vineri, 27 martie 2020

ÎN MOMENTUL BIG-BANGULUI S-AU NĂSCUT DOUĂ UNIVERSURI?


ÎN MOMENTUL BIG-BANGULUI S-AU NĂSCUT DOUĂ UNIVERSURI?

  Universul nostru ar putea avea ca pereche un anti-Univers, format din antimaterie, care a luat naștere în momentul Big Bangului, însă cu săgeata timpului în direcție opusă timpului din Universul nostru. Această teorie a fost propusă la Institutul Perimeter din Canada și are pretenția de a explica inclusiv materia întunecata. Universul nostru este dominat de materie, adică cea formată din particule precum electronii, protonii și neutronii, cu o direcție a timpului inexorabilă dinspre trecut spre viitor, un Univers în care însă, se pare, există cantități uriașe de materie și energie întunecate. Acest Univers a luat naștere acum aproape 14 miliarde de ani, în urma Big Bangului, o singularitate din care, în urma fluctuațiilor cuantice, a fost creata o „supă” foarte fierbinte de particule. De atunci Universul a „crescut”, prin expansiunea acestuia, ceea ce a dus la răcirea lui și la formarea structurilor pe care le vedem astăzi, precum stele, planete, galaxii și chiar și noi. În prezent există o serie de enigme pe care fizica modernă încă nu le-a explicat; printre acestea se numără și misterul disparitiei antimateriei din Univers, dar și cel al prezenței materiei întunecate. Misterul dispariției antimateriei este legat de faptul că în momentul Big Bangului se crede că ar fi luat naștere o cantitate de antimaterie (antiparticule) egală cu cea de materie. Unde este însă aceasta antimaterie? Misterul materiei întunecate are de-a face cu faptul că materia vizibilă din galaxii, precum materia ce constituie stelele, are o viteză de rotație generată de forța gravitațională mai mare decât cea datorată doar materiei vizibile; ar trebui atunci să se găsească în Univers o forma de materie „invizibilă” (ce nu emite lumină) care exercită însă atracție gravitațională.

Ipoteza celor două Universuri:

 Iată că Neil Turok împreună cu Latham Boyle de la Institutul Perimeter, Ontario, Canada, au propus o nouă teorie în care rezolvă ambele mistere printr-o ipoteză curajoasă: în momentul Big Bangului au luat naștere doua Universuri! Unul ar fi cel în care ne aflăm noi, celălalt, un anti-Univers format din antimaterie, ar fi separat de al nostru, întrucât timpul curge în direcție opusă. Această teorie se bazează pe conservarea unei simetrii fundamentale în fizică, simetria CPT. Această simetrie ne spune că o lume formată din antiparticule, în care timpul merge înapoi, ar trebui să aibă caracteristici asemănătoare cu lumea noastră, cea formată din particule, cu timpul care merge „înainte” și spațiul pe care-l vedem. Teoria propusă de Turok este încă în faza inițială, motiv pentru care a avut de luptat pentru a publica articolul în care expune această teorie în revista Physical Review Letters. Modelul propus în Canada are un avantaj suplimentar: explică materia întunecată din Universul nostru. Aceasta ar fi compusă din așa-numiții neutrini sterili, cu masă foarte mare, de circa 500 de milioane de ori mai mare ca cea a protonului. Turok susține că se găsesc inclusiv dovezi ale existenței acestor neutrini, întrucât ANITA (Antarctic Impulsive Trasient Antenna), un balon cu instrumente care zboară deasupra Antarcticii, ar fi măsurat semnale care ar proveni de la particule cu masa compatibilă cu cea prezisă de el pentru neutrinii sterili. Ar fi acest anti-Univers asemănător cu al nostru? Există oare în acest anti-Univers un „anti-eu” care îmi seamănă? Nu neapărat, întrucât fluctuațiile cuantice ar putea face ca proprietățile acestui anti-Univers să fie diferite față de cele ale Universului nostru. Teoria anti-Universului de la celălalt capăt al Big Bangului a stârnit o serie de discuții și controverse în comunitatea științifică. Multe detalii ale acestei teorii încă lipsesc și este prea devreme pentru a o susține sau abandona. Neil Turok însuși este conștient că este mult de lucru pentru a-și convinge colegii că modelul lui ar putea fi adevărat. Printre altele lipsește o teorie a gravitației cuantice, care să explice cum a luat naștere din Big Bang atât Universul nostru, cât și eventualul anti-Univers; această teorie a gravitației cuantice este ca un fel de Sfânt Graal al fizicii moderne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

CE NE SPUN PSALMII? - Cartea a cincea. Prima parte.

  CE NE SPUN PSALMII? - Cartea a cincea. Prima parte Cartea a cincea - psalmii 107-150! Prima parte: Psalmul 107: Versetele 1-9: Cu ac...