duminică, 31 mai 2020

TEXTE APOCRIFE - APOCALIPSA LUI ILIE!


TEXTE APOCRIFE - APOCALIPSA LUI ILIE!

Apocalipsa lui Ilie - o apocrifă inter-testamentară:

 Ilie este una dintre figurile cele mai reprezentative ale Vechiului Testament. Fiind o personalitate remarcabilă el a fost şi eroul unor scrieri apocrife. Dintr-o astfel de scriere este posibil să citeze Apostolul Pavel în 1 Corinteni 2,9: „Ci precum este scris: Cele ce ochiul n-a văzut şi urechea n-a auzit şi la inima omului nu s-a suit, pe acestea le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El” ca pasaj din Scriptură, un cuvânt care nu se găseşte în Vechiul Testament, dar care, după mărturia lui Origen,îl putem găsi în „Secretele lui Ilie”, şi, după alți teologi, în „Apocalipsa lui Ilie”. Acest pasaj nu figurează însă în niciuna din cele două Apocalipse a lui Ilie pe care le cunoaştem, una păstrată în coptă, cealaltă în ebraică (versiune foarte fragmentată). Dacă atribuirea citatului paulin Apocalipsei lui Ilie nu este eronată sau fantezistă, ar trebui să admitem existenţa unei a treia „Apocalipse a lui Ilie” distinctă de cea coptă şi ebraică. Apocalipsa lui Ilie în coptă (cea mai completă) ne-a fost transmisă prin manuscrise sahidice şi akhmimice. În această limbă Apocalipsa nu este decat o traducere dintr-un text grecesc, din care s-a găsit un mic fragment pe un papirus. Scrierea este de origine iudaică şi a fost remaniată, se pare, de un redactor creştin, la o dată imprecisă, situată între sec. II şi III al erei creştine.

Textul cărții - versiunea coptă:

Cap.1.Chemarea profetului şi îndemnuri către popor:

1.1. Fost-a cuvântul Domnului către mine şi mi-a zis: „Fiul omului spune acestui popor: «De ce păcătuiţi voi şi la păcatele voastre adăugaţi alte păcate, mânâind astfel pe Domnul Dumnezeu care v-a făcut?»” 2. Nu iubiţi lumea, nici cele ce sunt în lume, căci mândria lumii este lucrul Diavolului, la fel ca şi nimicirea pe care o aduce. 3. Amintiţi-vă că Domnul Slavei, care a făcut toate lucrurile, a fost milostiv faţă de voi ca să vă mântuiască din robia acestui veac. 4. Căci Diavolul, deseori, a dorit să împiedice soarele să răsară peste pământ, ca acesta să nu-şi poată da roadă sa; 5. el a vrut să-i înghită pe oameni, precum un foc alergând prin paie, să-i înghită ca pe apă. 6.De aceea Dumnezeul Slavei a fost milostiv faţă de voi: El l-a trimis pe Fiul său în lume ca să ne scape din robie. 7. El nu ne-a înştiinţat printr-un înger atunci când a venit la noi, nici printr-un arhanghel, sau printr-un începător, ci s-a făcut om, atunci când a venit să ne mântuiască. 8. Fiţi deci pentru el copii ascultători, aşa precum este el pentru voi un tată bun. 9. Amintiţi-vă că el v-a pregătit în cer tronuri şi coroane: toţi cei care vor asculta de glasul său vor primi tronuri şi coroane. „Celor care sunt ai mei, zice Domnul, le voi scrie Numele meu pe frunte şi voi pune pecetea mea pe mâna lor dreaptă; 10. ei nu vor răbda nici de foame, nici de sete, iar Fiul Nelegiuirii nu va avea nicio putere asupra lor; tronurile nu-i vor atrage, ci ei vor merge ca îngerii până în oraşul meu". 11. Cei păcătoşi, în schimb, vor fi ruşinaţi; ei nu vor merge departe de tronuri, ci tronurile Morţii îi vor reţine şi le vor fi stăpâni, căci îngerii nu le dau crezare şi astfel vor rămâne străini de Locaşurile Lui.

Îndemnuri către înţelepţi: post şi rugăciune:

12. Ascultaţi, voi cei ageri la minte din ţară, în legătură cu învăţătorii mincinoşi, care vor fi mulţi la sfârşitul veacurilor: 13. ei nu vor avea, într-adevăr, învăţături, care sunt de la Dumnezeu; vor respinge Legea Domnului, ei cărora pântecele le este dumnezeu, zicând: „Postul nu există şi nu Dumnezeu l-a instituit!”. 14. Ei se arată străini de legământul lui Dumnezeu, se dezbracă de promisiunile pline de slavă, ei, care nu au, nicicând, rădăcini într-o credinţă puternică. Nu vă lăsaţi înşelaţi! 15. Aduceţi-vă aminte că Domnul a făcut postul, atunci când a creat cerurile, pentru binele oamenilor, din cauza patimilor şi a plăcerilor cu care vă războiţi, ca să nu vă înghită diavolul, 16. Căci post sfânt a rânduit el. 17. Domnul zice: „Cel care posteşte nu păcătuieşte vreodată, chiar dacă invidia şi zavistia este întru el. 18. Căci doar cel sfânt posteşte. 19. Dimpotrivă, cel care posteşte şi nu este sfânt aduce asupra lui mânia Domnului şi a îngerilor şi-şi păgubeşte sufletul; mai mult, el îşi adună mânie în ziua Judecăţii”. 20. Acesta este un post sfânt pentru că Domnul l-a rânduit, cu inimă sfântă şi cu mânie sfântă. 21. Într-adevăr, postul sfânt şterge păcatele, vindecă pe cei bolnavi, alungă demonii, urcă plin de putere până la tronul lui Dumnezeu, precum grăsimea jertfelor, sau o tămâie, o iertare de păcate printr-o rugăciune sfântă. 22. Care dintre voi ar ieşi la câmp ca să-şi câştige faimă din îndemânarea sa fără ca să ia cu el o unealtă? Sau cine ar merge la război fără să-şi îmbrace platoşa? 23. Dacă va fi descoperit, nu va fi el ucis pentru că a desconsiderat slujba regelui? 24. În acelaşi fel, nu-i este îngăduit nimănui să intre în locul cel sfânt având o inimă îndoielnică. 25. Pentru cel cu inima îndoielnică şi rugăciunea este întuneric, iar îngerii n-au încredere în el. 26. Aveţi deci o inimă bună, în toată vremea, pentru Domnul, fiţi înţelepţi în orice clipă, pentru ca astfel să cunoaşteţi tot lucrul bun.

Cap.2. Suferinţa Egiptului. Regele Nedreptăţii şi regele Păcii:

1. „Cel dintre regii asirieni şi din nimicirea cerului şi a pământului, nu va avea putere asupra celor ce sunt ai mei, zice Domnul, iar aceştia nu se vor înfricoşa în vreme de război”. 2. Şi când vor vedea un rege ce vine de la Miazănoapte, vor chema pe regele asirienilor şi pe regele Nelegiuirii. 3. El va înmulţi războaiele şi răzmeriţele sale în Egipt; ţara întreagă va suspina pentru că ei vă vor răpi copiii. 4. În zilele acelea mulţi îşi vor dori moartea; dar moartea va fugi de ei. 5. Apoi se va ridica un rege de la Apus, pe care-l vor nunii regele Păcii. 6. El va alerga pe mare, răcnind ca un leu şi-1 va ucide pe regele Nelegiuirii. 7. El se va răzbuna pe Egipt prin război şi sânge mult. 8. El va sosi în acele zile, aducând pacea, începând cu Egiptul, căruia i-a făcut un dar zadarnic. 9. El va dărui pace celor sfinţi şi se va pregăti să le spună: „Unul este Numele lui Dumnezeu”. 10. El îi va cinsti pe preoţii Domnului şi va reclădi locurile sfinte. 11. Va face daruri pompoase Casei lui Dumnezeu.

De la pace la nenorocirile războiului. El se va îndepărta de oraşele Egiptului, prin vicleşug, fără ca ele să ştie:

12. Va număra locurile sfinte, va cântări idolii păgânilor, va socoti bogăţiile lor şi va rândui preoţi pentru ele. 13. El va porunci să-i prindă pe înţelepţii ţării şi pe mai marii poporului şi să-I aducă în capitală, la ţărmul mării, zicând: „Există!”. 14. Şi când veţi auzi: „Pace şi bucurie”. 15. Căci iată eu vă voi arăta semnele lui, aşa ca voi să le cunoaşteţi: el are, întradevăr, doi fii, unul de-a dreapta şi altul de-a stânga sa. Şi cel din dreapta va lua înfăţişarea Diavolului: el se va împotrivi Numelui lui Dumnezeu. Din el vor ieşi, întradevăr, patru regi. 16.Şi în anul al treizecilea va veni la Memfis şi va ridica, aici, un templu, în zilele acelea. 17. Propriul său fiu se va ridica împotriva lui şi-l va ucide. Ţara întreagă va fi tulburată. 18. În zilele acelea el va da o lege, în toată ţara,  pentru ca să fie prinşi preoţii din ţară şi toţi cei sfinţi şi să le zică: „Toate darurile pe care tatăl meu vi le-a făcut şi toate bunurile mi le veţi da înapoi îndoit”. 19. El va închide locurile sfinte; le va lua Casa lor. Pe copiii lor îi va lua prizonieri şi-i va duce în robie. 20. Va porunci să se aducă jertfe nelegiuite în toată ţara şi multe alte amărăciuni va face. El se va manifesta în zilele acelea precum Soarele şi Luna. 21. Preoţii din ţară îşi vor sfâşia veşmintele lor. 22. Vai vouă, prinţi ai Egiptului, în zilele acelea, căci vremea voastră a trecut! Relele făcute săracilor se vor întoarce împotriva voastră şi fiii voştri vor fi luaţi ca pradă. 23. Oraşele Egiptului vor suspina în vremea aceea şi nu se vor mai auzi atunci nici glasul cumpărătorului, nici al vânzătorului. 24. Pieţele din oraşele Egiptului se vor acoperi de praf. Locuitorii Egiptului vor plânge, îşi vor dori moartea, dar ea va fugi de ei. 25. Se vor sui pe stânci şi se vor arunca de acolo zicând: „Cădeţi peste noi!” Şi nu vor muri, căci moartea va fugi de ei. 26. Împilarea se va înteţi şi se va întinde peste toată ţara în zilele acelea. 27. Regele va porunci ca toate femeile care alăptează să fie prinse şi aduse legate fedeleş, ca să dea sânul lor dragonilor - care le vor suge sângele din piept - 28. ca să obţină otravă pentru săgeţi. 29. Din cauza asprimii războaielor, care vor avea loc, el va porunci să fie prinşi toţi băieţii de doisprezece ani şi mai în jos şi să înveţe să arunce cu săgeţile. 30. Femeia înţeleaptă din ţara sa va plânge în vremea aceea, iar cea care a născut îşi va ridica ochii spre Cer şi va zice: „De ce m-am aşezat eu pe cărămidă ca să aduc copii pe lume?” 31. Femeia stearpă ca şi fecioara se vor bucura, zicând: „Este vremea noastră, ca noi să ne bucurăm, deoarece noi nu avem copii pe pământ, căci copii noştri sunt în cer!”.

Intervenţia perşilor: vreme de odihnă:

32. În vremea aceea se vor ridica trei regi din neamul perşilor. Ei îi vor face prizonieri pe Iudeii din Egipt, îi vor aduce la Ierusalim şi se vor stabili aici definitiv. 33. Dacă veţi auzi atunci: „Ierusalimul este în pace şi în linişte”, sfâşiaţi-vă veşmintele, preoţi din ţară, căci nu va întârzia să apară Fiul Pierzării! 34. Nelegiuitul se va arăta şi în locurile sfinte în zilele acelea. 35. Regii Perşilor vor fi nerăbdători în zilele acelea: ei se vor duce să se bată cu regii Asirieni. 36. Patru regi vor lupta împotriva a trei regi. Ei vor rămâne trei ani în acest loc, până ce vor pune mâna pe tezaurul templului de aici. 37. În zilele acelea sângele va curge de la Kos până la Memfis; fluviul Egiptului se va schimba în sânge, în aşa fel încât, timp de trei zile, nimeni nu va putea bea apă din el. 38. Vai Egiptului şi locuitorilor săi! 39. În zilele acelea se va ridica un rege din oraşul ce se cheamă „al soarelui". Ţara întreagă va fi tulburată. El va fugi la Memfis. 40. În al şaselea an al regilor persani, el va folosi un şiretlic, la Memfis; îi va ucide pe regii asirieni. Perşii se vor răzbuna pe ţară. El va da poruncă să fie ucişi toţi păgânii şi toţi cei nelegiuiţi, 41. şi va da dispoziţie să fie distruse toate templele păgâne, iar preoţii lor să fie omorâţi şi va porunci să fie reconstruite templele sfinte, şi va face daruri multe Casei lui Dumnezeu. 42. El va zice: „Unul este Numele lui Dumnezeu!”. 43. Toate ţările îi vor cinsti pe Perşi. De asemenea şi cei rămaşi, cei care n-au murit sub lovituri, vor zice: „Un rege drept ne-a trimis nouă Domnul, aşa ca ţara să nu ajungă pustie”. 44. El va porunci ca ,vreme de trei ani şi jumătate, să nu se încaseze nici un impozit pentru rege. Ţara se va umplea de bunuri şi încă din belşug. 45. Cei vii vor merge la morminte şi vor zice celor de acolo: „Sculaţi-vă şi veniţi alături de noi să vă bucuraţi de pace”.

Cap.3. Antihristul:

1. În al patrulea an al domniei acestui rege se va arăta Fiul Nelegiuirii şi-i va zice: „Eu sunt Unsul”, chiar dacă nu este aşa. 2. Să nu credeţi în el! 3. Când, într-adevăr, va veni Cel Uns, el va veni ca un zbor de porumbei; o cunună de porumbei îl va înconjura. El va merge pe norii cerului şi semnul crucii va merge înaintea lui. 4. Lumea întreagă îl va vedea, precum soarele ce străluceşte de la Răsărit până la Apus. În acest chip va veni el, înconjurat de toţi îngerii săi. 5. Fiul Nelegiuirii se va pregăti din nou să se aşeze în locul cel sfânt. El va zice Soarelui să apună şi el va apune. 6. Apoi va zice „Străluceşte!” şi el va străluci din nou; va zice „Fă să fie întuneric” şi el aşa va face. 7. Va zice către lună „Fă-te ca sângele” şi ea aşa se va face. Va merge împreună cu ele pe cer. 8. Va umbla pe mări şi râuri ca pe pământ uscat. Va face pe cei paralizaţi să umble, pe cei surzi să audă, pe cei muţi să vorbească, pe cei orbi să vadă, îi va face curaţi pe cei leproşi, 9. Îi va însănătoşi pe cei bolnavi; pe cei demonizaţi îi va elibera. El va înmulţi semnele şi minunile sale în faţa orişicui. 10. Va face lucruri pe care le-a făcut Cel Uns, în afară de învierea morţilor. 11. Prin aceasta veţi cunoaşte că el este Fiul Nelegiuirii, pentru că nu are putere asupra sufletului. 12. Căci vă spun despre aceste semne ca să le cunoaşteţi: 13. este un mic Peleg, tânăr, cu picioare subţiri; pe frunte are un smoc de păr alb ca a unui pleşuv; sprâncenele-i ajung până la urechi; pe mâini are pete de leprij. 14. El se va preschimba în faţa voastră: când bătrân când copil; el se va schimba în întregime, în afară de cap, care nu se va putea transforma. 15. Prin aceasta veţi cunoaşte că el este Fiul Nelegiuirii.

Prima împotrivire faţă de Antihrist: fecioara Tabita:

16. Fecioara, al cărei nume este Tabita, va auzi că Neruşinatul se va arăta în locul cel sfânt. 17. Ea îşi va îmbrăca rochia sa de in şi va alerga în Iudeea. 18. Ea îl va blestema până la Ierusalim, zicându-i: 19. „O, Neruşinatule şi Fiu al Nelegiuirii, o Potrivnice al Sfinţilor!”. 20. Atunci Neruşinatul se va înfuria împotriva fecioarei şi o va urmări până în regiunile Apusului, 21. el îi va sorbi sângele, în ceas de seară, şi-l va arunca peste Templu 22. şi astfel va deveni mântuire pentru popor. 23. Ea se va ridica dis-de-dimineaţă, va fi vie, şi-l va blestema zicând: „Neruşinatule, tu n-ai putere asupra sufletului şi nici a trupului meu, deoarece eu vieţuiesc în Domnul, în toată vremea”. 24. Şi apoi: „Tu ai aruncat sângele meu peste Templu şi el s-a făcut mântuire
pentru popor”.

A doua împotrivire fată de Antihrist: Ilie şi Enoh:

25.  Atunci Ilie şi Enoh, auzind că Neruşinatul s-a arătat în locul cel sfânt, s-au pogorât să se lupte cu el, şi i-au zis: „Nu-ţi este ruşine să te asemeni sfinţilor, când de fapt tu eşti un Străin în toată vremea? 26. Te-ai făcut Potrivnic al celor cereşti şi a celor pământeşti. Ai devenit Duşman al tronurilor şi al îngerilor. Tu eşti Străin, oriunde te-ai afla. 28. Ai căzut din cer precum stelele de dimineaţă. 29. Tu te-ai schimbat, iar neamul tău s-a făcut întuneric. 30. Nu-ţi este ruşine să te asemeni lui Dumnezeu, când eşti un Diavol?”. 31. Neruşinatul va auzi şi se va mânia şi va porni la luptă împotriva lor, în piaţa oraşului celui mare. Vreme de şapte zile se vor lupta, apoi el îi va ucide. 33. Morţii vor rămâne trei zile şi jumătate în piaţă şi întreg poporal îi va vedea. 34. Dar a patra zi ei vor învia şi îl vor blestema, zicând: „O, Neruşinatule, o Fiu al Nelegiuirii, nu ţi-e ruşine să minţi poporul lui Dumnezeu, pentru care n-ai suferit deloc? 34. Nu ştii tu oare că noi trăim în Domnul, pentru a te blestema ori de câte ori zici: «Eu stăpânesc peste aceştia?» 35. Noi vom reface aşa cum au fost aceste trupuri şi te vom omorî, fără ca tu să mai poţi spune ceva în acele zile. 36. Căci noi trăim în Domnul în toată vremea, pe când tu eşti Vrăjmaşul în toată vremea”. 37. Nelegiuitul va auzi, se va mânia şi va porni împotriva lor; oraşul întreg însă va fi alături de ei. 38. În vremea aceea ei vor înălţa spre cer strigăte de bucurie, vor străluci şi lumea întreagă îi va vedea. 39. Fiul Nelegiuirii nu va mai avea putere asupra lor.

Persecuţia sfinţilor:

40. El va porni plin de mânie împotriva ţării şi va căuta să păcătuiască împotriva poporului. 41. El va prigoni pe toţi sfinţii şi-i va aduce legaţi fedeleş, împreună cu preoţii din ţară. 42. Îi va omorî şi-i va face să piară; 43. va porunci ca ochii să le fie arşi cu o forjă de fier, să le tragă pielea de pe cap, iar unghiile să le fie smulse una câte una. 44. Va da poruncă să le toarne în nas oţet şi var. 45. Cei care nu vor putea suporta caznele acestui rege îşi vor lua aurul lor şi vor fugi la vaduri, zicând: „Ajută-ne să trecem prin vaduri, spre pustie!”. 46. Ei vor adormi, dar nu de tot, ci aşa ca o aţipire. 47. Domnul va culege duhul şi sufletul lor; trupul lor se va face ca de piatră; nicio fiară sălbatică nu-i va mânca, până în ziua cea de pe urmă, a judecăţii celei mari. 48. Ei se vor scula şi vor primi un loc de odihnă; dar ei nu vor fi cu Cel Uns precum cei care au răbdat. 49. „Căci pe cei care au răbdat, zice Domnul, îi voi aşeza de-a dreapta mea; ei vor primi harul înaintea celorlalţi; 50. ei îl vor învinge pe Fiul Nelegiuirii, vor vedea nimicirea cerului şi a pământului şi vor primi tronurile de slavă şi coroanele”.

A treia împotrivire fată de Antihrist: şaizeci de drepţi:

51. În vremea aceea, şaizeci de drepţi, pregătiţi pentru acest ceas, vor auzi toate acestea; ei se vor înarma cu platoşa lui Dumnezeu şi vor alerga la Ierusalim; vor lupta împotriva Neruşinatului, zicând: 52. „Toate minunile pe care profeţii le-au săvârşit şi tu le-ai făcut. Dar tu n-ai putut să înviezi vreun mort, căci n-ai putere asupra sufletului. 53. Prin aceasta noi am ştiut că tu eşti Fiul Nelegiuirii”. 54. Neruşinatul va auzi şi se va mânia; el va porunci să-i lege pe drepţi, să-i ducă pe altare şi să-i ardă. 55. În vremea aceea inima multora va fi zdrobită; ei se vor îndepărta de el zicând: „Acesta nu-i Unsul! Cel Uns nu omoară drepţii, nu persecută pe cei adevăraţi, ci el caută să-i convingă prin semne şi minuni”.

Ocrotirea drepţilor în rai:

56. În vremea aceea Cel Uns va fi cu multă milostivire faţă de cei ce sunt ai lui. El va trimite din cer îngerii săi, în număr de şaizeci şi patru de mii, fiecare având câte şase aripi. 57. Glasul lor va clătina cerul şi pământul, atunci când vor lăuda şi vor aduce slavă.  58. Cei pe fruntea cărora este scris numele Unsului şi pe a căror dreaptă se află pecetea, 59. de la cel mai mic până la cel mai mare, vor fi luaţi pe aripile lor şi vor fi duşi departe de mânia sa. 60. Atunci Gabriel şi Uriel vor forma o dâră luminoasă şi vor merge înaintea lor până ce vor ajunge în ţara sfântă; şi le vor da să mănânce roade din pomul vieţii şi îi vor îmbrăca în haine albe. 61. Îngerii vor veghea asupra lor; nu vor suferi nici de foame, nici de sete, Iar Fiul Nelegiuirii nu va avea nicio putere asupra lor.

Semne prevestitoare ale sfârşitului:

62. În zilele acelea pământul se va cutremura, soarele se va întuneca. Pacea se va îndepărta de pe pământ şi din cer. Pomii vor fi smulşi din rădăcină şi vor cădea jos. Fiarele sălbatice şi animalele domestice vor muri în cutremur. 63. Păsările vor cădea moarte pe pământ; pământul se va usca, mările vor seca.

Ultima tresărire a lui Antihrist:

64. Păcătoşii vor suspina pe pământ, zicând: „Ce ne-ai făcut, Fiule al Nelegiuirii, spunând: «Eu sunt Mesia (Unsul)», când de fapt, tu eşti Fiul Nelegiuirii?”. 65. Tu n-ai putere să te salvezi pe tine însuţi, şi cu atât mai puţin să ne salvezi pe noi! 66. Tu ai făcut senine deşarte înaintea noastră, în aşa fel încât ne-ai făcut străini faţă de Mesia care ne-a creat. 67. Vai nouă că te-am ascultat. Iată acum noi vom muri de foame şi de împilare. 68. Unde este acum urma dreptăţii pe care noi am respectat-o? Sau unde este cel care ne învaţă ca să-l chemăm? 69. Iată că noi pierim prin mânie, căci noi n-am fost ascultători faţă de Dumnezeu. 70. Ne-am dus în locurile cele adânci ale mării, dar apă n-am găsit. 71. Am făcut săpături de şaisprezece coţi în râuri, dar tot n-am găsit apă. 72. Atunci Neruşinatul va plânge în zilele acelea, zicând: „Vai mie că vremea mea a trecut.  73. Ziceam că vremea mea nu va trece niciodată; 74. anii mei s-au transformat în luni, iar zilele mele s-au scurs precum praful ce se spulberă; 75. iată că eu voi pieri împreună cu voi. Fugiţi în pustie, prindeţi hoţii şi omorâţi-i. Aduceţi sfinţii! 76. Căci datorită lor pământul mai dă încă roadele sale; datorită lor soarele încă mai străluceşte. 77. datorită lor roua mai cade pe pământ”. 78. Păcătoşii vor plânge zicând: „Tu ne-ai făcut duşmani ai lui Dumnezeu. Dacă ai putere, ridică-te şi urmăreşte-i!”. 79. Atunci îşi va lua aripile de foc şi va porni în urmărirea sfinţilor. 80. Se va lupta din nou cu ei. 81. Îngerii vor auzi, vor coborî şi se vor lupta cu el într-o bătălie, cu săbii numeroase.

Sfârşitul lumii, judecata, răsplata:

82. În zilele acelea Domnul va auzi. El va porunci, cu multă mânie, ca pământul şi cerul să scoată foc. 83. Şi focul va pătrunde pământul şaptezeci şi doi de coţi. El va mânca păcătoşii şi diavolii ca pe nişte paie. 84. O judecată dreaptă va avea loc în vremea aceea. Munţii îşi vor face auzit glasul în zilele acelea. 85. Drumurile se vor întreba unele pe altele: „Aţi auzit astăzi glasul vreunui călător care n-a venit la judecata Fiului lui Dumnezeu? 86. Păcatele fiecăruia se vor ridica împotriva lui, din locul unde au fost săvârşite, fie ziua, fie noaptea. 87. Drepţii şi sfinţii vor vedea pe păcătoşi în chinurile lor şi pe cei care i-au persecutat, precum şi pe cei care i-au trimis la moarte. 88. Atunci păcătoşii, din chinuri, vor vedea locul drepţilor şi aceasta va fi o favoare pentru ei.  89. În zilele acelea, ceea ce drepţii au cerut, adeseori, le va fi dat. 90. Atunci Domnul va judeca cerul şi pământul. El va judeca pe cei care au călcat poruncile în cer şi pe cei care le-au încălcat pe pământ. El va judeca pe păstorii poporului, îi va întreba despre turma de oi; îi vor fi daţi lui, fără ca ei să-l poată ucide prin viclenie. 91. După aceasta, Ilie şi Enoh se va pogorî şi-şi vor lepăda trupul acestei lumi şi vor îmbrăca un trup spiritual. 92. Ei îl vor urmări pe Fiul Nelegiuirii şi-l vor omorî, fără ca el să mai poată spune ceva. 93. În vremea aceea el va fi nimicit dinaintea lor, precum gheaţa care se topeşte în faţa focului; 94. el va pieri, precum un balaur care nu are răsuflare. 95. Ei îi vor spune: „Vremea ta a trecut, iată, tu vei pieri împreună cu cei care au crezut în tine”. 96. Şi îi vor arunca în iad şi îi va închide acolo.

Împărăţia lui Mesia:

97. În vremea aceea va veni din cer Unsul, Împăratul, cu toţi sfinţii; el va arde pământul şi va rămâne aici o mie de ani. 98. Cum păcătoşii sunt mulţi pe pământ, el va crea un cer nou şi un pământ nou. Şi nu va mai fi acolo nici Diavol, nici moarte. 99. El va împărăţi cu sfinţii; ei vor urca şi vor coborî; vor fi cu îngerii în toată vremea, vor fi cu Mesia vreme de o mie de ani.

Notă: este posibil ca Biserica oficială să fi exclus această Apocalipsă din rândul textelor canonice sau, măcar, bune de citit, din pricina doctrinei milenariste pe care o conține!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

DESPRE CHESTIUNI POLITI ... CHISTE!

  DESPRE CHESTIUNI POLITI … CHISTE! 1. Coaliția renunță la Cârstoiu și fiecare merge cu candidat propriu pentru București: Firea și Burduj...