sâmbătă, 23 mai 2020

REFLECȚII BIBLICE! - PARTEA A TREIA.


REFLECȚII BIBLICE! - PARTEA A TREIA

1. „Bucurați-vă în nădejde. Fiți răbdători în necaz. Stăruiți în rugăciune.” Romani 12:12: Analizată atent, remarcăm cu ușurință faptul că în centrul acestei gândiri divine stă o „tripletă de aur" care nu trebuie să lipsească din mentalitatea niciunui creștin autentic, și anume: „Bucuria-Răbdarea-Rugăciunea”. Adâncindu-ne mintea în învățăturile Domnului Iisus, observăm că viața unui creștin autentic este întotdeauna învăluită în bucuria izvorâtă dintr-o inimă sinceră. Această stare nu este una fără adresă ci bucuria noastră este ancorată în perspectiva că în curând vom ajunge acolo unde aparținem de drept, și anume în Împărăția lui Cerurilor; un loc unde vom fi ființe regale și unde un întreg Imperiu ne așteaptă pentru a sărbători reîntregirea frumoasei familii a Dumnezeirii. Abordând viața prin această manieră de înțelegere, chiar și atunci când privește spre necazurile acestei vieți trecătoare un credincios autentic nu vede în ele strâmtorare, ci mai degrabă oportunități menite să-l pregătească mental și spiritual pentru Împărăția care stă să vină, dăruindu-ne viața veșnică. Astfel, răbdător și plin de bucurie, el intră în procesul de modelare care să-l facă mai bun, mai credincios și mai drept. Trecând prin această oportunitate a cizelării caracterului, omul care a înțeles adevărata credință nu uită să comunice constant cu Creatorul său prin rugăciune, reglându-și fiecare pas făcut în această lume, în concordanță cu planul Bunului nostru Dumnezeu. Motivați de aceste gânduri, să nu uităm nici noi, oriunde vom fi astăzi, să acceptăm cu bucurie și răbdare încercările cotidiene, căci ele au un scop clar în viața noastră; și anume să ne pregătească caracterul și mentalitatea pentru viața eternă petrecută în Slava Dumnezeirii.

2. „Să aveți o purtare bună în mijlocul Neamurilor, pentru ca în ceea ce vă vorbesc de rău ca pe niște făcători de rele, prin faptele voastre bune, pe care le văd, să slăvească pe Dumnezeu în ziua cercetării lor.” 1 Petru 2:12: Trăind într-o societate ale cărei valori sunt corupte și purtătoare ale unui „adevăr” duplicitar și cel mai adesea prezentat contorsionat, orice faptă izvorâtă din inima bună a unui creștin veritabil va fi invariabil privită cu suspiciune și răutate de către ceilalți, pentru că omenirea zilelor noastre s-a autoeducat în acceptarea cu brațele deschise a răutății, și respingând ca pe o paria „bunătatea” veritabilă a lui Dumnezeu. Probabil că fiecare dintre noi am trecut și încă trecem prin stările de tristețe și frustrare specifice, generate de lipsa de recunoștință față de bunătatea pe care am arătat-o din toată inima semenilor noștrii. Cu toate acestea însă, noi trebuie să continuăm să strălucim în întunericul spiritual al contemporaneității, pentru că Biblia ne învață astăzi să fim diferiți față de nota comună a societății și să facem doar ceea ce este bine în această lume. Și care ar fi logica unei astfel de atitudini? te-ai putea întreba tu, obosit probabil de pledoaria aproape interminabilă de ironii revărsate din toate părțile precum torentele reci ale unei toamne acre și fără perspectivă. Răspunsul este unul invariabil și desprins din mentalitatea divină precum o mostră unică de înțelepciune care din nefericire dispare treptat, treptat din structura de gandire a unei societăți ascunsă în bula ei de “adevăr adaptat” după nevoile elitelor; departe de esență, departe de Dumnezeu. De ce să răspundem așadar cu bunătate tuturor oamenilor? Pentru că văzând consistența vorbelor noastre, și mai ales a modului în care acestea sunt transcrise în fapte ale bunătății, împărțite tuturor cu generozitate, oamenii care astăzi ne privesc poate cu suspiciune, să găsească în vremea cercetării lor o cale spre lumina adevărului! Stă așadar în puterea noastră să facem diferența, și să fim o călăuza către Cer pentru sufletele pierdute în întuneric. Acolo unde ești, nu te lăsa biruit de răutate ci biruiește astăzi răutatea prin bunătate, căci ai fost făurit să te ridici deasupra tuturor și să fi un punct de referință peste veacuri; dar asta se poate doar prin sacrificiul de sine.

3. „Omul credincios în cele mai mici lucruri, este credincios și în cele mari; și cine este nedrept în cele mai mici lucruri, este nedrept și în cele mari.” Luca 16:10: Privind cu atenție și meditând totodată asupra textului pe care străvechea Carte a lui Dumnezeu îl pune astăzi pe masa analizei noastre, observăm un element surprinzător, și de cele mai multe ori trecut cu vederea în mentalitatea lacunară a Bisericii contemporane; anume: „nu oricine zice Doamne, Doamne va vedea pe Dumnezeu, ci doar aceia care demonstrează apartenența în Împărăția Cerurilor prin viața lor de zi cu zi, înfăptuind voia Domnului Iisus Hristos în toate aspectele vieții lor.” Pornind de la această idee, întrebarea fundamentală pe care ar trebui să ne-o adresăm fiecare dintre noi, este dacă viața noastră zilnică analizată în cele mai mici detalii și componente ale sale ne califică să fim cu adevărat catalogați ca și copii ai lui Dumnezeu, sau dimpotrivă, ne descalifica și ne pun sub acuzarea faptului că ne-am „asumat” pe nedrept identitatea de creștin. Dacă privind așadar spre propriile vieți ne regăsim în ipostaza neelegantă în care vorbele noastre nu sunt dublate de fapte ale credinței, trebuie musai să încearcăm astăzi să facem totul într-un mod diferit decât până acum. Să ne silim a ne demonstra pocăința și mentalitatea dumnezeiască în fiecare domeniu al vieții noastre; mai ales în lucrurile mici și neobservabile (în acele aspecte mărunte care poate nu înseamnă mult pentru niciunul dintre noi, dar pentru Dumnezeu înseamnă în fapt totul). Gândind și alegând să avem o astfel de atitudine față de noi înșine, vom răspândi în lume mireasma inegalabilă a copiilor de Dumnezeu, iar asta ne va califica pentru poziția de Ambasadori și Administratori destoinici ai Împărăției lui Dumnezeu. Cheia este la tine! Luminează întunericul spiritual din jurul tău și viața îți va fi umplută de bucuria și pacea inegalabilă pe care o au doar credincioșii veritabili.

4. „Bucurați-vă cu cei ce se bucură; plângeți cu ceice plâng, având aceleași simțăminte unii față de alții.” Romani 12:15-16: A trăi pentru ceilalți și a te jertfi pentru cei mai mulți a devenit un mit greu de înțeles și mai cu seamă de pus în practică pentru generația contemporană ale cărei metehne de gândire le simțim fiecare dintre noi pâna în prăselele spiritului. Trăim așadar într-o lume fâșneață dar segregată tot mai mult la nivel post-generațional, o lume dezbinată de ură și de comparațiile sociale neloiale, filtrate cameleonic ca să „dea bine în ramă”; o mentalitate prin care societatea își împinge cetățenii în cel mai natural mod posibil către cultul izolării și egoismului, culmea totul în numele unității și prosperității. Analizând însă atent, acest fenomen misterios de identificare cu celălalt, realizăm că „empatia” așa cum este numită în știință, nu este altceva decât fundația pe care Domnul Iisus și-a clădit întreaga sa învățătură! În fapt, unul dintre cele mai frumoase „mecanisme sociale” pe care Dumnezeu l-a dăruit omului este arta de a fi „empatic”, sau mai simplu spus identificarea afectivă cu trăirile, emoțiile și sentimentele semenilor săi. „Vă dau o poruncă nouă" ne-a spus El: "Să vă iubiți unii pe alții; cum v-am iubit Eu, așa să vă iubiți și voi unii pe alții. Prin aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii pentru alții.” Ioan 13:34-35. Citind atent aceste rânduri realizăm faptul că a fi empatic nu este doar o frumoasă componentă a mentalitătii omului elevat, ci în fapt, empatia este una dintre expresiile caracterului lui Dumnezeu impregnată în ființa umană încă de la început, atunci când omul a fost creat după chipul și caracterul Creatorului Său. A ne manifesta cu responsabilitate empatia unii față de ceilalți, nu este așadar doar o cerință adresată creștinului autentic, ci totodată un mod de autoevaluare a vieții trăite în concordanță cu valorile Dumnezeirii. Surprinzător ssu nu, empatia este unul dintre indicatorii care îți vor arata cu claritate, dacă faci sau nu parte din trupul lui Hristos, din Biserica Sa, și totodată dacă te încadrezi în standardul pe care el îl vrea de la copiii Săi. Nu uitați! Porunca Domnului Iisus a fost clară și cuprinzătoare: „Să iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată puterea ta și cu tot cugetul tău; și pe aproapele tău ca pe tine însuți.” - Luca 10:27. Învață așadar să practici astăzi cu toată căldura sufletească, empatia față de semenii tăi.

5. „Ce ar folosi unui om să câștige toată lumea, dacă și-ar pierde sufletul? Sau, ce ar da un om în schimb pentru sufletul său? Căci Fiul omului va răsplăti fiecăruia după faptele sale.” Matei 16:26-27: Care ne sunt prioritățile în viață? Pare a fi întrebarea care se ascunde în spatele rândurilor; și cât de mult investim în propriul trup comparativ cu ceea ce-i dăm sufletului? Pare a fi continuarea analizei ordonate astăzi de Creator. Trăind într-o societate postmodernă interesată doar de stilul descris simplu prin expresia „aici și acum”, noi, credincioșii conteporani ai vremurilor din urmă ne-am contaminat inevitabil cu modul haotic de viață al celor care ne înconjoară. Fără a băga de seamă, ne-am transformat astfel din oamenii care își construiau fiecare zi în jurul mentalității și voinței Creatorului, în alergători de cursă lungă al unui nesfârșit șirag de amăgiri, apartinand unei societăți așa-zis „evaluate” dar care analizată în detaliu își trădează repede lacunele. Privind însă atent către mesajul pe care Cuvântul lui Dumnezeu îl transmite astăzi omenirii, înțelegem cerința expresă de a ne supune propria existența unei scurte și concise analize, aducându-ne totodată aminte cât de important este să investim în veșnicie și nu în trăirile de moment. Înainte de a muri otrăvit de slujitorii săi, Alexandru Macedon, cel mai mare și bogat Imperator al lumii noastre a transmis posterității un mesaj cutremurător: „cu mâinile goale am intrat în această lume și la fel plec acum din ea”. Celebrul Împărat a înțeles așadar pe patul morții ceea ce vom pricepe invariabil fiecare dintre noi la un moment dat; și anume faptul că indiferent de înălțime, culoare sau bogăție nu vom lua nimic cu noi de partea cealaltă, cu excepția portofoliului de fapte pe care le vom fi făcut în această viață; căci acolo, în fața Creatorului, acel Dumnezeu Bun dar și drept în egală măsură, doar faptele credinței transcrise în practica zilnică vor face diferența între viața eternă sau dimpotrivă moartea veșnică. Astfel dar, precum niște copii credincioși și ascultători, să învățam astăzi să ne prioritizam toate aspectele vieții, urmărind prescripțiile lui Dumnezeu în detrimentul chemărilor firii. Să ne dăm silința în a ne umple mintea și sufletul cu Învățăturile Domnului Iisus, absorbind Cuvântul Sau și aplicând-ul în viața noastră în așa fel încât privind la lumina care este în noi, toți aceia rătăciți în negura groasă a păcatului să vina spre adevăr. Acolo unde ești alege așadar astăzi căile înțelepciunii investind în veșnicia ta, căci bogățiile acestei lumi sunt trecătoare, însă fericirea și bucuria sufletului care se desfătează în Dumnezeu sunt veșnice!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...