu climă caldă, tunsul poate fi efectuat de două ori pe an. Tunzătorii sunt bărbaţi solizi, cu braţe viguroase şi spate puternic. Utilizând maşini de tuns electrice, ei încearcă să îndepărteze lâna într-o singură bucată. Un bărbat experimentat poate tunde aproximativ 200 de oi pe zi. Întâi, el tunde lâna de pe burtă, începând cu partea interioară a unui picior, apoi continuă cu spatele, gâtul şi umerii după care coboară pe cealaltă parte. Lâna de cea mai bună calitate este cea de pe spate şi de pe părţile laterale ale oii. Este o plăcere să vezi oile proaspăt tunse care ies din staul săltând de bucurie, fiind eliberate de grelele lor blănuri. Apoi, lâna este sortată şi clasată. Sortatorii stau în picioare în faţa unor mese care le ajung până la talie şi examinează lâna în funcţie de cât este ea de lucioasă, buclată, pură, fină, moale şi lungă. Un sortator experimentat poate sorta aproximativ 4.500 kg de lână pe săptămână. Apoi lâna este spălată şi uscată, după care se extrage din ea lanolina, un fel de ceară. Lâna cea mai bună este cea tunsă de pe animalul viu.
Îngrijiri atente pentru a-i mări durabilitatea:
  Probabil nu este necesar să vi se amintească faptul că moliile iubesc lâna. Ele îşi depun aici ouăle pentru ca larvele noi să aibă hrană din abundenţă. Ele preferă lâna impregnată de transpiraţie sau de alte substanţe. Aşadar, nu păstraţi niciodată lână pătată sau murdară. Dacă puteţi cumpăra haine tratate împotriva moliilor, aceasta este o protecţie suplimentară. Păstraţi hainele de lână pe care nu le îmbrăcaţi frecvent în cutii închise ermetic. Şi chiar hainele pe care le îmbrăcaţi mai des periaţi-le şi scuturaţi-le cu regularitate deoarece lânii îi place să fie aerisită. Graţie tehnologiei moderne, astăzi o parte mare din lâna care se vinde este tratată împotriva insectelor şi a mucegaiului. Adesea ea este tratată şi pentru a nu mai intra la apă şi pentru a rezista la foc. Însă, trebuie să aveţi grijă când spălaţi articolele din lână. Multe maşini de spălat moderne au un program special pentru articole din lână. Dar dacă spălaţi manual, presaţi uşor haina sub apă călduţă sau rece. Detergenţii lichizi pentru lână sunt evident mai buni decât cei solizi, dar dacă aceştia nu sunt la dispoziţie, dizolvaţi pulberea în apă înainte de a începe. Nu utilizaţi detergenţi care sunt de obicei alcalini şi care riscă să distrugă îmbrăcămintea. Clătiţi la aceeaşi temperatură şi cu multă apă pentru a face să iasă tot detergentul. Rulaţi apoi haina udă într-un prosop şi apăsaţi pentru a îndepărta umezeala. Unul din avantajele îmbrăcămintei de lână este că aceasta rareori necesită să fie călcată. Însă dacă doriţi să-i daţi o ţinută impecabilă, utilizaţi fie un fier de călcat cu aburi, fie un fier obişnuit şi o bucată de pânză umedă, dar numai după ce haina este complet uscată. Aplicând şi ridicând fierul cu mişcări uşoare şi rapide veţi preveni luciul nedorit, şi este mai bine să procedaţi aşa decât să-l plimbaţi apăsându-l. Sunteţi desigur de acord că lâna este un material cu totul deosebit. De la pardesie până la mingi de tenis, ea ne furnizează produse durabile. Primii colonişti australieni au luat evident o decizie înţeleaptă alegând oile. Le suntem recunoscători pentru că în felul acesta continuăm să ne bucurăm de o varietate nesfârşită de lucruri confecţionate din acest produs minunat, lâna. Subliniem că Australia este cel mai mare producător și exportator de lână din lume!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...